on

Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa?

23 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai importante lucrari in construirea unei case este cea a pozarii cablurilor electrice. In primul rand, trebuie gandite si stabilite locurile in care vor fi amplasate locurile de consum electric, iar apoi va trebui definit traseul pe care circuitele vor trebui sa le urmeze. Metoda cea mai la indemana si mai estetica este ingroparea cablurilor in sapa, despre care vom discuta in acest articol.

Alegerea acestei discutii a survenit in urma initierii de catre un forumist a unui topic pe aceasta tema. “Se poate oare poza copex metalic direct ingropat in sapa? Adica in contact direct cu cimentul sapei? Unii spun ca nu trebuie sa intre ciment in el, dar am mai auzit un instalator care spunea ca n-are absolut nimic. Lucrarea trebuie efectuata intr-o casa din lemn, unde traseul este partial pe lemn, iar apoi trebuie sa treaca intr-o portiune pe placa de beton”, a fost mesajul postat pe forum de cititorul nostru.

Acesta a primit rapid un raspuns la intrebarea sa, din partea lui Cherubio, unul dintre cei mai experimentati forumisti Misiunea Casa:

“Problema cu copexul metalic este aceea ca are o rezistenta la compresiune destul de mica, din cauza modului in care este fabricat. De curiozitate, faceti un test simplu, calcati cu toata greutatea corpului dumneavoastra pe o bucata de copex metalic. Apoi, incercati acelasi lucru pe o bucata de copex din PVC cu rezistenta la compresiune de 720 daN/ mp, care are specificatii pentru montare in sape (de exemplu din gama FK de la Gewiss). O sa vedeti cum copexul metalic se va aplatiza complet. In schimb, copexul din plastic nu va pati nimic (eu am 80 kg si la greutatea asta copexul FK nici macar nu s-a ovalizat).”

Cherubio a venit apoi si cu o solutie pentru forumistul interesat de ingroparea traseelor electrice:

“Pentru rezolvarea problemei dumneavoastra, va sfatuiesc ca, pe portiunile care necesita ingropare in sapa, sa introduceti copexul metalic intr-o teava din PVC cu diametrul interior putin mai mare decat diametrul exterior al copexului metalic. Daca grosimea sapei care va fi turnata nu va permite asta, atunci puteti inlocui copexul metalic cu cel din PVC pe acele portiuni ingropate in sapa. Legatura dintre ele se va face prin mufe corespunzatoare.”

In incheiere, experimentatul forumist a oferit si o recomandare:

“Va recomand sa utilizati copex metalic cu invelis exterior din PVC moale, care este mult mai rezistent la coroziune decat cel neprotejat. Totodata, sa nu utilizati conductoare pentru realizarea cablarii, ci cabluri cu manta (recomandat CYY-F), deoarece trebuie sa existe o dubla izolare intre conductor si metalul tubului.”

Ai si tu intrebari similare? Iti recomandam sa le postezi pe Forumul Misiunea Casa, unde poti beneficia de sfaturile mai multor experti in constructii si amenajari: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Citeste si: Ce este sapa autonivelanta si care este rolul ei

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Dorin Ienciu

23 februarie, 19:29

Din punc de vedere legal ,este normal sa se traga cablurile electrice de la panou la priza sau intrerupator prin sapa sau tencuiala,fara a fi bagate prin acel tub de protectie flexibil ? Este vorba de apartamente noi construite.

escobar

26 februarie, 11:57

cel mai simplu este sa foloseasca cablu cu manta de protectie din tabla=cabluri care se pozeaza in pamant.....pe de alta parte si "copexul metalic" este BUN....odata pozat in sapa NU va mai putea fi deformat deoarece "PRESIUNEA" pe el se "distribuie" pe o suprafata mai mare si evident NU se va deforma....PRESIUNEA=FORTA(GREUTATEA) /SUPRAFATA.....in ex.dat suprafata este foarte mica,respectiv distribuita pe tangenta cilindrului(tubului) de sub picior si astfel rezulta o presiune foarte mare care deformeaza tubul....daca ar fi montat intr-un "sant" de beton de ex. toata greutatea este preluata de beton si nu mai este deformat.....concluzia:se poate linistit poza in sapa,conditia fiind sa nu se calce pe zona respectiva pana se "usuca"....rolul invelisului metalic este de a nu permite "propagarea focului" in cazul unui scurtcircuit.....in sapa chiar daca se pune "copex de plastic" focul nu se "transmite" deoarece betonul este ignifug!

Alte articole

De la o improvizatie la tragedie nu e decat un pas! De la o improvizatie la tragedie nu e decat un pas!
Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are
Conductoarele si dimmerele - necunoscutele din casa dumneavoastra Conductoarele si dimmerele - necunoscutele din casa dumneavoastra
Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an
Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet Cele mai bune invertoare fotovoltaice: un ghid complet

Vezi mai multe articole