on

Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii

22 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Exista numeroase puncte de vedere si abordari ale problemelor care pot aparea la instalatiile electrice din blocuri, fie ca vorbim de partile comune (condominiu) sau de instalatiile electrice din propriile apartamente. Insa, fiecare situatie in parte poate fi diferita chiar daca probleme generale sunt aceleasi. Uneori aceste probleme pot fi rezolvate usor, insa exista si situatii care presupun un deranj suplimentar, spargeri de pereti sau munca de detectiv pentru identificarea circuitelor sau a conexiunilor.

Ne-am propus sa avem o dezbatere despre scara de bloc “perfecta”, unde nu avem probleme de alimentare electrica, unde tensiunea de alimentare este stabila si protectiile functioneaza, iar despre pene de curent sa auzim doar din povestite. Discutia am purtat-o cu cei prezenti la Cartier Hub si am incercat sa gasim solutii la problemele care pot aparea intr-o scara de bloc.

Inclusiv la locuintele noi este necesar sa verificam anumite aspecte. In primul rand este bine sa ne informam de la inceput ce aparataj electric este folosit – o schema electrica poate fi respectata folosind un aparataj ieftin de slaba calitate sau un aparataj mai scump, dar cu avantaje care vor putea fi apreciate in timp. In acest sens putem discuta despre calitatea aparatajului de protectie (sigurantei), de marimea tabloului utilizat - care ar trebui sa aiba libere cateva posturi si pentru aparataj care poate fi montat ulterior.

Este important ca sigurantele sa fie fiabile, sa lucreze corect si numarul circuitelor sa fie suficient pentru o selectivitate corecta si o functionare fara interferente pentru aparatele electrice sensibile. La receptie circuitele de prize si lumini trebuie verificate sa corespunda conform planului electric. Planul electric trebuie sa existe si sa fie pastrat in continuare pentru interventii ulterioare sau diagnosticarea problemelor care pot aparea in viitor.

Garantia lucrarii este de asemenea importanta, este posibil sa apara probleme cu utilizarea instalatiei la capacitatea nominala. In aceste cazuri constructorul trebuie sa intervina si sa rezolve situatia indiferent ca este o problema de proiectare sau de executie. O instalatie electrica poate functiona perfect cu consumatori de putere mica, insa poate crea probleme odata cu folosirea in acelasi timp a consumatorilor de putere mare - cum ar fi o masina de spalat care incalzeste apa, un aer conditionat sau un cuptor electric.

Contractele de furnizare trebuie sa fie facute corect, legal si pe numele proprietarului. Asigurati-va de legalitatea acestora si nu acceptati situatiile in care plata energiei electrice se face catre dezvoltator. In momentul in care achizitionezi un apartament nou, in cazul in care preluarea contractului de furnizare a energiei electrice se face de la o persoana juridica, de exemplu: de la dezvoltatorul imobiliar, este nevoie de o cerere de reziliere din partea actualului titular de contract.

La locuintele mai vechi problemele sunt de alta natura. Vechimea instalatiilor si imbatranirea materialelor isi poate spune cuvantul dupa 20 - 30 ani de utilizare. Nu va entuziasmati la vederea unor comutatoare noi si a unor prize impecabile. Acestea se pot monta si pe o instalatie veche de 50 ani insa capacitatea acesteia de a sustine curenti mari, necesari consumatorilor moderni, poate fi limitata.

Instalatiile vechi sunt in general subdimensionate pe partea de prize si de aici putem avea problem, precum caderi de tensiune, circuite insuficiente sau supraincalziri datorate sigurantelor supradimensionate. Supraincarcarea se produce atunci cand cererea de curent depaseste capacitatea de furnizare a instalatiei. Verificati cu atentie aceste aspecte si apelati la un electrician daca domeniul instalatiilor electrice nu va este familiar.

O alta problema a instalatiilor vechi sunt improvizatiile si cablurile redundante. Sunt multe astfel de instalatii unde remedierile unor probleme s-au facut improvizat reluand alimentarea unor circuite prin legaturi improvizate pe alte circuite functionale. Si in aceste cazuri o verificare a instalatiei va poate scuti de descoperiri ulterioare neplacute.

In spatiile comune se pot face imbunatatiri, in cele mai multe cazuri in iluminarea scarilor de bloc. Aici sursele clasice pot fi inlocuite cu variante LED mult mai eficiente si mai fiabile sau cu automatizari moderne care sa permita o lumina economica de veghe, iar in momentul in care detecteaza miscare sa permita o lumina mai puternica pentru un confort vizual sporit. De asemenea, putem se pot folosi baghete led subtiri, montate la aviziere, care sa favorizeze citirea listelor de intretinere.

Din ce in ce mai multe blocuri sunt echipate si cu sisteme video de supraveghere. Pentru siguranta locatarilor si a bunurilor acestora este indicata folosirea unui sistem capabil sa inregistreze imagini de calitate buna, care sa poata fi folosite la nevoie. Un sistem care inregistreaza la o rezolutie slaba imagini fara detalii ne poate ajuta sa intelegem ce s-a intamplat, dar nu ne ajuta sa identificam si persoanele implicate.

Citeste si: Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc

Autor: Sorin Popa

Adauga un comentariu


2 Comentarii

calin diaconu

30 martie, 21:59

Stimată Doamnă Dezi Despina,

Pentru a alege o firmă specializată în circuite electrice în blocuri, ar trebui să căutați o companie cu experiență în domeniul electric, care are personal calificat și acreditat pentru a efectua astfel de lucrări. De asemenea, verificați dacă firma are certificări și acreditări relevante, cum ar fi ISO sau CE.

Pentru a schimba siguranțele de pe scara blocului, ar trebui să căutați o firmă specializată în instalarea și întreținerea sistemelor electrice din clădiri. Ar trebui să verificați dacă această firmă are experiență în lucrul cu sistemele electrice ale blocurilor și dacă are personal calificat pentru a efectua astfel de lucrări.

În general, ar fi bine să căutați o firmă care are o bună reputație în comunitatea locală și care are experiență în astfel de proiecte. În ceea ce privește furnizorii de energie electrică diferiți pentru locatarii blocului, ar trebui să căutați o firmă care este capabilă să gestioneze această situație și să ofere soluții personalizate pentru fiecare caz în parte.

Dezi Despina

24 martie, 00:28

Carei firme ne putem adresa pentru scimbarea sigurantelor de pe scara blocului. In acest moment avem sigurantele montate in 1971. Mentionez ca nu toti locatarii au acelasi furnizor de energie electrica.
Va multumesc

Alte articole

Tainele luminii artificiale Tainele luminii artificiale
Secretele montarii spoturilor de lumina Secretele montarii spoturilor de lumina
Impamantarea - Sfaturi utile Impamantarea - Sfaturi utile
Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?
Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura Instalatiile de lumini: recomandari si sugestii pentru o utilizare sigura

Vezi mai multe articole