Finisajul interior - un "dictionar" complet

03 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Si uite asa, dupa cateva saptamani, am ajuns si la ultimul articol din “dictionarul” de prezentare al materialelor de constructii folosite pentru finisajele de interior. Incheiem cu ultimele produse dedicate suprafetelor de interior, fabricate sub brandul Dyo.
Dyomat este este o vopsea mata, decorativa, de interior, pe baza alchidica. Calitatile superioare fac mai mult decat orice recomandare: uniformitate, uscare rapida, usurinta in aplicare, nu isi schimba culoarea. Se foloseste la cladiri, in primul rand in interior, cat si in exterior, la mobila, la orice suprafata din lemn si metal, cu grundul adecvat.
La aplicarea cu pensula sau rola, un litru de vopsea se dilueaza cu 50-100 ml diluant sintetic. La aplicarea cu pistolul se folosesc 100-150 ml. diluant. Se aplica in doua straturi, la diferenta de o zi. Orice suprafata noua din metal e curata de murdarie, rugina, grasime si se grunduieste. Suprafetele noi din lemn se netezesc, se satureaza cu Pinostar si se grunduiesc. Peretii noi de interior se satureaza cu amorsa, si la nevoie se acopera crapaturile si se gletuiesc.
Se usuca partial in 1-2 ore si complet in 7-8 ore. Cu un litru se vopsesc 10 mp intr-un strat. Este inflamabila, punctul de aprindere fiind 44 grade Celsius.
 
O vopsea speciala, tot de interior, este Dyoterm, produs anticondens pentru bai, bucatarii si camere de copii. Este o vopsea acrilica ce previne mucegaiul si umezeala din interiorul locuintei. Principalele ei proprietati sunt: termice, de izolare, previne condensul si mucegaiul, este ecologica, nu crapa, nu se fisureaza, nu isi schimba culoarea, este ideala pentru medii umede.
 
Factorul fizico-termal se asigura prin existenta pulberei de sticla in componeneta vopselei care izoleaza termic. Datorita acestei pulberi vopseaua se comporta ca un geam dublu si formeaza o pelicula protectoare. Puterea de a retine caldura este de 3,5 ori mai mare decat a altor vopseluri. Factorul chimic impiedica formarea tuturor mucegaiurilor microorganice de interior, datorita substantei puternic antibacteriene pe care o contine. Efectul final este unul decorativ, prin asigurarea unei suprafete mate si calde. Desi este proiectata special pentru medii umede din interior, nu se aplica totusi pe suprafete in contact direct cu apa, de exemplu, in cabina de dus.
Daca se aplica pe suprafete noi, acestea trebuie intai netezite cu glet si saturate cu amorsa, urmand ca, doua ore mai tarziu, sa se aplice vopseaua, in doua straturi, diluata cu apa in proportie de 10%. Pentru marirea efectului izolant se pot aplica 3 straturi. Se asteapta cel putin 6 ore intre straturi, iar vopseaua se aplica folosind rola, intr-un singur sens. Suprafetele care au mai fost vopsite se curata foarte bine de resturi de material, mizerie sau grasime si se folosesc solutii speciale pentru inlaturarea mucegaiului. Peretii acoperiti deja cu vopsea sintetica se smirgheluiesc si se sterg foarte bine de praf.
La o temperatura medie de 25 grade Celsius, suprafata se usuca suficient pentru a putea fi atinsa in 30 de minute, si total, in 6 ore. Cu un litru se pot vopsi in doua straturi 6-7 metri patrati, iar in 3 straturi, 3-4 mp.
 
Dyostop este tot o vopsea pentru suprafete umede de interior. Vopsea mata de acoperire, pentru pereti interiori, inodora, blocheaza umezeala ce provine din perete, pe baza de rasini termoplastice. Datorita faptului ca nu contine ulei si alchid isi pastreaza culoarea si nu se ingalbeneste cu timpul. In plus, aceasta vopsea rezista la presiunea negativa a apei, impiedica producerea bacteriilor si a mucegaiului, este rezistenta la alcali, nu se scutura. Asigura o aderenta perfecta fara amorsa. Este perfecta pentru rezolvarea problemelor de igrasie sau inundatii in interiorul cladirilor. Deoarece nu prezinta miros, se pot pune dulapuri suspendate in foarte scurt timp. Datorita metodei cu care au fost tratati compusii se poate aplica fara probleme pe suprafete usor umede sau cu igrasie. Apa de prisos de pe suprafata se sterge cu o carpa, iar daca exista vopsea veche, aceasta se curata de straturi umflate si de praf pana la obtinerea unei baze solide. Vopseaua se aplica cu pensula sau rola, in doua straturi, fara sa se dilueze. Se zvanta in 2-4 ore, in functie de grosimea stratului aplicat, iar al doilea strat se poate da dupa 8 ore. Cu un litru se vopsesc 2,5 mp, iar cu un kilogram se acopera 1,7 mp. Consumul minim este de 600 grame/mp, in doua straturi. Acesta poate creste in functie de gradul de absorbtie al suprafetei. Nu se aplica in conditii de ploaie sau zapada.
 
Dyotek este o vopsea speciala pentru suprafete de interior, patate, afumate. Este mata, dedicata peretilor interiori, pe baza de rasini termoplastice, formulata cu solvent inodor, creata pentru suprafete cu pete, murdarie, afumate; este un produs finit. Acopera perfect petele de fum de tigara/nicotina, fum, grasime, umezeala, incendii, cerneala, pix, ruj etc si impiedica reaparitia acestora prin suprafata vopsita. Este ideala pentru acoperirea petelor de murdarie ce nu au disparut cu alta vopsea. Se spala cu apa si un detergent neutru. Se aplica fara probleme pe orice suprafata interioara, pereti sau plafoane, chiar si peste alte straturi de vopsea. Este ideala la folosirea in renovari rapide. Pentru aplicarea pe suprafete vechi, vopseaua existenta se smirgheluieste, eliminandu-se umflaturile si praful. Dyotek se aplica in doua straturi, cu pensula sau rola, fara a fi diluata. Cu un litru se pot vopsi aproximativ 5-7 metri patrati, iar cu un kilogram se acopera 4-5 mp. Consumul minim este de 200grame/mp, in doua straturi.
 
Ceiling Paint este o vopsea mata, superalba, pentru plafoanele fatadelor interioare, pe baza de emulsie PVA. Se indeparteaza straturile moi sau umflate de pe plafon, se curata de orice murdarie, pete, praf, la nevoie se spala cu apa si se sterge. Se aplica cu rola sau pensula, diluat cu 30% apa, iar intre aplicarea celor 2 straturi se asteapta 1-2 ore, in functie de temperatura si umiditatea mediului. Se usuca intr-o ora, dar intarirea definitiva are loc in 24 de ore. Daca se aplica in conformitate cu instructiunile, cu un kilogram de produs se acopera 2-5 mp. in doua straturi, in functie de gradul de absorbtie al suprafetei.
 
Speram ca ati avut rabdare sa cititi toate articolele aparute in ultimele saptamani, si, mai mult de atat, ca le-ati colectionat si ca va vor ajuta atunci cand veti dori sa va zugraviti interiorul casei. Noi va promitem ca vom continua sa va tinem la curent cu cele mai noi produse care apar pe piata, si ca o sa va ajutam sa le alegeti pe cele mai bune.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acvariul - mai mult decat un simplu decor Acvariul - mai mult decat un simplu decor
Perdele si draperii care schimba decorul casei, idei practice Perdele si draperii care schimba decorul casei, idei practice
Mai multa culoare pentru corpurile de iluminat Mai multa culoare pentru corpurile de iluminat
Amenajarea casei – greseli de evitat Amenajarea casei – greseli de evitat
Orientul sub picioarele tale Orientul sub picioarele tale
Lichenii stabilizati – cum ii poti folosi pentru realizarea unor proiecte uimitoare Lichenii stabilizati – cum ii poti folosi pentru realizarea unor proiecte uimitoare

Vezi mai multe articole