25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie

01 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In plina vara, la un pas de seceta hidrologica, cand se vorbeste tot mai mult de problemele cu care se confrunta Hidroelectrica, in Romania nu s-a livrat in sistemul national nici macar un kilowatt produs cu ajutorul instalatiilor solare. Mai mult chiar, din 2005 incoace, Transelectrica nu a acordat niciun certificat verde pentru producatorii de energie solara, semn ca acestia nu exista.
Daca marii producatori nu se arata interesati de aceasta sursa alternativa de energie, consumatorii par sa se orienteze spre astfel de investitii, chiar daca la acest moment sunt considerate mult prea costisitoare si greu de amortizat. Avantajul major este acela ca  panourile solare nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante.
De precizat ca, cu ajutorul panourilor solare se obtine doar curent continuu, fiind nevoie de aparate speciale (invertoare) pentru a-l transforma in curent alternativ, identic cu cel de la priza. Cine vrea neaparat sa aiba curent in casa produs cu ajutorul panourilor fotovoltaice, in primul rand, trebuie sa se asigure ca sta intr-o zona a tarii propice. Pentru aceasta este suficient sa consulte harta zonelor cu potential in acest sens (foto), care poate fi furnizata de autoritatile care se ocupa de gestionarea energiei alternative.
 Al doilea lucru care trebuie avut in vedere sunt dispozitivele pe care vrem sa le alimentam cu energia solara.  Investitia pentru un sistem cu o putere instalata de 5KW (consumul mediu al unei gospodarii de dimensiuni mari)  se cifreaza in jurul valorii de 20.000, suma ce include panourile fotovoltaice - intre 25 si 40 de astfel de panouri, invertorul si acumulatorul. Pentru o locuinta de vacanta se gasesc sisteme fotovoltaice si la 4.300 de euro, care inseamna 2 panouri. La acesti bani, puteti baga in priza un ventilator, un calculator, un televizor, o antena de satelit, un aparat radio alaturi de care mai puteti aprinde 4-5 becuri. Importatorii de astfel de solutii recomanda ca necesarul de energie electrica sa nu se asigure doar cu ajutorul panourilor electrice, ci si cu turbine eoliene pentru situatiile in care afara este innorat.
Dincolo de achizitionarea echipamentelor necesare, care se gasesc la importatorii de profil, randamentul instalatiilor de producere a energiei electrice este dat, in primul rand, de intensitatea radiatiei solare si mai putin de temperatura din atmosfera cum se intampla in cazul instalatiilor de incalzit apa. Cu cat ajung pe Pamant mai multe unde electromagnetice emise de soare, cu atat intensitatea radiatiei solare directe este mai mare. Altfel spus, eficacitatea acestor instalatii este invers proportionala cu grosimea stratului de ozon.

Panourile solare de la Politehnica au costat 260.000 euro

La nivel national, sistemele de panouri solare cu ajutorul carora s-ar putea genera energie electrica se pot numara pe degete.  Cele mai mari instalatii au fost realizate cu fonduri europene si se afla in curtile Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB), respectiv Valahia din Targoviste. Scopul lor este mai mult educativ si mai putin de generare, acestea putand asigura doar o parte din necesarul de energie electrica a institutiei de invatamant. Sistemul fotovoltaic de la UPB este alcatuit  din 216 panouri solare si are o putere instalata de 30KW, fiind una dintre cele mai mari centrale de acest fel din estul Europei. Sistemul de la Targoviste are o putere instalata de trei ori mai mica.
Alaturi de cele doua centrale mai sunt conectate la retea cateva case individuale, dar de puteri mici (intre 1 si 5 KW) si un numar de 30 instalatii din regiuni izolate. Achizitionarea si instalarea panourilor solare de la UPB au costat aproximativ 260.000 de euro. La o productie medie anuala de 40 MW si un pret de 80 de euro pentru fiecare MWh generat (pret ce include si certificatul verde), investitia s-ar putea amortiza in 81 de ani.  Potrivit unor studii ale UPB, tariful minim pentru recuperarea investitiei in 20 de ani este de 273 euro/MWh si 546 euro/MWh pentru amortizarea investitiei in 10 ani.
Potentialul fotovoltaic (PV) anual al Romaniei a fost estimat la 1.200 GWh, adica la o cincime din potentialul hidrologic ce s-ar putea obtine in microhidrocentrale cu o putere mai mica de 10 MW. Prin utilizarea acestuia ar fi eliminat consumul a 103,2 mii de tone echivalent petrol (TEP).
Avantajele si dezavantajele producerii energiei solare:
Printre avantajele economice enumerate de reprezentantii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE), institutia in sarcina careia a cazut promovarea energiei alternative, se numara securitatea aprovizionarii cu energie, precum si economia de combustibil care atrage dupa sine reducerea costurilor cu energia. In promovarea sistemelor pe baza de panouri solare este amintit faptul ca nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante. Durata de viata nelimitata, cel putin teoretic, constituie un alt avantaj major al acestor panouri solare. De partea cealalta, pretul mare de achizitie al instalatiilor, costul ridicat de productie si functionalitatea numai in timpul zilei se constituie in principalele
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare In cinci-sapte ani s-ar putea sa ne confruntam cu o cadere a pietei imobiliare
Se ieftineste vizibil creditul de casa in lei - 18 Mai 2009 Se ieftineste vizibil creditul de casa in lei - 18 Mai 2009
"Prima Casa" va avea un plafon de garantii de 200 mil. euro
Cum se face apartamentul mai mare fara a demola din pereti - 31 Octombrie 2009 Cum se face apartamentul mai mare fara a demola din pereti - 31 Octombrie 2009
Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere
Greva pe piata imobiliara Greva pe piata imobiliara

Vezi mai multe articole