Gradina de la oras

13 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

MEREU VERDE
 
Senzatia de aerisire si liniste intr-un spatiu dominat de orizontalitate Amplasata intr-o incinta privata din Bucuresti, aceasta amenajare peisagera este un exemplu de moderatie. Ca si in designul vestimentar sau cel de interior, si in domeniul amenajarilor peisagere isi fac loc de foarte multe ori extravagantele si kitchul. In cazul de fata insa, proprietarii nu au tinut mortis sa afiseze excese stilistice si nici sa incarce cu tot felul de zorzoane pompoase, astfel ca rezultatul este cumpatat.
 
COMPOZITIA ANSAMBLULUI
 
Desfasurata pe o suprafata de aproximativ 1.000 mp, gradina inconjoara o locuinta particulara, conferindu-i acesteia un spatiu de respiratie destul de generos. Compozitia generala este structurata in trei zone principale: spatiul de la intrare, banda de trecere laterala si zona de profunzime din spatele casei. Acest schelet compozitional este de altfel reprezentativ pentru locuintele private, in general. Atmosfera generala este de liniste si aerisire, senzatie care se va pastra pe cuprinsul intregii gradini. In fata casei cu doua nivele se intinde o zona de pavaj care asigura atat accesul auto la garajul amplasat la demisol, cat si circulatia pietonala poarta-casa-garaj. Un covor vesel de gazon acopera o suprafata considerabila, imprimand spatiului o puternica dominanta orizontala. Intrarea este flancata de arbusti rasinosi de mica inaltime (Picea "Nidiformis") care nu obtureaza deschiderea campului vizual, iar accesul in casa este decorat de o alveola cu petunii viu colorate. Fundalul este punctat de accente vegetale mai inalte, care dau contur proprietatii si confera intimitate: pruni decorativi (Prunus "Pissardii") cu frunzisul visiniu, tei, molizi, pini. In apropierea intrarii au fost plantate grupuri de plante cataratoare (Lonicera) care emana un parfum incantator in perioada destul de lunga de inflorire.
 
DECORATIV SI UTILITAR
 
Zona din fata casei si cea laterala, pe care au fost plantate grupuri mai bogate de arbori, au rol decorativ. Aici sunt amplasate doar grupuri vegetale decorative, si un alpinariu punctat de cateva roci si plante rasinoase specifice etajelor vegetale montane. Aceste elemente creeaza atmosfera, dau volum si culoare, imprimand ansamblului eleganta. Spre deosebire de aceste zone, in spatele casei se afla, pe langa plantele decorative, si elementele functionale: grilul, magazia de unelte si accesorii pentru gradinarit si un separeu pentru cainele-lup al familiei. Acesta este deci ansamblul utilitar, care este bine sa fie amplasat cu discretie, ca si in cazul de fata. Tot in spate se afla foisorul si masa cu sase locuri spre care conduce o alee incadrata de o eleganta pergola din lemn.
 
SPECII DEOSEBITE
 
Plantele nu lipsesc nici in aceste zone; grupuri de mesteceni si pomi fructiferi sunt intercalati cu accente vegetale speciale: ilex globular, artarul (Acer "Red flash") cu frunzisul rosu aprins, Euonimus, un arbust deosebit prin tonurile deschise ale frunzelor sale. Varietati de ienuperi adauga la nivelul solului (20-40 cm inaltime) volum persistent de-a lungul intregului an.
 
Desigur, familia petrece cea mai mare parte a timpului liber in gradina, ceea ce va dorim si dumneavoastra.
 
Sursa: Jurnalul casei mele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea
Pretul unui apartament, la jumatatea celui din 2008. Expertii spun ca ieftinirea nu e suficienta - 31 august 2010 Pretul unui apartament, la jumatatea celui din 2008. Expertii spun ca ieftinirea nu e suficienta - 31 august 2010
Castigatorul competitiei regionale PowerUp! By InnoEnergy Castigatorul competitiei regionale PowerUp! By InnoEnergy
Reduceri de pana la 18.000 de euro la editia din acest weekend a targului Imobiliarium Reduceri de pana la 18.000 de euro la editia din acest weekend a targului Imobiliarium
Curtea si terasa - locurile de joaca pentru cei mari Curtea si terasa - locurile de joaca pentru cei mari
Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?

Vezi mai multe articole