on

Grupul TeraPlast distribuie 226,6 milioane de lei sub forma de dividend special

10 martie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

  • Suma distribuita reprezinta un randament de 24%/actiune[1]
  • Consiliul de Administratie propune de asemenea pastrarea in TeraPlast a peste 147 milioane lei ce vor fi directionati pentru achizitia unor companii sau pentru  acordarea unui nou dividend, pe final de an.
  • Dupa cum a mai anuntat, Grupul TeraPlast are platite avansuri pentru investitii de  peste 160 de milioane de lei in acest an si analizeaza activ posibile preluari.

 

Consiliul de Administratie al TeraPlast SA va propune aprobarii actionarilor distribuirea de dividend special si actiuni gratuite din profitul ce-l va realiza pana la finalul lunii martie 2021.

 

Suma propusa pentru dividende este de 226,6 milioane de lei[2], ceea ce reprezinta un dividend brut de 0,13 lei/actiune. La valoarea actuala a titlurilor, reprezinta un randament record de 24%.

 

Suplimentar distributiei de cash, se adauga propunerea Consiliului de Administratie de majorare a capitalului social al TeraPlast cu suma de 43.579.988 lei. Astfel, va fi distribuita o actiune gratuita la fiecare 4 actiuni detinute de actionarii de la data de inregistrare aferenta majorarii de capital social.

 

Aceasta propunere are in vedere dorinta actionarilor de a pastra o lichiditate confortabila in cadrul Grupului, lichiditate care va putea fi folosita pentru achizitii de companii sau pentru acordarea unui nou dividend special spre finalul de an.

 

Pe modelul achizitiei Somplast, din decembrie 2020, Grupul TeraPlast isi va continua extinderea regionala si cresterea cotei de piata prin M&A. „Interesul nostru este pentru companii care sa ne permita sinergii. Ne uitam la mai multe criterii. In primul rand, domeniul de activitate sa fie similar sau complementar celor in care Grupul TeraPlast activeaza: reciclare, ambalaje flexibile, tevi si produse conexe pentru retelele de apa, gaz, canalizare. In al doilea rand, trebuie sa realizeze produse cu cerere la export sau care pot disloca importuri de pe piata interna. Pe de alta parte, trebuie sa fie companii care detin tehnologie performanta de productie. Performantele financiare sunt un alt criteriu esential. Cautam companii cu indicatori similari cu cei ai TeraPlast si cu un grad de indatorare scazut. Iar acestea sunt conditii cumulative”, a declarat Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast. 

 

Grupul are in derulare in acest an investitii de peste 160 milioane lei, cofinantate prin ajutor de stat. TeraPlast estimeaza pentru finalul anului un grad de indatorare confortabil, intre 1 si 2 (total datorii bancare nete/ EBITDA). Prin urmare, Grupul ar mai putea contracta imprumuturi bancare in sume consistente pana la un grad de indatorare de 3, obisnuit in industrie, care este in acelasi timp un nivel confortabil pentru companie si actionari.

 

In data de 26 februarie Grupul TeraPlast a anuntat incasarea a 373 de milioane de lei in urma finalizarii tranzactiei de vanzare a diviziei de produse din otel catre Kingspan.

 

Actuala Propunere a Consiliului de Administratie va fi inscrisa in documentele Adunarii Generale a Actionarilor TeraPlast, care va fi intocmita si publicata in conformitate cu prevederile legale aplicabile.

 

Calendarul financiar aferent anului 2021 se modifica in consecinta prin introducerea urmatoarelor evenimente:

 

Eveniment                                                    Data

Adunarea Generala a Actionarilor               25 iunie 2021
Ex-date dividend special                          12 iulie 2021
Data de inregistrare dividend special          13 iulie 2021
Data platii dividend special                       22 iulie 2021
 

Ex date majorare capital social                  28 septembrie 2021
Data de inregistrare majorare capital social  29 septembrie 2021
Data platii majorare capital social              30 septembrie 2021

Convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor va fi publicat in data de 21.05.2021 si va cuprinde raportul auditorului financiar pentru situatiile financiare incheiate la 31.03.2021 si propunerile finale de distribuire de dividend special si actiuni gratuite.

 

Despre Grupul TeraPlast

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile si Somplast. 

Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2020, in indicii TotalCap si MicroCap ai FTSE Russell. 

In cadrul evaluarii Vektor in baza a 15 criterii de comunicare in relatia cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al doilea an consecutiv.

 


[1] Randamentul de 24% este calculat la capitalizarea curenta a TeraPlast

[2] Pe baza situatiilor financiare intermediare auditate de la data de 31 martie 2021

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Apartamente pentru orfani Apartamente pentru orfani
O posibila metoda de stimulare a pietei: Schimburile de locuinte - 4 Martie 2009 O posibila metoda de stimulare a pietei: Schimburile de locuinte - 4 Martie 2009
Black Friday la Miele: clientii isi aleg singuri reducerile Black Friday la Miele: clientii isi aleg singuri reducerile
Peste 1,4 milioane de metri patrati, suprafata totala a locuintelor prezentate la targul Imobiliarium de luna viitoare Peste 1,4 milioane de metri patrati, suprafata totala a locuintelor prezentate la targul Imobiliarium de luna viitoare
Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie Bucurestenii, campioni la cumparat case pe datorie
Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009 Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009

Vezi mai multe articole