Guvernul vine in ajutorul celor care doresc o casa

Guvernul vine in ajutorul celor care doresc o casa

19 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul ca piata imobiliara, si implicit cea a constructiilor, se afla in declin. Desi pretul caselor a scazut semnificativ in ultimele luni, situatia ramane aceeasi. In acest context, autoritatile au venit cu o propunere care i-ar putea salva pe constructori de faliment: scaderea TVA la achizitionarea de locuinte.
 
Pentru ca un cumparator sa plateasca doar 5% TVA la achizitia unei locuinte noi, trebuie respectate patru conditii: locuinta sa faca parte din stocul nou, valoarea acestia sa nu depaseasca 100.000 euro, suprafata sa fie de cel mult 120 de metri patrati, iar nevoia de spatiu sa se poata justifica. “Masura in sine ar trebui teoretic sa dea un impuls pietei imobiliare si sectorului constructiilor care au fost afectate de criza economica globala. In practica, este foarte restrictiva din cauza conditiilor severe de aplicare in anumite orase, cum este de exemplu Bucurestiu unde stocul de locuinte noi sub 100.000 euro este extrem de limitat”, comenteaza consultantii imobiliari de la EuroMetropola. Daca facem un calcul, pentru a beneficia de reducerea de TVA, pentru un apartament de 100 mp din Bucuresti, pretul pe metru patrat ar trebui sa fie de maximum 1.000 euro. In majoritatea complexurilor imobiliare noi costul unui metru patrat construit depaseste 1200 euro. “Cu toate acestea, aceasta reducere de TVA nu are forta pentru a relansa vanzarile din piata de profil, pentru a le readuce la nivelul anului 2007, deoarece deocamdata lipsesc instrumentele financiar bancare destinate low si middle class. Piata imobiliara se va relansa numai dupa ce se va stabiliza piata financiara si se vor relaxa creditele”, considera consultantii EuroMetropola. Potrivit specialistilor, imprumuturile imobiliare vor inregistra o crestere abia in primavara anului viitor, abia dupa ce criza financiara va trece, iar BNR va promova un regulament de creditare, mai putin restrictiv. Reducerea de TVA ar putea duce pe termen mai lung la o diversificarea a ofertei spre segmentul low, pentru ca cererea de locuinte cu preturi intre 100.000 si 120.000 euro este foarte mare.
 
De aceeasi parere este si fostul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu. El considera ca reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru construirea primei casei creeaza premisele aparitiei unui nou segment in piata imobiliara: segmentul caselor ieftine. El spune ca orice modalitate de sustinere a sectorului constructiilor pentru locuinte si, implicit, a cresterii economice a Romaniei va primi sustinerea sa nemijlocita. "Discutam despre un sector care in momentul de fata este foarte slab reprezentat pe piata imobiliara - segmentul caselort ieftine. In acest context, o reducere a TVA-ului, care inseamna o sustinere si o subventie, ar fi utila pentru ca ar apare aceasta piata", a declarat Sebastian Vladescu.
 
Totusi Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) nu considera ca reducerea TVA va fi suficienta pentru relansarea constructiilor din Romania. Organizatia solicita viitorului Guvern promovarea masurilor necesare in context de criza, temporar, privind reducerea consistenta a TVA pentru proiectele de locuinte sociale si proiectele de eficientizare energetica a cladirilor. In plus, asociatia cere in regim de urgenta plata creantelor catre firmele de constructii din partea entitatilor achizitoare cu capital de stat, atat la nivel national cat si la nivel regional. Totodata, ARACO sustine ca absolut necesara in 2009 si 2010 majorarea programelor de investitii in infrastructura nationala si regionala, in proiecte de mediu, in programe de eficientizare energetica a cladirilor vechi si noi, precum si in programe de locuinte sociale la nivel regional si national.
 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Home banking, ghiseul bancar la un click distanta Home banking, ghiseul bancar la un click distanta
Ce sunt comparatoarele de credite? Ce sunt comparatoarele de credite?
Asigurarea locuintei (III) Asigurarea locuintei (III)
Creditele ipotecare fara avans Creditele ipotecare fara avans
Dati credit visului vostru! Dati credit visului vostru!
Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative! Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative!

Vezi mai multe articole