on

Hempcrete sau Canepa-Beton – Ce este si la ce se foloseste

08 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Canepa cunoscuta si sub numele de ‘Cannabis sativa’, este una din cele mai vechi plante erbacee cultivate in tara noastra, peste 2000 de ani. Canepa este utilizata in principal pentru obtinerea fibrelor, folosite mai apoi la confectionarea obiectelor vestimentare. Canepa se situeaza in topul celor mai vechi plante care au fost procesate si folosite de oameni.

Canepa este complet ecologica si toate derivatele din canepa sunt biodegradabile.

Cultivata in mare parte pentru fibre si seminte, canepa ne poate oferi multe din materiile prime care ne sunt atat de necesare. Fibrele din canepa au numeroase caracteristici, cele mai importante fiind: duritatea, durabilitatea si rezistenta la putrezire, proprietati termoizolante excelente, rezistenta la orice fel de daunatori etc.

Canepa este folosita cu succes si in producerea: alimentelor, hainelor, cosmeticelor, materialelor plastice, hartiei, dar si in producerea materialelor de constructii. Se pot construi case intregi numai din materiale derivate din canepa.

Hempcrete sau canepa-beton, nu are nici o legatura cu betonul, numele se datoreaza structurii foarte tari asemanatoare cu cea a betonului.

Canepa-beton este un amestec compus puzderie de canepa (tulpina de canepa tocata) si un liant pe baza de var (natural, nisip, etc) si apa, folosit ca material de constructie si izolare. Acest amestec se comercializeaza sub mai multe denumiri, precum Hempcrete, Canobiote, Canosmose si Isochanvre.

Canepa – beton este un material foarte versatile, acesta se poate prepara conform unor retete personalizate, care au la baza cerintele beneficiarului si particularitatile aplicatiei.

Betonul de canepa poate fi preparat direct pe santier, dar si in avans in ateliere specializate si livrat sub forma de caramizi sau panouri structurale umplute cu beton de canepa.

Betonul din canepa are foarte multe avantaje:

  • Este usor de transportat si manevrat;
  • Canepa este un material natural, regenerabil, reciclabil si biodegradabil;
  • Necesita o intretinere minima;
  • Are proprietati termoizolante excelente;
  • Este rezistent la igrasie si mucegai;
  • Este rezistent la insecte, rozatoare si altor tipuri de daunatori;
  • Nu provoaca alergii sau astm, asigurand puritatea si purificarea aerului;
  • Este un material cu o rezistenta ridicata la foc;
  • Constituie un excelent suport fonoizolant.

Betonul din canepa poate fi utilizat la izolarea peretilor, a pardoselii, dar si la realizarea peretilor sau a acoperisului. Este un material rezistent si usor, ce poate fi folosit si pe peretii exterior, pe post de izolatie. El va permite trecerea vaporilor de apa fara sa creeze mucegai sau alte pagube constructiei.

Principalul avantaj al caselor construite din caramizi de canepa este economia de peste 50% la facturile de gaze si curent. Comparativ cu alte materiale standard, canepa beton mentine un climat interior confortabil standard, ceea ce inseamna costuri reduse la factura de energie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie BCA-ul, materialul inovator perfect pentru orice constructie
Alege corect polistirenul pentru termoizolarea acoperisului Alege corect polistirenul pentru termoizolarea acoperisului
Aplicare adeziv polistiren Aplicare adeziv polistiren
BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii
Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn
Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I

Vezi mai multe articole