Iarna ne scumpeste traiul la bloc

11 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gerul din decembrie creste, in ianuarie, factura RADET cu 30%, iar scumpirile de gaze si curent ne vor umfla intretinerea la primavara.
 
Posibila dublare a intretinerii a dat fiori reci locatarilor de la bloc, mai ales ca multi dintre bucuresteni au constatat inca din aceste zile majorari substantiale ale cotelor de intretinere pe luna noiembrie, fata de octombrie.
 
Incercand sa calmeze spiritele, reprezentantii regiei de termoficare anunta majorari de maximum 30% la facturile pentru decembrie, ce vor fi platibile la finele lunii ianuarie. Administratorii de bloc sunt insa sceptici ca scumpirile se vor opri aici. Ei asteapta cu groaza facturile la gaze si curent, din ianuarie si februarie, care, spun ei, vor umfla substantial intretinerea platita la primavara.
 
Frigul inghite multe gigacalorii
 
Nimeni nu poate spune concret azi cat va fi intretinerea la primavara. Singura cunoscuta ar fi factura, cam cu 30% mai mare, ce reflecta consumul de caldura si apa calda din decembrie. Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) o emite incepand de azi, iar administratorii o vor lua in calcul la intretinerea ce va fi afisata la finele lunii ianuarie.
 
„Aceasta majorare se datoreaza 10% cresterii pretului gigacaloriei, de la 107,5 lei la 119 lei, iar aproximativ 17%-20% diferentei de temperatura de afara. Media temperaturilor din decembrie 2006 a fost de 3,3 grade Celsius, iar media din decembrie 2007 a fost de 0,5 grade. Deci, in aceasta iarna, a fost nevoie de o cantitate mai mare de caldura pentru incalzirea apartamentelor”, a explicat cresterea de 30% a facturilor Mihail Popescu, director adjunct al RADET.
 
Repartitorul, pacalit cu aragazul
 
Popescu nu poate estima cum vor fi facturile pe ianuarie si februarie, pentru ca ele vor fi influentate de vremea de afara, dar si de modul in care locatarii care au repartitoare (50a dintre apar-tamentele din Capitala au repartitoare) isi inchid sau deschid robinetele de la calorifere.
 
„Daca oamenii vad ca factura la RADET e mare, isi vor inchide calo-riferele si dau drumul la aragaze. Si asa creste factura la gaze, care si alea se vor scumpi din ianuarie, am inteles”, e de parere Severin Balan, administratorul a zece blocuri din Bucuresti.
 
Administratorii nu stiu nici ei cat va fi intretinerea in februarie-martie, insa nu se asteapta la sume mici. „Gazele si curentul au fost scumpite in octombrie. Acum am inteles ca se vor scumpi din ianuarie din nou. Ridicarea gunoiului s-a majorat cu 50% tot asta toamna. Daca pui cap la cap toate procentele astea e posibil sa ajungi la sume mari, dar de dublat nu cred ca se va dubla intretinerea”, se declara optimist administratorul Balan.
 
Ce n-a adus Mosul aduce martisorul
 
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu a anuntat, insa, in decembrie, asa cum era de asteptat, calendarul scumpirilor la gaze si electricitate, desi producatorii de utilitati s-au grabit sa anunte procentele.
 
Gazele se vor scumpi cu 30% in 2008, la inceputul anului fiind aproape sigura o crestere de 10%. Energia electrica era prevazut sa se scumpeasca si ea cu 3% din ianuarie. Chiar daca nu s-au publicat in Monitorul Oficial pana acum, majorarile ar putea fi aduse la cunostinta publicului pana la finele lui ianuarie, iar noile tarife sa intre in vigoare din februarie. Aceasta ar duce la o intretinere marita in martie.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai bune solutii pentru reducerea ratei la casa Cele mai bune solutii pentru reducerea ratei la casa
Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere - 15 Iulie 2009 Prima Casa impinge la vale preturile locuintelor cu 3 camere - 15 Iulie 2009
Magazinul de case Magazinul de case
Randamentele din imobiliare au scazut brusc Randamentele din imobiliare au scazut brusc
Proprietati Proprietati
Targul de Sfantul Nicolae 30 noiembrie – 2 decembrie 2012 Targul de Sfantul Nicolae 30 noiembrie – 2 decembrie 2012

Vezi mai multe articole