on

Icoanele din casa noastra

15 august, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Etimologia cuvantului icoana isi are radacinile din limba greaca - εἰκών- si inseama chip, reprezentare. Reprezentarile sunt fie ale lui Dumnezeu, fie ale Mantuitorului Iisus Hristos, fie ale altor sfinti si ingeri sau chiar diferite scene din biblie.

Unde se aseaza icoanele intr-o locuinta?

Reprezentantii bisericii spun ca este bine sa avem cate o icoana in fiecare camera a locuintei noastre. Locul nu este ales la intamplare, icoana se va pozitiona intotdeauna pe peretele de la rasarit. Iar pe acel perete nu trebuie sa mai punem nimic altceva, ca in momentul in care ne rugam, sa nu fim distrasi. De asemenea, este bine sa avem in camera o singura icoana sau mai multe care au legatura intre ele.

De ce asezam icoana pe peretele de la rasarit?

Semnul lui Dumnezeu este chiar rasaritul, adica locul de unde vine lumina. Atat la biserica, cat si acasa ne rugam cu fata la rasarit. Lumina (rasaritul) este reprezentarea binelui si a tuturor lucrurilor bune ce sunt intocmite pe timp de zi, pe cand intunericul (apusul) este semnul raului si a lucrurilor rele petrecute pe timp de noapte.

Realizarea unei icoane nu este un procedeu usor, Liviu Balac, pictor de icoane bizantine, ne explica in continuare ce il determina pe el sa picteze icoane.

"Prima icoana am facut-o acum 30 ani. De atunci am studiat prin biblioteci, muzee, biserici, cum sa pictez pentru oameni icoana cea mai frumoasa, care sa mangaie sufletul si sa ne aduca in casa lumina, linistea si ajutorul Celui de sus prin frumusetea artei din vechile icoane bizantine. Din ceea ce am vazut si am invatat incerc sa va daruiesc si dumneavoastra. Dincolo de munca mea si de pasiunea mea incerc sa inteleg ... de ce atata rautate, de ce atata nepasare pentru natura din jur sau pentru semenii nostri mai putin norocosi, ce fel de societate am cladit si catre ce ne duce ea? Pentru ca imi pasa de oameni, pentru ca iubesc lumea si natura asa cum ne-a dat-o Dumnezeu, caut "calea" si va invit si pe dumneavoastra sa faceti la fel”. 

   

Mai multe lucrari gasiti aici.                                               

Astazi, 15 august, sarbatorim Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare, una din cele mai mari si mai importante sarbatori crestine. In Apus, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, mai este cunoscuta si sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului

Sursa: www.icoanepictate.ro

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Liviu Balac

19 august, 08:09

Va stept cu drag! Cu stima, Liviu Balac

Alte articole

Trei tipuri de produse care nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-o casa eco Trei tipuri de produse care nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-o casa eco
Proiecte simple pentru spatii mici Proiecte simple pentru spatii mici
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur Ce trebuie sa faci in caz de cutremur
Trei lucruri de facut daca te muti in perioada sezonului rece Trei lucruri de facut daca te muti in perioada sezonului rece
Sistemele de securitate pentru locuinte Sistemele de securitate pentru locuinte
Povestile sunt mai frumoase la gura unei sobe de calitate Povestile sunt mai frumoase la gura unei sobe de calitate

Vezi mai multe articole