Iedera pe casa in mijlocul iernii

Iedera - estetica si utila

05 ianuarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O intalnesti peste tot unde mergi si deja nu ti se mai pare a fi ceva surprinzator sau iesit din comun, insa stii care ii sunt beneficiile si cum o poti folosi? Iedera, sau Hedera helix dupa denumirea ei stiintifica, poate fi o modalitate atractiva si practica de a-ti redecora fatada casei, mai ales daca iubesti tot ceea ce inseamna natura.

Iedera este o planta originara din zona scandinava si de aceea poate rezista temperaturilor foarte scazute din timpul iernii. Aceasta este verde pe tot timpul anului si infloreste in perioada de la sfarsitul verii, avand flori bogate in nectar ce atrag insectele din diverse specii. In ceea ce ii priveste aspectul, iedera poate atinge inaltimi de pana la 30 de metri daca se afla langa structuri ce ii permit dezvoltarea pe verticala, iar in lipsa acestora, se poate dezvolta si pe sol.

Din punct de vedere ornamental, iedera este folosita in cele mai multe din cazuri ca fatada naturala a caselor sau blocurilor. Pe langa utilitatea estetica a fatadei acoperite cu iedera, trebuie mentionat faptul ca aceasta planta absoarbe caldura vara si o retine in timpul iernii, lucru extrem de folositor daca doresti sa ai parte de confort termic pe tot timpul anului. Un aspect de luat in seamna, este faptul ca iedera ramane verde pe toata durata anului.

Iedera este o specie ce necesita intretinere constanta pentru a nu ajuge in stadiul de a dauna mediului inconjurator. In cazul in care se extinde foarte mult, poate sufoca plantele din imediata ei vecinatate sau poate ameninta integritatea structurala a casei pe care creste. Din aceste motive, crengile ei trebuie taiate regulat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradinile englezesti s-au nascut la Roma Gradinile englezesti s-au nascut la Roma
Cele mai importante unelte pentru gradinarit Cele mai importante unelte pentru gradinarit
Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald Cum să pregătești curtea pavată pentru sezonul cald
Rigola si drenajul liniar Rigola si drenajul liniar
WEBINAR | Totul despre ZEOLITI WEBINAR | Totul despre ZEOLITI
Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei

Vezi mai multe articole