on

Impactul Poluarii Aerului asupra Sanatatii Globale, studiu UNICEF

05 iulie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În 2021, poluarea aerului a cauzat 8,1 milioane de decese la nivel mondial, devenind al doilea cel mai mare factor de risc pentru mortalitate, inclusiv în rândul copiilor sub cinci ani. Un raport recent elaborat de Health Effects Institute (HEI) și UNICEF subliniază că poluarea aerului a depășit tutunul și alimentația deficitară ca factor de risc pentru decese.

 

poluare aer riscuri

 

Dr. Elena Craft, președintele HEI, a declarat la lansarea raportului: „Sperăm că raportul nostru oferă atât informații, cât și inspirație pentru schimbare. Poluarea aerului are implicații enorme pentru sănătate. Știm că îmbunătățirea calității aerului și a sănătății publice globale este practică și realizabilă.”

 

Vulnerabilitatea Copiilor la Poluarea Aerului

Copiii sub cinci ani sunt deosebit de vulnerabili la efectele poluării aerului, care poate duce la nașteri premature, greutate mică la naștere, astm și afecțiuni pulmonare. În 2021, peste 700.000 de copii sub cinci ani au decedat din cauza poluării aerului, aceasta devenind al doilea factor de risc pentru deces în această grupă de vârstă, după malnutriție.

În ciuda progreselor în sănătatea maternă și a copiilor, în fiecare zi aproape 2000 de copii sub cinci ani mor din cauza impactului asupra sănătății legate de poluarea aerului”, a spus Kitty van der Heijden, directorul executiv adjunct al UNICEF.

„Inacțiunea noastră are efecte profunde asupra următoarei generații, cu impact deosebit asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții. Urgența globală este de necontestat. Este imperativ ca guvernele și afacerile să ia în considerare aceste estimări și datele disponibile la nivel local și să le folosească pentru a demara acțiuni semnificative, centrate pe copii, pentru a reduce poluarea aerului și a proteja sănătatea copiilor.”

 

copii alergii primavara

 

Principalii Poluanți și efectele lor

 

- PM2.5: Particulele fine PM2.5 sunt responsabile pentru peste 90% din decesele globale cauzate de poluarea aerului, afectând plămânii și sistemul circulator și crescând riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet și cancer pulmonar. Sursa principală a PM2.5 este arderea combustibililor fosili și a biomasei în diverse sectoare, inclusiv transporturi, locuințe, centrale electrice pe cărbune, activități industriale și incendii de vegetație. Aceste emisii contribuie și la încălzirea globală.

- NO2: Dioxidul de azot (NO2), provenit în principal din eșapamentul traficului urban, este asociat cu dezvoltarea astmului la copii. Raportul subliniază pentru prima dată nivelurile de expunere și efectele asupra sănătății legate de NO2.

 

Dr. Pallavi Pant, șeful HEI Global Health, a declarat: „Acest nou raport oferă o imagine clară a impactului semnificativ pe care îl are poluarea aerului asupra sănătății umane, în special asupra copiilor mici, populațiilor în vârstă și celor din țările cu venituri mici și medii. Acest lucru indică clar o oportunitate pentru orașe și țări de a considera calitatea aerului ca un factor de risc major în dezvoltarea politicilor de sănătate.”

 

 

Importanța Sistemelor de Ventilare cu Recuperare de Căldură

 

Pentru a combate poluarea aerului și a proteja sănătatea publică, sistemele de ventilare cu recuperare de căldură joacă un rol esențial. Iată care sunt beneficiile ventilației pentru copii:

 

- Menținerea aerului proaspăt și sănătos: Beneficiile ventilației mecanice sunt date de eliminarea aerului viciat din interior și introducerea aerului proaspăt, reducând concentrațiile de poluanți interiori și asigurând un aer curat.

- Reducerea riscurilor asociate poluării aerului: Importanța ventilației vine și din filtrarea particulelor fine și a altor poluanți care contribuie la prevenirea bolilor respiratorii și cardiovasculare. Asigurăm astfel condiții pentru sănătatea copiilor.

- Eficiență energetică: Ventilația corespunzătoare NovingAIR recuperează temperatura din aerul evacuat, reducând necesarul de energie pentru încălzirea sau răcirea aerului proaspăt introdus, ceea ce duce la economii de energie și costuri.

- Confort și sănătate: Sistemele de ventilație cu recuperare asigură calitatea aerului interior, îmbunătățește confortul locatarilor cu impact pozitiv asupra sănătății copiilor, dar și a persoanele vulnerabile.

 

Având în vedere impactul devastator al poluării aerului asupra sănătății globale, este crucial să se implementeze măsuri pentru reducerea expunerii la poluanți. Sistemele de ventilare cu recuperare de căldură reprezintă o soluție eficientă de ventilație corespunzătoare pentru menținerea calității aerului, contribuind astfel la reducerea riscurilor pentru sănătate și îmbunătățirea calității vieții.

Descoperă, în continuare, pe site-ul www.ventilație-recuperare.ro cum funcționează ventilația mecanică, ce tipuri de ventilație există și beneficiile ventilației mecanice. Tu știi ce tip sistem descentralizat sau centralizat este cel mai potrivit pentru sănătatea copiilor tăi și pentru sănătatea ta?

 

novingair

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta
La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie
Intretinerea cosului de fum Intretinerea cosului de fum
Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta
GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent GetAir - afla mai multe despre sistemul premium de ventilatie descentralizata de la Altecovent
Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura rezidentiala Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura rezidentiala

Vezi mai multe articole