on

Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie

29 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructiile, vechi sau noi, pot fi afectate de diverse probleme structurale. Una dintre problemele cel mai des intalnite este cea legata de calitatea aerului interior, de condens si de igrasie. Efectul vizibil al problemelor legate de condens si igrasie este aparitia mucegaiului pe suprafetele interioare, pe tavan, pe pereti sau pe zonele din spatele mobilierului. In cazul in care exista o umiditate permanenta la valori ridicate, ciuperca va germina. Cauzele pot fi diverse si pot fi impartite in doua categorii - una tine de proiectarea si realizarea constructiei, iar cealalta de activitatile desfasurate de locatari in locuinta.

Umiditatea crescuta sau alt tip de probleme legate de umezeala provenita din sol, din exterior (burlane, diverse scurgeri) sau din infiltratii ale unor instalatii termice sau sanitare, pot conduce la aparitia petelor de apa pe finisaje, la exfolierea acestora in timp sau la aparitia sarurilor transformate in pete albicioase. In urma acestui proces, va aparea si mirosul neplacut de mucegai, care poate irita tractul respirator, poate pune in pericol sanatatea si poate degrada mobilierul.

Intr-o locuinta au loc constant activitati foarte diversificate: se respira, se transpira, se face dus, se gateste si se spala. Toate acestea genereaza umiditate, care trebuie acumulata undeva.

Daca temperatura si umiditatea sunt masurate in mijlocul unei incaperi, valorile se incadreaza de obicei in limitele normale si, prin urmare, nu sunt periculoase: Temperatura unei camere este situata in jurul valorii de 20°C, iar umiditatea relativa este de aproximativ 50-55%. Pe de alta parte, daca este masurata pe suprafata unui perete sau a unei suprafete vitrate, temperatura este semnificativ mai redusa, si poate ajunge la valori de 10-15°C sau chiar mai putin. Umiditatea relativa in aceste cazuri poate fi mai mare de 80%. Situatia este una clasica si ideala pentru dezvoltarea mucegaiului.

Masuri de preventie

Una dintre grijile proiectantilor este aceea de a avea in vedere toate aceste aspecte si sa genereze proiecte care sa elimine riscurile legate de disconfortul interior.

O alta provocare este cea legata de refacerea sau transformarea spatiilor. Geometria unei cladiri noi poate, de asemenea, sa reprezinte un pericol: Potrivit lui Brigitte Tassenbacher, un reputat inginer de constructii austriac, colturile ascutite si componentele de tip consola pot favoriza cresterea ulterioara a mucegaiului. "Daca se planifica ventilarea fara confort, umiditatea care apare in mod natural nu poate fi indepartata suficient". Puntile termice si izolatia interioara sunt alte cuvinte cheie, de aceea detaliile conexiunilor trebuie planificate cu grija.

De exemplu, gandeste-te la o casa in care parintii, un copil si un bebelus dorm intr-un dormitor de 10 metri patrati. Ferestrele termopan cu geamuri duble, care nu pot fi deschise din cauza designului sau raman inchise deoarece s-ar deschide catre un drum aglomerat, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea mucegaiului. "Umiditatea ridicata, condensul si cresterea mucegaiului sunt inevitabile", spune Brigitte Tassenbacher.

Calitatea supravegherii si executarii constructiilor este la fel de importanta si dupa planificare. Potrivit inginerului Brigitte Tassenbacher, greselile apar frecvent cand anvelopa cladirii este etansa. Daca electricianul sau instalatorul nu sigileaza deschiderile, conductele, cablurile, prizele si racordurile, aerul umed si cald din incaperi poate patrunde in componente.

"Aceasta creeaza conditiile pentru acumularea de umiditate, deteriorarea cladirilor si cresterea fungilor". Un exemplu din bogata experienta practica a lui Brigitte Tassenbacher: o portiune de lemn de pe un acoperis a fost infestata cu mucegai. Investigatiile sale au condus la concluzia ca responsabila de aparitia mucegaiului era instalarea etansa a unui corp de iluminat cu LED care ilumina o nisa in dus. Daca materialul in vrac adaugat pentru a construi structura solului este prea umed, acest lucru poate adauga umiditate intr-o cladire si poate conduce mai tarziu la dezvoltarea mucegaiului.

Intretinerea regulata ajuta la pastrarea valorii materialelor de constructie, iar, asa cum se intampla adesea, solutia este reprezentata de "informare si comunicare". Daca locuitorii sunt interesati in mod activ de posibilitatile de ingrijire a cladirii, cel mai important pas este deja realizat. In prezent, apartamentele sau casele nu mai sunt ventilate asa cum trebuie, deoarece locuitorii sunt adesea plecati pe timpul zilei. Insa, din punct de vedere al expertilor, acest lucru recomanda instalarea unui sistem de ventilatie confortabil, care reinnoieste regulat aerul si regleaza umiditatea.

Importanta montarii unui sistem de ventilatie

De-a lungul activitatii sale, Brigitte Tassenbacher a mentionat de mai multe ori ca vina pentru aparitia mucegaiului le apartine proprietarilor. De aceea, ea considera ca este important ca toate partile implicate sa ramana obiective, sa gaseasca si sa elimine cauzele impreuna, pentru a indeparta mucegaiul in mod profesionist.

Una dintre solutiile care pot asigura cu succes ventilatia si pot preveni acumularea de umiditate si aparitia mucegaiului este reprezentata de sistemele centralizate de ventilatie destinate spatiilor rezidentiale. Un astfel de sistem este HomeVent®, de la Hoval, care functioneaza dupa principiul recuperarii caldurii si a umiditatii. Acest lucru este adaptat individual la nevoile rezidentilor care folosesc controler-ul, iar datorita recuperarii optime a umiditatii, dispare acumularea condensului.

Cu ventilatia HomeVent® Comfort, aerul proaspat filtrat este incalzit si umidificat in conformitate cu cerintele energetice din aerul extras. Astfel, locuitorii pot fi siguri ca aerul respirat inauntru este intotdeauna curat, fara polen si cu un nivel optim de umiditate. Toate unitatile de ventilatie HomeVent® Comfort economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in casa.

Datorita recuperarii caldurii si a umiditatii, unitatile produse de Hoval nu mai au nevoie de protectie anti-inghet, ceea ce elimina necesitatea de preincalzire electrica intensa. In plus, in timpul iernii, aerul ambiental nu devine uscat, ceea ce reduce, spre exemplu, sansele aparitiei si dezvoltarii virusului gripal.

Acest sistem de ventilatie complex inlocuieste constant aerul uzat din interior cu aer proaspat. Unitatea recupereaza caldura din aerul evacuat si o transfera in aerul proaspat, iar ferestrele nu mai trebuie deschise pentru a aerisi camerele. In plus, aparatele de ventilatie HomeVent® transfera umezeala din aerul uzat din interior in aerul proaspat introdus. Consumul si costurile pentru incalzire si ventilație sunt reduse, in timp ce calitatea vietii si confortul din locuinta cresc.

Sistemul ofera optiunea unui ambient sanatos datorita urmatorilor factori:

  • Asigura aer curat constant, chiar si cu ferestrele inchise
  • Pulberea fina si polenul raman in filtrul de ventilatie. Persoanele cu alergii pot respira fara dificultati
  • Tantarii si alte insecte, precum si zgomotul traficului rutier, raman la exterior
  • Nu mai exista curenti de aer prin casa sau apartament din cauza ferestrelor deschise
  • In timpul iernii, caldura produsa de sistemul de incalzire nu mai este risipita, iar astfel este economisita energie

Performanța si control de la distanta

Noile unitati FRT de confort HomeVent®, disponibile la data de 1 aprilie 2018, vin in trei clase de performanta, se incadreaza intr-un dulap montat pe perete, fabricat in conformitate cu standardele UE, si pot fi controlate de acelasi sistem folosit si pentru sistemul de incalzire Hoval, care furnizeaza caldura pentru incaperi si apa calda menajera. Unitatea de control de camera afiseaza toate elementele importante pe un singur ecran, cum ar fi prognoza meteo. O aplicatie Hoval este, de asemenea, disponibila pentru smartphone. Astfel, cand nu esti acasa, poti porni ventilatia sau incalzirea de la distanta, in doar cateva secunde. Practic, oriunde te-ai afla, poti regla temperatura de acasa, dar si calitatea aerului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie La fel de important ca sistemul in sine este si tubulatura de ventilatie
Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir Eficienta Energetica: Sistemul de Ventilatie cu Recuperare de Caldura de la Valsir
Cum sa integrezi sistemele de ventilatie dupa renovarea casei Cum sa integrezi sistemele de ventilatie dupa renovarea casei
Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta Protejeaza-te de caldura verii: metode ecologice inteligente care iti asigura confortul in locuinta
Intretinerea cosului de fum Intretinerea cosului de fum
Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil Ventilatia descentralizata a cladirilor, o solutie optima pentru un aer curat si confortabil

Vezi mai multe articole