on

HomeVent - Beneficii pentru sanatate

13 martie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In medie, oamenii petrec aproximativ 90% din timpul lor la interior. Intrucat majoritatea activitatilor zilnice au loc in interior, atmosfera din spatiile inchise are un impact major asupra sanatatii si sigurantei majoritatii populatiei. Poluarea aerului din interior poate avea, de fapt, efecte mai daunatoare asupra sanatatii decat poluarea aerului din exterior prin prisma expunerii mai indelungate. Siguranta si confortul sunt unele din cele mai importante nevoi ale vietii noastre de zi cu zi.

Cum ne ajuta in acest sens ventilatia rezidentiala?

Una din solutiile Hoval de ventilatie poate ajuta la prevenirea mucegaiului. Avantajul major al HomeVent® este recuperarea exceptionala a caldurii si a umiditatii. Acest lucru este adaptat individual la nevoile rezidentilor care folosesc controler-ul Hoval. Datorita recuperarii optime a umiditatii, nu exista nici acumulare de condens.

Cu ventilatia HomeVent® Comfort, aerul proaspat filtrat este incalzit si umidificat in conformitate cu cerintele energetice din aerul extras. In consecinta, locuitorii se pot asigura ca aerul pe care il respira in casele lor este intotdeauna curat, fara polen si contine nivelul ideal de umiditate.

Toate unitatile de ventilatie HomeVent confort economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in casa.

• Ajuta la protejarea sanatatii respiratorii si la prevenirea astmului

Umezeala, mucegaiul pot contribui la dezvoltarea astmului si a altor afectiuni respiratorii. Conditiile umede pot forma, de asemenea, un mediu perfect pentru supravietuirea si inmultirea acarienilor. Cand acarienii din praf intra in contact cu pielea si sistemul respirator, pot provoca eczeme, prurit si probleme de respiratie. O ventilatie buna poate ajuta la prevenirea acestor probleme in timp ce furnizeaza locuitorilor casei aer curat.

• Ventilatia ajuta la reducerea condensului

Condensul se produce cand aerul umed este racit rapid si nu mai poate mentine toata umiditatea sub forma de vapori de apa. Umiditatea migreaza la cea mai rece suprafata disponibila si se condenseaza, formand picaturi de apa pe ferestre, pereti sau alte suprafete. Daca umiditatea din interiorul casei nu este controlata de-a lungul timpului, aceasta poate duce la decojirea tapetului, formarea mucegaiului si chiar deteriorarea obiectelor din lemn. O ventilatie eficienta ajuta la reglarea temperaturii si la controlul nivelului de umiditate.

Sistemul de ventilatie HomeVent®Comfort evacueaza intr-un mod foarte silentios aerul uzat din interiorul casei si furnizeaza constant aer proaspat, filtrat. Atunci cand este necesar, caldura si umiditatea din aerul interior nu sunt pierdute, ci sunt transferate aerului proaspat printr-un schimbator de caldura rotativ. Conceptul de functionare brevetat al sistemului de ventilatie HomeVent® imbunatateste semnificativ echilibrul energetic al fiecarei cladiri. Prin recuperarea energiei termice existente in umiditate, seria HomeVent® atinge un randament de recuperare a caldurii de pana la 130%, in timp ce sistemele conventionale ating un maximum de 90%.

Cu recuperarea caldurii si a umiditatii, unitatile HomeVent® nu mai au nevoie de protectie anti-inghet, eliminand necesitatea de preincalzire electrica intensa. In plus, in timpul iernii, aerul ambiental devine uscat. Aerul uscat nu este doar neplacut – ci ofera, de asemenea, conditiile ideale pentru virusul gripal. Cu un nivel ridicat de recuperare a umiditatii (pana la 90%), ventilatia Hoval HomeVent® asigura o reducere semnificativa a riscului de aparitie a gripei.

Aerul foarte uscat poate provoca deteriorarea parchetului si a elementelor din lemn. Plantele din casa sunt de asemenea afectate atunci cand aerul este foarte uscat, ofilindu-se.

Noul HomeVent este dotat cu senzori VOC (compusi organici volatili), astfel incat, atunci cand sunt detectate concentratii prea mari, sistemul isi ajusteaza automat intensitatea ventilatiei pentru a ii elimina si a asigura aer proaspat sanatos locuitorilor.

Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER) ) a declarat ca ar putea exista pana la 900 de substante chimice cu care noi convietuim zi de zi fara sa fim constienti de acest lucru. De fapt, potrivit Agentiei de Protectie a Mediului, aerul din interiorul spatiilor publice ar putea fi, de fapt, cu pana la 70% mai poluat decat aerul din exteriorul acestora!

Ce spun studiile?

In Finlanda, daunele produse de umiditatea excesiva si de ventilatia necorespunzatoare  sunt cele mai frecvente probleme, deoarece acestea sunt raportate in mai mult de 50% din cladirile scolare.

Kielb si colab. (2018) au constatat ca unul sau mai multe simptome negative raportate de catre profesori si elevi erau cel mai puternic asociate cu depunerile de praf, cu mucegaiul si mirosurile rancede sau de vopsea. Simptomele sindromului de “cladire bolnava“ (SBS) au fost asociate cu perceperea aerului ca fiind: uscat, incarcat si a prezentei electricitatii statice. Mai mult, perceptiile profesorilor privind simptomele neurofiziologice, de exemplu, cefaleea, oboseala si dificultatile de concentrare, au crescut semnificativ cu fiecare crestere de 100 ppm a concentratiilor maxime de CO2 in clasa.

Conform studiilor epidemiologice, in general, volumele mai mari de ventilatie (pana la 25-40 L / s pe persoana) reduc efectele negative resimtite asupra sanatatii si, cu rate de ventilatie minime (peste 6-7 L / s) acutizarea unor simptome poate fi evitata.

O rata redusa de ventilatie a fost asociata cu risc crescut de obstructie bronsica, atunci cand locuintele aveauprobleme legate de umiditate si VOC – compusi organici volatili (Øie et al., 1999). Studiile arata ca dupa instalarea de sisteme de ventilatie rezidentiala mecanica cu recuperare de caldura s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa a  functiilor pulmonare (Wright et al., 2009; Xu et al., 2010).

In ansamblu, 11 din cele 20 de studii ale lui Carrer et al. (2015) au prezentat o imbunatatire semnificativa statistic a starii de sanatate in raport cu ventilatia rezidentiala sau cu concentratii mai scazute de CO2, rezultate in urma utilizarii unor astfel de echipamente.

Doua studii au aratat ca o ventilatie deficitara duce la cresterea riscurilor pentru sanatate din cauza mucegaiului, a umezelii, a fumului de tutun din mediu sau a altor compusi alergeni prezenti la interior.

In sapte din cele opt studii de interventie, efectele asupra sanatatii locuitorilor au fost evaluate inainte si dupa adaugarea unui sistem de ventilatie rezidentiala. Trei dintre studiile de interventie au fost concepute pentru a determina daca adaugarea ventilatiei rezidentiale in casele din Regatul Unit ar imbunatati starea de sanatate a astmaticilor sensibili la alergeni prin reducerea umiditatii interioare si a acarienilor. In unul din cele trei studii, a existat o imbunatatire semnificativa statistic pentru cel putin un indicator, ulterior introducerii ventilatiei rezidentiale.

Ventilatie rezidentiala premiata

Hoval a fost dublu premiat in cadrul MCE din Milano, o expozitie unica si eveniment de interes global in care companiile din sectoarele HVAC + R si eficienta energetica prezinta cele mai noi tehnologii, solutii si sisteme pentru cladirile inteligente din sectoarele rezidentiale comerciale, industriale si rezidentiale. Ei se pot lauda cu premiile pentru inovatie si eficienta în categoriile: Inovatie pentru Hoval Digital TTS si Comfort pentru HomeVent FRT!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta Purificatoarele de aer: motive pentru care sa instalezi unul in casa ta
Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie Cum scapi definitiv de mucegai si umiditatea in exces cu ajutorul tehnologiilor inteligente de ventilatie
Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2? Raspandeste ventilatia rezidentiala virusul SARS-CoV-2?
Ventilatia rezidentiala: importanta instalarii unui astfel de sistem Ventilatia rezidentiala: importanta instalarii unui astfel de sistem
Hoval asigura temperaturi perfecte in sera - cazan in condensatie si ventilatie Hoval asigura temperaturi perfecte in sera - cazan in condensatie si ventilatie
Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti. Hala cu ventilatie descentralizata sau centralizata? Un ghid care va ajuta sa decideti.

Vezi mai multe articole