on

Importanta Certificatului Energetic

07 iunie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi a fost introdus in tara noastra acum cativa ani, la solicitarea Uniunii Europene, si a suferit modificari importante in cursul anului trecut, Certificatul Energetic, este un document extrem de util in cazul tranzactiilor imobiliare , a reabilitarilor energetice a cladirilor, dar si atunci cand se efectueaza receptia unei lucrari.

 

Certificatul Energetic sau Certificatul de Performanta Energetica este un act intocmit doar de auditorii energetici atestati si are rolul de a certifica performanta energetica a unei cladiri. Acesta cuprinde detalii privind principalele caracteristici termice si energetice a unei constructii, dar si a instalatiilor aferente acesteia.

 

Tot auditorii energetici atestati mai pot efectua si un audit energetic care sa ofere proprietarilor solutii de reabilitare termica, de crestere a eficientei energetice si, totodata, de reducere a costurilor cu utilitatile. Este important sa mentionam ca auditul energetic vine in completarea Certificatului Energetic si in niciun caz nu il inlocuieste.

 

Suntem obligati sa obtinem un Certificat Energetic pentru locuinta noastra? Ei bine, conform Legii 372/2005 si a Legii 159/2013, intocmirea unui Certificat Energetic este obligatorie pentru urmatoarele tipuri de cladiri:

  • Cladiri colective – blocuri de locuit;
  • Cladiri unifamiliale – case, vile;
  • Cladirile de birouri;
  • Cladirile destinate studiului, precum: scoli, universitati etc.
  • Sanatate – spitale, clinici etc;
  • Restaurante, Cafenele etc.
  • Hoteluri;
  • Cladiri cu scop comercial (magazine, mall-uri etc);
  • Cladiri destinate activitatilor sportive;
  • Alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

 

Mai precis, Certificatul Energetic se va intocmi pentru toate cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau se reabiliteaza major.

 

Ce se intampla in cazul in care nu detin un Certificat Energetic?

In cazul in care, o cladire este vanduta ori cumparata fara sa existe un Certificat Energetic valabil, contactul de vanzare-cumparare poate fi supus nulitatii relative, potrivit prevederilor cuprinse in Codul Civil. De asemenea, in cazul in care, receptia unei cladiri se realizeaza in lipsa unei copii a Certificatului Energetic, procesul – verbal incheiat este declarat nul de drept. Bineinteles, sa nu uitam de amenzile care pot fi aplicate si care nu sunt deloc mici.

 

Care sunt avantajele pe care le ofera un Certificat Energetic?

 

Certificatul Energetic aduce o serie de beneficii, si anume:

  • O locuinta incadrata intr-o clasa energetica superioara va fi mult mai usor de vandut sau inchiriat. De ce? Pentru ca din start vorbim de o locuinta eficienta din punct de vedere energetic, deci vom avea facturi de utilitati mult mai mici.
  • In cazul in care doresti sa inchiriezi sau sa cumperi o locuinta, Certificatul Energetic iti va oferi informatii esentiale privind facturile lunare, dar si nivelul de confort termic.
  • Contribui la reducerea poluarii, caci o casa eficienta din punct de vedere energetic, contribuie la protejarea planetei.

 

De asemenea, este important sa stii ca un Certificat Energetic este valabil 10 ani, dar in conditiile in care cladirea este reabilitata termic, trebuie sa soliciti emiterea unui nou astfel de act.

 

Cat de important este un Certificat Energetic? Cat costa si cum putem obtine unul? Ce documente avem nevoie pentru intocmirea lui? Cum putem beneficia de un audit energetic?

 

Pentru ca subiectul nu poate fi dezbatut intr-un singur articol, vineri, 11 iunie, incepand cu ora 10:05, ne vom reauzi la Radio Romania Antena Satelor, in cadrul emisiunii `Vrem sa stii`, cu Claudia Ruse. Unde, alaturi de Prof. Dr. Ing. Emilia Cerna Mladin, Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri si Dl. Viorel Stanculescu - Inginer Specialist Misiunea Casa, iti vom impartasi informatii esentiale despre Certificatul Energetic, dar si sfaturi si solutii privind cresterea eficientei energetice a unei cladiri si, implicit, de reducere a facturilor lunare la utilitati.

Ne poti trimite intrebarile tale pe adresa contact@misiuneacasa.ro sau pe paginile noastre de Facebook si Instagram, dar si pe pagina de Facebook Radio Romania Antena Satelor unde emisiunea va fi transmisa LIVE.

De asemenea, îți recomandăm acest articol despre conceptul de ”Casă Activă”, în care vei înțelege importanța unui climat interior sănătos, pentru casa ta!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce se poate intampla daca nu respecti Proiectul de Autorizatie de Construire Ce se poate intampla daca nu respecti Proiectul de Autorizatie de Construire
Cadastru si intabulare Cadastru si intabulare
Autorizatia de constructie in 80 de zile Autorizatia de constructie in 80 de zile
Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
Proiectul casei Proiectul casei
Ce este PUG si ce reglementeaza el Ce este PUG si ce reglementeaza el

Vezi mai multe articole