In care orase este cel mai sanatos sa traiesti

28 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

“La tara respiri aer curat, cel de la oras este poluat. Apa de la robinet are un gust oribil, cea de la fantana este cea mai buna.“ Am auzit de nenumarate ori foarte multi oameni plangandu-se, pe buna dreptate, de calitatea vietii de la oras. Mult praf, mult zgomot, cantitate foarte mare de gaze de esapament, multe betoane si putin spatiu verde, cam asta inseamna azi marile aglomerari urbane.

Un grup de cercetatori au evaluat accesul si calitatea spatiilor verzi, infrastructura de transport, calitatea aerului, siguranta locuitorilor si multe alte criterii si au stabilit care sunt cele mai sanatoase orase din lume. 

Monte Carlo. Desi are o suprafata de doar 2 km2 si din acest motiv densitatea populatiei este foarte mare, Monte Carlo este unul dintre cele mai sanatoase orase din lume. Este inconjurat de multa verdeata, briza Marii Mediterane racoreste orasul, iar temperatura medie a lunilor iulie si august este de 23oC. Orasul nu are industrie care sa polueze, principala sursa de venit fiind turismul de lux.

Copenhaga. Capitala Danemarcei nici nu are cum sa fie un oras poluat, avand in vedere ca cea mai mare parte a locuitorilor sai folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Pistele pentru biciclete insumeaza nu mai putin de 400 km. Din 2005 si pana in prezent, nivelul gazelor de esapament a scazut cu 20%, iar autoritatile si-au propus ca in urmatorii 10 ani in Copenhaga sa nu mai existe emisii de carbon.

Singapore. Un oras-stat construit pe verticala, ceea ce a permis pastrarea si crearea multor spatii verzi. Desi pare greu de crezut, peste 60% din gunoiul din Singapore este reciclat, 37% este incinerat si doar 3% ajunge in gropi de gunoi. Singapore are cea mai scazuta rata de mortalitate din lume si cea mai mare speranta de viata, 84 ani. Nimeni nu arunca gunoiul pe jos, amenzile sunt drastice si autoritatile aplica legea cu fermitate. Este celebru cazul unui fumator care a fost amendat cu suma de 15.000 dolari americani pentru ca a aruncat mai multe mucuri de tigara de la fereastra apartamentului sau.

Reykjavik. Incalzirea locuintelor capitalei Islandei se face cu ape geotermale, islandezii nu sunt nevoiti sa arda hidrocarburi poluante pentru a obtine energie termica. Aerul arctic este curat iar hrana islandezilor este compusa din fructe de mare si mult peste.

Calgary. Fiind inconjurat de uriasa padure canadiana care absoarbe gazele nocive, Calgary a fost declarat cel mai sanatos oras din lume, in anul 2007, de catre prestigioasa publicatie Forbes.

In caz ca sunteti curiosi, Bucurestiul a fost inclus de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii in topul 100 al celor mai sanatoase orase din lume.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Top 5 idei de cadouri pentru casa pe care femeile le vor aprecia Top 5 idei de cadouri pentru casa pe care femeile le vor aprecia
Afla care sunt cele mai poluate orase ale lumii Afla care sunt cele mai poluate orase ale lumii
Cat timp poti sa depozitezi alimentele in congelator si in frigider Cat timp poti sa depozitezi alimentele in congelator si in frigider
Tu stii sa iti faci bagajul? Tu stii sa iti faci bagajul?
Generatorul atmosferic de apa potabila Generatorul atmosferic de apa potabila
12 utilizari ale sarii in casa 12 utilizari ale sarii in casa

Vezi mai multe articole