In toata tara ploua cu apartamente ieftine - 18 Martie 2009

18 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In toata tara ploua cu apartamente ieftine - 18 Martie 2009
 
Scaderile iau viteza pentru ca vanzatorii se concureaza in reduceri de preturi
 
Tendinta e cea mai vizibila in Capitala, in timp ce in Constanta procesul e cel mai lent
Un apartament in cartierul Titan a cazut de la 95 mii euro la 43 mii euro
Dupa ce, in ultimii ani, pe piata imobiliara din Romania s-a dezvoltat o bula speculativa de proportii, care a cauzat cresterea preturilor apartamentelor pana la valori cu totul exagerate, incepand cu ultimele luni ale anului trecut, agentii imobiliari au inceput sa admita ca preturile cerute erau mult prea mari. O analiza recenta asupra segmentului rezidential, realizata de imobiliare.ro, indica scaderi importante ale preturilor cerute de vanzatori, pentru apartamentele din toata tara. "Tendinta generala de scadere a preturilor observata inca din a doua jumatate a anului trecut continua intr-un ritm accelerat in special in Capitala, dar si in celelalte mari orase din tara", se arata in comunicatul emis ieri.
Pentru ca numarul ofertelor este intr-o continua crestere, agentii imobiliari si proprietarii au inceput sa reactioneze la semnalele din piata, inregistrate pe fondul lipsei de lichiditati, prin micsorarea preturilor.
Apartamentele bucurestene cu trei camere pleaca de la 908 euro/mp
In Capitala, unde tendinta de scadere este cea mai accentuata, un apartament cu doua camere situat intr-un bloc construit inainte de 1990 a ajuns sa fie scos la vanzare pentru un pret incepand cu 1.024 euro/mp. Spre exemplu, pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata de 42 mp situat in cartierul Titan, pretul cerut este de 43.000 euro, dupa ce, la sfarsitul anului 2007, acelasi apartament costa in jur de 95.000 de euro.
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, acestea sunt chiar mai ieftine, preturile pornind de la 908 euro/mp. In Drumul Taberei, preturile cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 65 mp pornesc de la 59.000 euro.
Pe de alta parte, cel mai lent ritm de scadere a preturilor, la nivelul tarii, pe segmentul rezidential se inregistreaza in continuare in Constanta. Astfel, pretul unui apartament cu doua camere scos la vanzare in Constanta porneste de la 1.148 euro/mp. In zona Tomis II, de pilda, pentru un apartament cu doua camere, confort 1, cu o suprafata de 48 mp, agentia imobiliara cere un pret de 56.000 euro. Apartamentele cu trei camere sunt putin mai ieftine, pretul pe metru patrat pornind de la 929 euro.
3 camere cu banii cu care, in decembrie, putea fi achizitionat unul de 2
Datele arata ca, in Brasov, spre exemplu, un apartament cu 3 camere poate fi achizitionat cu banii cu care in luna decembrie ar fi putut fi cumparat unul de 2 camere. Aici, apartamentele cu doua camere din blocurile vechi sunt scoase la vanzare pentru preturi care pornesc de la 1.000 euro/mp, dupa ce, in luna decembrie, pretul mediu al unui apartament cu 2 camere se situa in jurul a 75.000-76.000 euro.
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, acestea sunt si mai accesibile celor care dispun de bani, existand oferte in piata la pretul de 800 euro/mp. Cine dispune de 60.000 euro poate sa cumpere in prezent un apartament cu trei camere cu o suprafata de 75 mp situat intr-unul din cartierele Brasovului. Ceva mai scumpe, insa tot in scadere, sunt ofertele din Cluj-Napoca. Preturile pe metrul patrat cerute de vanzatori pentru un apartament cu doua camere pornesc de la 1.074 euro. Astfel, pentru un apartament cu doua camere, confort 1, cu o suprafata de 54 mp situat in zona Zorilor, clujenii pot negocia in jos pornind de la 58.000 euro. Apartamentele cu trei camere sunt usor mai ieftine, pretul pe metru patrat pornind de la 1.000 euro.
Iasiul, cele mai mici preturi in topul oraselor mari
In ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor cu 2 camere, capitala Moldovei confirma tendintele generale inregistrate in celelalte orase mari din tara. Daca la inceputul anului, pretul se situa in jurul valorii de 60.000 de euro, in lunile de vara, pentru un apartament cu 2 camere se cerea, in medie, 68.000 de euro. In ultima parte a anului, pretul a inceput sa urmeze un trend descendent, ajungand in decembrie la o valoare de 63.355 de euro.
Dintre orasele analizate, Iasiul prezinta cele mai mici preturi, avand in vedere ca pentru un apartament cu doua camere, confort 1, cu o suprafata de 60 mp, situat intr-un imobil construit inainte de 1990, preturile cerute de vanzatori pornesc de la 767 euro/mp. In schimb, iesenii par sa pretuiasca mai mult apartamentele cu 3 camere, preturile pentru aceasta categorie incepand de la 900 euro/mp.
Tendinta de scadere a preturilor este resimtita din plin si de catre vanzatorii din Banat. In Timisoara, pretul cerut in prezent, pentru un apartament cu doua camere situat intr-un bloc construit inainte de 1990, porneste de la 818 euro/mp. Astfel, pe piata exista apartamente cu doua camere, confort 1, cu o suprafata de 55 mp situate in cartiere bune ale orasului, pentru preturi care incep cu 45.000 euro. Usor mai ridicate sunt preturile pentru apartamentele cu 3 camere, care pornesc de la 825 euro/mp.
In orasul de pe Bega, preturile au inregistrat, de asemenea, cresteri in prima jumatate a anului, urmate de o perioada de scadere in cea de-a doua. Valoarea minima a pretului mediu de ofertare a fost inregistrata la inceputul anului, in luna ianuarie, in timp ce in intervalul mai - august s-au inregistrat cresteri ducand la un pret mediu maxim de peste 74.000 de euro. In luna decembrie, la Timisoara, un apartament cu 2 camere intr-un bloc vechi era ofertat in medie la 71.400 de euro.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prin noua gama Sky Air A-series, Daikin isi consolideaza pozitia de lider pe piata echipamentelor comerciale Prin noua gama Sky Air A-series, Daikin isi consolideaza pozitia de lider pe piata echipamentelor comerciale
Acordul pentru debransare se cere de la toti vecinii Acordul pentru debransare se cere de la toti vecinii
MOBILA EXPO – targul de mobila cu cele mai mari discount-uri exclusive MOBILA EXPO – targul de mobila cu cele mai mari discount-uri exclusive
Se pot cumpara case si pe timp de criza - 09 DECEMBRIE 2008 Se pot cumpara case si pe timp de criza - 09 DECEMBRIE 2008
Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi - 03 Decembrie 2009 Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi - 03 Decembrie 2009
Sedii gratis pentru afaceri noi Sedii gratis pentru afaceri noi

Vezi mai multe articole