Instalatii conexe centralei termice

14 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Instalarea unei centrale termice inseamna mai mult decat montarea in casa a centralei in sine. Sunt o multime de sisteme conexe care trebuie achizitionate si montate, fara de care probabil probabil nu veti primi autorizatia de functionare, si nici nu veti obtine un confort termic care sa merite costul final al lucrarii. Distribuirea agentului termic catre calorifere si catre robinetii de apa menajera se face, in general, prin tevi de pexal sau cupru. Este indicat ca in cazul in care locuiti in case cu instalatii sanitare vechi, cum sunt vechile blocuri, sa inlocuiti toate tevile si caloriferele. Acum au aparut pe piata calorifere usoare, care sunt foarte eficiente si care pot fi intretinute si aerisite rapid. Tevile vechi si caloriferele din fonta au depuneri de calcar, rugina sau mizerie care nu pot fi indepartate foarte bine, indiferent de cat de mult ati insista sa le curatati.
 
In plus, noile calorifere au variate forme si dimensiuni, fiind mult mai estetice decat cele
 
clasice. La acestea se poate atasa fara nici o problema un termostat si un repartitor, astfel incat, chiar daca investitia initiala este ceva mai mare, in timp ea se va amortiza pentru ca veti plati exact cat veti consuma. Sa nu uitam ca ele va ofera confortul termic pe care vi-l doriti. Majoritatea pot fi aerisite folosind o simpla surubelnita. Dar, daca nu va descurcati, le puteti monta aerisitoare automate.
 
Caloriferele din otel au cel mai bun raport putere termica/ pret dintre toate categoriile, au inertie termica scazuta si distributie caldura in camere intr-un timp foarte scurt.
Caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament temic in instalatiile cu centrale termice murale si au o durata de functionare la aceeasi parametri, mult marita.
Totusi, ele nu sunt imbatabile in fata reziduurilor. Este bine sa montati sisteme de filtrare in instalatie, care sa protejeze de eventualele impuritati atat in instalatie, cat si centrala termica. Costul acestora este relativ mic. E indicata montarea unui filtru decantor mecanic, de tip "Y", pe circuitul de retur al instalatiei de incalzire inainte de intrarea in centrala termica. Pe circuitul de alimentare cu apa rece a centralei, va recomandam instalarea unui filtru de tip "Y" , urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfati. In acest fel va protejati centrala termica si, implicit instalatiile sanitare de efectul depunerilor de calcar si va asigurati calitatea dorita a apei potabile.
 
Pentru a putea izola, in caz de avarie, anumite trasee si pentru a permite o interventie rapida asupra centralei termice in timpul reviziilor va recomandam montarea de robineti de siguranta pe toate circuitele.
 
La prima punere in functiune a centralei termice este indicata umplerea si golirea circuitului de incalzire de cateva ori, pentru eliminarea eventualelor impuritati, uleiuri sau depuneri datorate procesului de fabricatie al tevilor sau al caloriferelor.
 
Este recomandabil ca sistemul de incalzire – centrala termica, radiatoarele, tevile, robinetii, etc – sa fie achizitionate si montate cu aceeasi firma. In cazul acesta aveti posibilitatea sa negociati pretul si sa obtineti unul avantajos iar firma va ofera garantie la intregul sistem de incalzire. Unele ofera reduceri substantiale ale pretului, daca achizitionati mai multe produse. Chiar daca centrala termica se achizitioneaza de la o firma care nu asigura montajul, garantia si service-ul garantie si post garantie sunt asigurate potrivit normelor legislative in vigoare. Montarea, instalarea, punerea in functiune, autorizarea de functionare a centralei termice, implicit a sistemului de incalzire, se fac numai cu personal autorizat ISCIR.
 
Am lasat pentru ultima noastra serie de articole referitoare la centralele termice subiectul care este probabil cel mai important pentru dumneavoastra: alegerea centralei termice in sine. Astfel incat, saptamana viitoare o sa va prezentam cele mai cunoscute tipuri de centrale termice, cu avantajele si dezavantajele lor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Peletii, combustibilul viitorului? Peletii, combustibilul viitorului?
Cum a evoluat compania Viessmann de la începuturi și până în prezent? Cum a evoluat compania Viessmann de la începuturi și până în prezent?
Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata
Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Eficientizarea consumului de energie Eficientizarea consumului de energie
Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi? Cum alegi un semineu potrivit pentru camera de zi?

Vezi mai multe articole