on

Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament

27 ianuarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In momentul in care detii o centrala de apartament, trebuie sa verifici presiunea centralei cel putin o data pe an, desi recomandarea noastra este sa faci periodic aceasta verificare, nu doar atunci cand este nevoie si se iveste o problema.

Aflarea presiunii din centrala ta de apartament este simplu de facut. Trebuie doar sa citesti manometrul de control care se afla pe panoul frontal al centralei. Presiunea se masoara in bari si valoarea normala a acesteia este cuprinsa intre 1 si 2 bari. Altfel spus, daca manometrul centralei de apartament indica o valoare cuprinsa intre 1 si 2, inseamna ca presiunea in instalatie este in parametri optimi.

Daca presiunea din centrala este mai mai mica de 1 bar (de regula situatia aceasta se intampla cand scade sub 0,8 bari), atunci centrala intra in avarie si ar trebui sa afiseze un mesaj de eroare cu semnificatia “apa lipsa sau prea putina in centrala”. Centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa, in caz contrar ar risca sa se supraincalzeasca. Cand senzorul centralei indica presiune prea mica, trebuie sa incarci instalatia cu apa.

Daca presiunea din centrala ajunge la 3 bari sau chiar sare peste aceasta valoare, supapa de siguranta din centrala termica se va deschide si va da pe afara surplusul de apa.

Daca observi ca presiunea din centrala se apropie de 3 bari, pentru a preintampina evacuarea surplusului de apa prin supapa de siguranta, trebuie sa scazi presiunea din instalatie fie prin aerisirea caloriferelor, fie prin scoaterea unei cantitati de apa din circuit.

Adauga un comentariu


4 Comentarii

Jalba Nicolae

31 decembrie, 17:33

Pot sa instalez vrio pompa in centrala ca sa imi ridic presiunea in cazan? In baterii e bine se tine unu si ceva dar cind deschid un robinet de la bae sau bucatarie ajunge la zero. Ce pot sa fac? Mersi

Rika

28 octombrie, 21:51

Daniel
30 ianuarie, 17:38
Este nornal ca atunci cand se incalzeste apa in calorifere presiunea sa creasca ? La rece presiunea este de 1.2 - 1.5 bar dar cand apa atinge 60 grade presiunea se aproprie de 2.5 - 2.8 bar.
Este vreo problema in acest caz ?

Ai nevoie de un vas de expansiune ( alegi dupa cati litri de apa sunt in instalatie ...tavi + radiatoare + centrala )

Specialistul Misiunea Casa

31 ianuarie, 12:13

Salut Daniel! Credem ca raspunsul cel mai potrivit la intrebarea pe care ne-ai adresat-o il gasesti chiar pe forumul Misiunea Casa: www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/20202-Presiune-centrala.

Speram ca ti-am fost de ajutor.

Daniel

30 ianuarie, 17:38

Este nornal ca atunci cand se incalzeste apa in calorifere presiunea sa creasca ? La rece presiunea este de 1.2 - 1.5 bar dar cand apa atinge 60 grade presiunea se aproprie de 2.5 - 2.8 bar.
Este vreo problema in acest caz ?

Alte articole

Incalzirea unui apartament cu 3 camere Incalzirea unui apartament cu 3 camere
Cat te costa o centrala pe lemne in sezonul rece Cat te costa o centrala pe lemne in sezonul rece
Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna? Ce sisteme de incalzire trebuie sa folosesti iarna?
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Totul despre seminee Totul despre seminee
Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante Asigura eficienta energetica a casei tale cu sisteme de incalzire performante

Vezi mai multe articole