Industria mobilei merge pe mana francizelor

18 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fara a plati o taxa de intrare sau a investi sume exorbidante, oricine poate vinde in acest moment, in sistem de franciza, mobila de "firma". Produsele Neoset, Elvila si - in curand - Mobexpert pot fi comercializate de toti cei care detin un spatiu si isi permit investitii minime. Neoset si Elvila au deja in Romania mai multe magazine dezvoltate in sistem de franciza, iar Mobexpert este in curs de a finaliza strategia de extindere in acest sistem, atat in tara, cat si in strainatate. Franciza Neoset, fara taxa de intrare pana la sfarsitul anului
Pentru a deveni francizat Neoset, solicitantul trebuie sa detina un spatiu de minimum 100 de metri patrati. Taxa de intrare in franciza este 0, pana la sfarsitul anului, iar investitiile necesare se situeaza intre 15.000 si 40.000 de euro, in functie de potentialul orasului ales.
"Pentru inceput este necesar un capital de 15.000 de euro, iar daca este nevoie, in functie de orasul in care se deschide franciza, se continua cu restul investitiei, de pana la 40.000 de euro, esalonat", a explicat, pentru Adevarul, Daniela Monica Anghelescu, director de franciza Neoset. Potrivit acesteia, investitia se amortizeaza intr-o perioada cuprinsa intre sase luni si maximum un an de zile. "Toate magazinele Neoset sunt in franciza si inregistreaza profit. Locatiile din Constanta, Pitesti, Timisoara si Sibiu, spre exemplu, inregistreaza in acest moment cel mai mare profit", a precizat oficialul Neoset. Din 1995, odata cu deschiderea, in Bucuresti, a primului magazin Neoset in sistem de franciza, compania s-a extins in acest fel in toata tara, la nivel national existand in acest moment 14 magazine.
"Sunt in curs de deschidere alte cinci locatii, iar pentru anul viitor intentionam sa marim suprafetele de comercializare a magazinelor deja deschise in marile orase ale tarii", a precizat Anghelescu.
Francizatii Elvila, sustinuti publicitar
Franciza Elvila este un mix dintre franciza traditionala si distributie. Francizorul nu plateste taxa de intrare sau redevente, dar este obligat sa comercializeze numai produse apartinand Elvila. "Investitia apartine 100% francizatului, dar este minima, daca are un spatiu deja amenajat. Totodata, francizatul este sustinut de catre companie, atat publicitar, cat si din punct de vedere al pregatirii personalului si consultanta", au declarat pentru Adevarul reprezentanti ai departamentului marketing din cadrul Elvila. Potrivit acestora, compania intentioneaza sa-si extinda comercializarea produselor prin deschiderea, in perioada 2007-2008, a 50 de astfel de magazine in sistem de franciza, in afara celor opt prezente deja in Romania.
Mobexpert va trece granitele
Desi in Romania nu e inca prezent cu un sistem de franciza, Mobexpert ia serios in considerare aceasta varianta de extindere, atat pentru orasele romanesti de peste 120.000 de locuitori, cat si pentru marile orase din Bulgaria si Serbia.
"Studiem cu mare atentie aceasta problema. In Bulgaria si Serbia, spre exemplu, vom avea magazine proprii doar in capitale. In orasele mari insa, limitrofe acestora, vom dezvolta magazine in sistem de franciza. Deocamdata, nu avem pregatita exact abordarea", spune Dan sucu, presedinte Mobexpert. Desi nu a putut oferi inca amanunte concrete privind costurile pe care ar trebui sa le suporte potentialii francizati, acesta a precizat ca firma ia in calcul mai multe variante. Una dintre acestea consta in includerea taxei de intrare in franciza, in vanzari. Mobexpert este deja prezent cu magazine proprii, pe pietele din Bulgaria si Serbia.
"In Sofia avem un magazin de mici dimensiuni, in care comercializam doar mobilier de birou, dar este in constructie un hipermagazin", a precizat sucu. In ceea ce priveste extinderea in Romania, presedintele Mobexpert a spus ca are in vizor marile orase, de peste 120.000 de locuitori, in care nu exista in acest moment magazine proprii.
 
Dupa integrare, taxa de intrare in franciza va fi obligatorie
Potrivit normelor europene in domeniu, taxa de intrare in franciza va fi obligatorie, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a declarat Elena Zoltareanu, reprezentant al Observatorului Francizei, promoter al mai multor francize din Romania. Potrivit acesteia, prin achitarea taxei de franciza, francizatului i se asigura anumite drepturi exclusive.
 
Mobila in franciza, o afacere de cateva zeci de milioane de euro
Cifra de afaceri generata de francizele din industria mobilei este de aproximativ 30 milioane de euro. Acestea detin o pondere de 15% din totalul francizelor pe comert care reprezinta, in acest moment, aproximativ 200 milioane de euro. Potrivit Elenei Zoltareanu, aceste cifre reprezinta doar estimari, pana in acest moment nerealizandu-se studii concrete in domeniul francizei.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

S-a lansat prima platforma tip marketplace din Romania dedicata constructiilor S-a lansat prima platforma tip marketplace din Romania dedicata constructiilor
Bancile coboara dobanzile la creditele ipotecare sub 7% Bancile coboara dobanzile la creditele ipotecare sub 7%
Hoval-SolKit-aqua: punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute Hoval-SolKit-aqua: punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute
Bancile se gandesc la profit cand ofera o rata mai mica pentru clientii exemplari - 06 Februarie 2009 Bancile se gandesc la profit cand ofera o rata mai mica pentru clientii exemplari - 06 Februarie 2009
Fabrica Bosch din Blaj isi deschide portile catre elevi, parinti si cadre didactice Fabrica Bosch din Blaj isi deschide portile catre elevi, parinti si cadre didactice
Dezastru imobiliar in estul Europei - 09 Aprilie 2009 Dezastru imobiliar in estul Europei - 09 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole