Inselaciuni la antecontractele imobiliare

03 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

M. R., Campulung “Ce pot face in situatia in care am fost inselat la incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare?”
 
Asa cum reiese din scrisoarea dumneavoastra, ati incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament si ati platit avansul promitentei vanzatoare. Ulterior, ati aflat ca apartamentul era ipotecat si prin valorificarea ipotecii apartamentul a devenit proprietatea creditorului - terta persoana.
 
Potrivit art. 215 alin. 1 Cod penal, pentru existenta infractiunii de inselaciune este necesar ca sa se pricinuiasca o paguba prin inducerea in eroare a unei persoane fie prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase, fie ca mincinoasa a unei fapte adevarate.
 
Latura obiectiva se poate realiza atat in forma comisiva, cat si in forma omisiva daca omisiunea constituie tocmai elementul prin care se realizeaza inducerea in eroare.
 
In cauza de fata este stabilit in mod neindoielnic ca ati fost indusa in eroare de catre promitenta vanzatoare cu ocazia incheierii antecontractului, prin ascunderea unei imprejurari esentiale care daca ar fi fost cunoscuta de dumneavoastra nu ati fi incheiat antecontractul si nu ati fi platit pretul.
 
Dumneavoastra, promitenta cumparatoare, ati inmanat inculpatei suma de 50.000.000 lei avand reprezentarea ca ati platit pretul unui apartament negrevat de sarcini. Numai prin ascunderea existentei unei ipoteci asupra imobilului, promitenta vanzatoare a reusit sa obtina pretul. De asemenea promitenta vanzatoare a si predat folosinta apartamentului pentru a intari aparenta unei vanzari lipsite de obstacole. Ulterior dumneavoastra ati aflat despre existenta contractului de ipoteca si ati fost evacuata din apartament in urma dobandirii dreptului de proprietate de catre creditorul ipotecar. Intentia de inducere in eroare este subliniata si de imprejurarea ca promitenta vanzatoare nu a mai restituit pretul.
 
In aceste conditii sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune potrivit art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal. In situatia dumneavoastra puteti formula o plangere penala pentru infractiunea de inselaciune, adresata organelor de politie.
 
 
Avocat prof. univ. dr.Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plata la intretinere pentru un apartament de lux: 1.000 de euro pe luna Plata la intretinere pentru un apartament de lux: 1.000 de euro pe luna
BASF isi certifica voluntar panourile de izolatie Styrodur BASF isi certifica voluntar panourile de izolatie Styrodur
credite credite
"Haideti, cu mic, cu mare, sa facem scoala sclipitoare!" "Haideti, cu mic, cu mare, sa facem scoala sclipitoare!"
Credite Credite
Veranda aduce în Obor trei noi retaileri: LC Waikiki, Noriel și Gerovital Veranda aduce în Obor trei noi retaileri: LC Waikiki, Noriel și Gerovital

Vezi mai multe articole