Izolarea unei terase de bloc costa 4.000 de euro

12 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lucrarea pentru o terasa de 300-400 de metri patrati dureaza cam o saptamina si poate fi facuta mai ieftin primavara.
 
Atit firmele mici, cit si firmele mari de hidroizolatii se afla in plin sezon. „Vremea cind o asociatie de locatari mai putea obtine reduceri de pret la hidroizolarea teraselor a trecut“, ne-a spus Georgian Ionescu, inginer in cadrul firmei Reximaco. Reduceri de pret la hidroizolarea unei terase de bloc se pot obtine doar primavara, cind firmele nu prea au de lucru. „Primavara, lumea nu are bani. Nu se mai gasesc bani dupa perioada grea de iarna, cind facturile de intretinere au fost mai mari“, crede Georgian Ionescu.
 
Hidroizolarea unei terase de bloc de 300-400 de metri patrati costa aproximativ 4.000 de euro, in aceasta perioada a anului. Primavara, pentru o lucrare similara, costurile ar fi cu aproximativ 10% mai mici. Potrivit lui Georgian Ionescu, pretul de hidroizolare a unei terase de bloc variaza intre 6 si 11 euro metrul patrat, in functie de gradul de avariere a terasei, de materialele folosite, precum si de numarul straturilor de membrana folosite. La aceste preturi se adauga si TVA. „Daca se foloseste membrana italiana, metrul patrat va costa intre sase si opt euro, daca se foloseste membrana belgiana, metrul patrat de hidroizolatie va ajunge la 10-11 euro metrul patrat, fara TVA“, a precizat Georgian Ionescu. Garantia pe care o da majoritatea constructorilor este de zece ani. „Membrana belgiana are o durata de viata de aproximativ 15 ani. Are alte proprietati, este mai groasa, mai rezistenta“, a explicat Georgian Ionescu pretul mai mare. Cu toate astea, cea mai folosita membrana este cea italiana. „Motivul? Lumea nu are bani si alege varianta mai ieftina. Nu se fac calcule de eficienta a costurilor“, a adaugat inginerul Reximaco.
 
Exista si varianta materialelor autohtone. Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group, ne-a spus ca pe piata exista si membrana romaneasca, aceasta fiind buna pentru hidroizolarea teraselor de bloc. Un val de 10 metri de membrana romaneasca costa aproximativ 60 de lei, potrivit lui Ciprian Ana. „Cu tot cu manopera si TVA, o terasa va fi hidroizolata cu membrana romaneasca la un pret de aproximativ 15-20 de lei pe metrul patrat“, a precizat Ciprian Ana. Membrana de productie autohtona se lipeste de suprafata acoperisului blocului la fel ca si cea de import, la cald. In functie de traficul care se face pe terasa, o astfel de hidroizolare poate dura aproximativ cinci ani.
 
Pentru o lucrare mai trainica, Ciprian Ana recomanda membrane bituminoase cu ardezie. „Membrana bituminoasa cu ardezie este mai flexibila si mai rezistenta. Are o durata de viata aproape dubla“, a mai spus administratorul Policons Group. Proprietarii care vor opta la acoperirea terasei pentru solutia cu ardezie vor plati pentru 10 metri de membrana intre 130 si 140 de lei, pret aproape dublu fata de versiunea romaneasca a membranei. Cu tot cu manopera, asociatia de proprietari va plati pentru hidroizolarea acoperisului in jur de 30 de lei pentru metrul patrat. Pentru o terasa de 300-400 de metri patrati, timpul necesar executiei hidroizolarii este de cinci-sapte zile lucratoare. Echipa care va efectua lucrarea nu va fi mai mare de patru oameni.
Solutii pentru rau-platnici
 
Proprietarii care nu vor sa contribuie la repararea terasei vor plati banii prin factura de intretinere. „Pentru inceput, asociatia de proprietari va primi o amenda de 2.000 de lei de la autoritatile locale, din cauza proprietarilor care nu sint de acord sa contribuie cu banii necesari pentru repararea terasei. Dupa asta vor fi amendati administratorii de bloc“, ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prin noua gama Sky Air A-series, Daikin isi consolideaza pozitia de lider pe piata echipamentelor comerciale Prin noua gama Sky Air A-series, Daikin isi consolideaza pozitia de lider pe piata echipamentelor comerciale
Cat costa Prima Casa - 16 Iunie 2009 Cat costa Prima Casa - 16 Iunie 2009
10 ani garantie Miele pentru clientii care achizitioneaza minimum trei electrocasnice incorporabile pentru bucatarie 10 ani garantie Miele pentru clientii care achizitioneaza minimum trei electrocasnice incorporabile pentru bucatarie
Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009 Pretul corect al caselor inca nu exista - 23 Aprilie 2009
Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar
Apartamente de 300 milioane de euro in Ghencea Apartamente de 300 milioane de euro in Ghencea

Vezi mai multe articole