La  Defense, noul Paris

La Defense, noul Paris

17 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oare ce s-ar mai putea spune despre Paris? Lumea are impresia ca il cunoaste deja, desi inca nu l-a vizitat. Este un subiect atat de discutat, incat farmecul parca i-a fost stirbit. Parisul este sinonim cu atmosfera de epoca si cu imaginile de pe cartile postale (vezi Tour Eiffel, Notre Dame, Sacre Coeur , Moulin Rouge, iar lista poate continua pe inca vreo doua pagini). Un lucru este cert: eleganta, unicitatea locurilor, de la cele perfect conservate in timp, pana la cele mai noi, cosmopolite, iti taie efectiv rasuflarea si te marcheaza iremediabil.
Ceea ce surprinde, realmente, este zona cea mai noua a orasului, cartierul modern  La Defense. Straniu este faptul ca, aici, desi te pierzi printre zgarie-nori si constructii futuriste, parfumul orasului vechi nu dispare. S-a reusit cu succes o continuitate intre traditional si modern, pastrandu-se nota de originalitate a Parisului, care isi pune puternic amprenta in memoria turistului. O dovada a acestei continuitati o reprezinta chiar axa creata intre celebrul Arc de Triumf al lui Napoleon si cel modern, Grande Arche, din Defense, o constructie impresionanta, inaugurata in 1989, cu ocazia bicentenerului Revolutiei Franceze. Acesta care poate fi vizitat, oferind o panorama deosebita a orasului.
La Defense, a carui constructie a inceput pe la mijlocul anilor 60, este considerat cel mai mare centru de afaceri din Europa. Aici se gasesc CNIT (Centrul National al Industriilor si Tehnicii) , precum si sediile a 1000 de companii foarte importante, 15 dintre acestea situandu-se intre primele 50 din lume. In acest spatiu usor intimidant, la prima vedere, cu o suprafata de peste 160 de hectare, veti fi placut surprinsi de o alta Franta, cea viitorului si afacerilor.
In La Defense se gaseste si unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa, Quatre-Temps, ce cuprinde peste 250 de magazine.
Alaturi de numerosii zgarie-nori, unde lucreaza peste 100.000 de oameni, au fost create spatii, precum esplanada cu fantana arteziana Agam, cafenele cochete, cum numai la francezi se pot vedea, restaurante elegante, unde la ora pranzului cu greu gasesti un loc liber, toate cu scopul de a inlatura sobrietatea specifica, in mod normal, unei zone de birouri. Dar nu numai atat, daca vizitati La Defense veti avea placuta surpriza sa descoperiti o bisericuta cu totul speciala, ascunsa intre cladirile pline de oameni de afaceri. In timpul plimbarii veti gasi, de asemenea,  din loc in loc, sculpturi originale realizate de artisti contemporani, precum Calder, Miro, Cesar.
Francezii nu se dezmint nici cand vine vorba de cultura. Chiar daca este un centru de afaceri, La Defense gazduieste numeroase concerte, expozitii, cinematografe, un festival anual de muzica si un concurs anual de jazz.
Lucrarile unor arhitecti celebri, peisagistica deosebita si contrastul cu zona veche a Parisului, dominate de talentul incontestabil al francezilor  de a crea ceva original, fara a afecta in niciun fel unitatea orasului, iata alte motive in plus pentru a nu rata o vizita in Orasul Luminilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Baie printre nuferi Baie printre nuferi
Inca un pas intr-un oras aparte: Roma Inca un pas intr-un oras aparte: Roma
Radiatoare de aluminiu: o solutie ecologica pe malul lacului … Zurich! Radiatoare de aluminiu: o solutie ecologica pe malul lacului … Zurich!
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei
5 corturi haioase pentru excursii de neuitat 5 corturi haioase pentru excursii de neuitat
Destinatii fierbinti pentru sezonul rece (I) Destinatii fierbinti pentru sezonul rece (I)

Vezi mai multe articole