on

Lavabila si vopseaua cu efecte speciale

19 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Finisarea caselor si apartamentelor, alaturi de mobilarea intr-un anume stil, reprezinta ceea ce numim design interior si poate fi realizat intr-o maniera simpla, clasica, moderna, vintage sau utilizand accente dintr-o anumita epoca, dupa cum o impune personalitatea locatarilor si arhitectura constructiei.

Indiferent de stilul ales materialele de finisare se aplica in acelasi mod, iar cele mai utilizate produse pentru decorarea peretilor sunt vopselurile. Evident ca pentru fiecare tip de suprafata suport putem avea mai multe variante de vopsea:

  • pentru lemn - discutam de vopsea alchidica, vopsea pe baza de apa pentru ca emisiile de substante nocive sunt importante pentru protejarea mediului si a sanatatii, lacuri si lazuri etc.;
  • pentru pereti - vom descoperi in magazinele de bricolaj o gama foarte bogata de vopsea lavabila, super-lavabila, efecte decorative, fiecare producator punand la dispozitie variante clasice sau produse premium.

Aplicarea vopselei lavabile sau a vopselei cu efect decorativ se poate executa, de regula, cu usurinta de catre orice persoana cu putina indemanare si sculele necesare (bidinea, trafaleti de diverse tipuri, spaclu, pensule pentru suprafete inguste, etc.).  La fel de bine putem apela la serviciile unor profesionisti daca timpul nostru este limitat sau indemanarea lipseste, dar in ambele cazuri este bine sa cunostem cateva aspecte ce ne vor usura alegerea si vom obtine o lucrare de calitate.

Stratul suport pentru aplicarea vopselelor decorative, lavabile sau efecte decorative, este reprezentat de pereti si tavane, finisate cat mai bine, si amorsare cu un grund specific vopselei pe care o vom utiliza – o amorsa de perete sau un grund de profunzime. Aceste suprafete pot fi realizate din gleturi pe baza de ipsos, gleturi din ciment alb, tencuieli fine (cu tinci alb sau gri), gipscarton, beton, zidarie. Gradul de finisare depinde de natura stratului final aplicat, cele mai fine suprafete fiind cele pe care aplicam un glet de ciment alb.

Vopseaua lavabila are anumite caracteristici si trebuie sa alegem un produs care sa aiba proprietati superioare – calitate premium, daca dorim ca finisajul nostru sa fie durabil, sa aiba o textura si o culoare deosebita, sa aiba o putere mare de acoperire cea ce se traduce in aplicarea unui numar redus de straturi, sa fie rezistent la murdarire, sa se curete usor  si sa aiba o rezistenta la frecare ridicata. In combinatie cu vopseaua lavabila, se pot utiliza produse speciale – lazuri cu efect decorativ. Acestea sunt special concepute pentru a conferi un aspect deosebit de atractiv peretilor interiori (suprafete plane sau structurate), prin utilizarea tehnicilor creative de aplicare. Sunt produse pe baza de dispersii apoase, pigmenti speciali, extenderi si aditivi.

Daca suprafata suport pentru lazurile cu efect decorativ se prelucreaza la fel ca in cazul vopselelor lavabile, la aplicare diferentele sunt semnificative, inclusiv intre diferitele tipuri de efecte ale produselor. Primul strat utilizat este reprezentat de un strat de fond cu o nuanta potrivita efectului decorativ ales, apoi se va aplica stratul pe care realizam efectul. Tehnica de realizare a efectului, asa cum am spus mai sus, depinde de tipul acestuia si implicit va necesita anumite unelte, cum ar fi: pieptene de cauciuc, burete natural, spaclu, manusa pentru efect, trafalet pentru efect, gletiera, etc. Aplicarea nu se realizeaza niciodata cu trafaletul obisnuit, nu se dilueaza produsul cu apa ca la lavabila si tipul de realizarea efectului este limitata la 15-20 minute.

Vopselele decorative creaza efecte speciale, iar timpul de lucru este direct influentat de numarul de straturi de vopsele sau culori aplicate. De exemplu pentru o suprafata de 10 mp o decorativa cu o singura aplicare dureza aproximativ 3 ore, pentru aceeasi suprafata cu o decorativa complexa este necesara o aplicare de 3-4 straturi de vopsea care poate dura 3-4 zile, a cate 3-4 ore/zi.

Uneori constatam ca aplicarea unei vopsele lavabile sau a unui efect decorativ nu s-a realizat corespunzator si avem tendinta de a da vina pe produse. Nu este chiar asa si de cele mai multe ori principalul vinovat este aplicatorul, cel ce realizeaza manopera.

Constatam ca vopseaua noastra se cojeste rapid, chiar imediat dupa ce este aplicata, ca se umfla si apar goluri de aer sub stratul de vopsea, ca exista pete pe surpafata acesteia. In toate cazurile, greselile au fost realizate inca din momentul pregatirii stratului suport.

Slefuirea peretilor cu asperitati, desprafuirea si amorsarea surpafetelor sunt pasi esentiali pentru a asigura un strat suport plan, fin si foarte aderent. La acest strat adera primul strat de vopsea, fie ca este lavabila sau strat de fond - in cazul vopselei cu efect decorativ- si daca va ramane praf vom avea cu siguranta fenomenele neplacute enumerate mai sus.

Natura stratului suport este deasemenea importanta, vom evita sa aplicam vopsea lavabila sau efecte decorative pe straturi suport ce au urme de grasimi, sunt realizate din var clasic sau huma. Toate aceste finsiaje sunt incompatibile cu vopseaua lavabila si lazurile decorative, prin urmare va trebui sa fie razuite in prelabil si aplicata cel putin o mana de glet de finisare.

Suprafetele ce prezinta urme de igrasie, condens sau umezeala, mucegai nu se vor acoperi atata timp cat cauza nu este indepartata. In caz contrar esecul zugravelii este garantat si va trebui sa reluam operatiunile.

Obtinerea de finisaje spectaculoase si sofisticate cu diferite aspecte pe suprafetele interioare ale peretilor sunt o tendinta moderna si produsele utilizate au o calitate premium. Le consideram potrivite atat pentru apartamente, cat si pentru case, fie ca optam pentru a decora un singur perete din camera, holul integral sau alte incaperi.

Sursa poze: ProHouse Decor

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tapet vs Vopsea cu Efecte Speciale Tapet vs Vopsea cu Efecte Speciale
Despre stickerele pentru pereti Despre stickerele pentru pereti
Cum sa alegi tapetul perfect in functie de design-ul casei tale Cum sa alegi tapetul perfect in functie de design-ul casei tale
Vopseaua care te poarta pe dune de desert Vopseaua care te poarta pe dune de desert
Cum sa alegi finisajul ideal Cum sa alegi finisajul ideal
Cum placam corect faianta? Cum placam corect faianta?

Vezi mai multe articole