on

Legea te obliga sa-ti montezi repartitoare de caldura. Esti de acord?

24 septembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca esti racordat la sistemul centralizat de termoficare dar nu ai montate repartitoare de caldura, legea te obliga sa ti le montezi. Nu trebuie sa realizezi azi sau luna viitoare aceasta operatiune, ai ceva mai mult de un an la dispozitie, dar pana la 31 decembrie 2016 repartitoarele de caldura trebuie montate de catre toata lumea.

Esti obligat sa-ti montezi aceste repartitoare deoarece Romania, ca membru al blocului comunitar, a adoptat legislatia europeana din sectorul eficientei energetice, legislatie care prevede ca pana in 2020 toate statele din Uniunea Europeana sa isi creasca cu 20% eficienta consumului de energie. Este vorba despre Directiva Europeana 27/2012, implementata in legislatia din Romania prin Legea 121/2014. In cadrul Uniunii Europene, Romania are cel mai scazut grad de contorizare, de numai 41%, in timp ce Danemarca si Germania au un grad de contorizare de 100%.

Intrebarea este urmatoarea: cat de mult te avantajeaza sau te dezavantajeaza repartitoarele de caldura? Sunt multe persoane care si-au montat in trecut aceste repartitoare, apoi au constatat ca platesc facturi la energia termica mai mari decat cei care nu si le-au montat. Unii au renuntat la repartitoare si au recurs la solutia unui gigacalorimetru montat la nivel de coloana sau de scara.

Subiectul este sensibil si prezinta multe aspecte. Cat de corect este consumul inregistrat de repartitoarele de caldura? Cum iti dai seama daca este defect sau nu? Care este formula de calcul? Cat din suma pe care o platesti la caldura reprezinta consum efectiv, cat reprezinta pierderile sistemului si cat reprezinta profitul firmelor care citesc repartitoarele si efectueaza calculele? Dar, mai ales, cat de avantajoase pentru portofelul tau sunt repartitoarele de caldura?

Multe intrebari la care incercam sa aflam raspunsurile, impreuna cu tine. Te invitam sa ne povestesti experientele pe care le-ai avut cu repartitoarele de caldura.

Adauga un comentariu


8 Comentarii

Stefan

13 octombrie, 11:51

Nimeni nu zice ca trebuie sa iti montezi repartitoare ci trebuie contorizare individuala.

Iti poti monta gigacalorimetru direct ca la centrala, respectiv poti folosi chiar un schimbator de caldura de 20kw + pompa intre instalatia interna si tur retur pe o coloana. In acest caz energia consumata este calculata extrem de precis. Intervin doar pierderile pe coloane la vecini, care iar isi pot monta calorimetre. In acest fel pe o coloana ar mai veni cam 10 lei de plata pierderi. Nu mai e necesara nici echilibrarea coloanelor si cine nu doreste (renteaza centrala termica) va avea de platit doar o singura coloana la incalzire.

Problema e ca absolut toti stim ca in acest fel centralele detinute de politicieni vor da faliment daca nu mai castiga un ban de la repartitoare. Legea corecta ar obliga oamenii sa isi realizeze schimbarea de caldura intre coloana si instalatia din apartament cu un gigacalorimetru. Costul e tot pe acelasi ca si cu repartitoarele, doar ca caloriferele trebuie conectate la fel ca si pentru o centrala.

Samy

02 octombrie, 13:23

Tampenii sau nu ideea este sa mai adune ceva bani la buget, astept si ziua in care populatia va fi obligata sa isi puna jaluzele verticale la geamuri, :)

Ghita

27 septembrie, 13:35

De ce vin cu aceste aberatii cand suntem contorizati la nivel de scara ?Dupa montarea repartitoarelor locatarii vor fi tentati sa inchida robinetele. Daca apa este gatuita din calorifere va iesi cu mult mai rece decat la intrare.Cumulata temperatura apei de la toate caloriferele va scadea fata de temperatura de intrare.Cu cat diferenta dintre temperatura de intrare si cea de returnare este mai mare se va plati mai mult de catre locatari fara sa benificieze si de confort termic.Diferenta cea mai mica dintre temperatura de intrare si cea de esire este este la debitul maxim al robinetilor.,atunci se va plati cel mai putin si va fi cel mai bun confort termic.Acest lucru este valabil in cazul contorizarii la nivel de scara .Repartitoare nu am montat si speram sa nu montam nici de aici inainte.

emil dragu

27 septembrie, 10:58

Va spun un NU hotarat !Am avut puse repartitoare,si plateam mai mult decit inainte de a le monta.Mai toti vecinii le inchisese-ra pe cele din camerele nelocuite iar cei care locuiau deasupra sau jos sau lateral, chiar daca le deschideau la maxim nu faceau fata cu incalzitu.Planseul si peretii la bloc trebuie incalzit din amandoua partile ca sa beneficiezi de un confort termic acceptabil.Pe de alta parte,montarea de repartitoare mai include si montarea de astfel de aparate si in subsolurile blocului (pe tevile de distributie a caldurii),pe caloriferela de pe scara,ceea ce duce la marirea numarului de repartitoare pe o scara si implicit costul cu citire.Cheltuielile pe caldura cu repartitoare ar fi cam asa - abonament,citirea repartitoarelor(care variaza in functie de numarul aparatelor montate),si binenteles caldura(care si ea e pusa sub semnul intrebarii-si o sa v-o explic ulterior).Avind aceste cheltuieli eu am constatat ca plateam cu 20% mai mult decat inainte de a monta repartitoare.Binenteles ca un batran singur care locuieste intr-un apartament de 3 camere si opreste caldura in 2 camere in care nu intra decat intimplator,acesta va platii mai putin,dar eu care foloseam toate camepele mergeam cu ele la maxim si tot nu reuseam sa incalzesc apartamentul (asa cum v-am explicat anterior).Neavand caldura suficienta am suplimentat cu un radiator electric,dar am realizat cu stupoare ca si caldura data de radiator este si ea contorizata de repartitoare si deci o plateam de doua ori-o data la curent,apoi la caldura.In iarna lui 2014,am hotarat impreuna cu administratia,sa renuntam la repartitoare la 2 scari din 4 pe care le avea blocul.Facind bilantul la final de luna,scarile cu repartitoare au platit in medie cu 12-15% mai mult....deci unde e avantajul...binenteles in buzunarul celui care OBLIGA CETATEANUL SA-SI PUNA REPARTITOARE.
Ca o concluzie la acest articol,as spune ca repartitoarele sunt BUNE,NUMAI DACA FUNCTIONEAZA CA O TERMOCUPLA SI SA MASOARE APA CARE CIRCULA PRIN EA (masoara apa fierbinte care trece prin ea,dar se deschide numai cand are o anumita temperatura ),asa cum se intampla la radiatoarele auto,termocupla se deschide cind apa e prea fierbinte,si se opreste cand e racita...
As fi curios sa mai aflu si alte pareri,dar si SOLUTII,nu numai comentarii care nu duc la nimic....

eugenb

26 septembrie, 21:10

1) Lg.121-2014 se refera numai la contraventii facute de OPERATORII ECONOMICI (deci nu se refera la consumatorii finali CASNICI asa cum afirmatii in articol).
2) Cititi si FORUMUL www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_445706/avocatnet.html (este interesant). Dar mai sunt si alte Forumuri la fel de interesante despre acest subiect si poate veti scrie un articol mai exact si mai detaliat.
3) Blocul (scara) de P+10 (44 apt.) are contorizarea colectiva (GigaCalorimetrul) in subsolul ethnic al cladirii.
4) Cat timp nu toate apartamentele din condominium nu sunt alimentate in mod centralizat cu agentul termic (ex.apa calda) produs de un singur Furnizor (ex.RADET), repartizarea caldurii este greoaie si ineficienta. Singurile avantajate sunt firmele care incaseaza banii de la consumatorii final (casnici) - Furnizorul si Firma care masoara si face repartizarea (impartirea) pe apartamentele respective (desi citirea poate fi facuta si de Administratia Asociatiei de Proprietari care ar face si o economie baneasca la Partile Comune - lucru verificat).
5) Robinetii speciali cu Termostat sunt reglati (din constructe) pentru ca sa lase agentul termic sa treaca prin ei chiar daca este inchis pe poz.0, deoarece altfel calorifele s-ar sparge in cazuri de scadere a temperaturii in incapere sub minus 4 grade Celsius (producand inundarea camerii la dezghetarea caloriferului respectiv).
6) Daca de ex.: la et.1-4 se pozitioneaza toti Rob.Term. de pe respectiva coloana sunt fixati la aceiasi pozitionare (de ex. poz.4) atunci pierderea de caldura intre camerele respective pe vertical nu exista. Insa daca cineva scade sau mareste debitul de caldura ce trece prin calorifelul (radiatorul) respectiv atunci plateste mai putin (sau mai mult) decat ceilalti (pentru s-ar incalzi de la ceilalti (sau invers). Si exemplele pot continua!

Dan Vasilescu

25 septembrie, 21:22

O imbecilitate mai mare ca asta nici ca se putea. Comtoarul electric, contorul de apa, gigacalorimetrul sunt INSTRUMENTE DE MASURA, aceste "minunate" repartitoare ce sunt, ca instrumente de masura in niciun caz nu sunt ???
Cine vrea sa-si vanda asemenea ineptii ??? Unde mai sunt asemenea inventii ???

cristian

25 septembrie, 20:16

repartitoarele de caldura ar trebui sa fie dispozitive care sa asigure o masusare exacta a cantitatii de caldura consumata. Pentru aceasta ar trebui ca aceste dispozitive sa masoare temperatura de intrare a agentului termic in elementul radiant si temperatura de iesire din element. diferenta acestor doua valori integrata in timp ar trebui sa constituie elemntele calculului si nu tzepele existente pe piata . astfel cu un element montat de firma ista in blocul in are stau, in baia cu o suprafata de sub 5mp am ajuns sa vad pe desfasuratorul ista ca am "consumat " no cantitate de energie mai mare decat in sufrageria de 25mp....Ideea este ca la baie tineam usa inchisa producandu-se ambalarea termica a repartitorului... DECI CINE OMOLOGHEAZA ACETE TZEPE?

Ștefan

24 septembrie, 16:42

Este o mare porcărie această așa zis lege.O altă modalitate de furăciune din buzunarele oamenilor.

Alte articole

Cum ne pregatim centrala termica pentru iarna? Cum ne pregatim centrala termica pentru iarna?
Soba cu serpentina Soba cu serpentina
SolKit Aqua - punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute SolKit Aqua - punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute
Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice Intretinerea si verificarea periodica a centralelor termice
Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA? Folie reflectorizanta pentru calorifere | PRO sau CONTRA?
Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos

Vezi mai multe articole