Locuinte-chilipir la sud de Dunare - 24 Martie 2009

24 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuinte-chilipir la sud de Dunare
24 Martie 2009
 
O locuinta noua, cu finisaje de lux si o suprafata de 25 de metri patrati, costa 10.000 de euro in statiunea Sunny Beach. Posesorii de lichiditati pot achizitiona apartamente de vacanta pe litoralul bulgaresc la preturi apropiate de costurile de constructie.
 
Romanii aflati in cautarea oportunitatilor oferite de criza financiara nu trebuie sa priveasca prea departe. Desi grav afectate pe plan mondial, investitiile in real estate pot reprezenta in continuare un punct de interes strategic – cu singura conditie ca piata si produsul specific sa fie bine alese.
 
La capitolul chilipiruri imobiliare, Bulgaria pare sa figureze printre primele locuri in Europa. Nivelul de atractie pentru investitorii care dispun de lichiditati a crescut direct proportional cu efectele crizei financiare. Preturile apartamentelor de vacanta din statiunile bulgaresti – si asa mici comparativ cu alte tari europene, inclusiv Romania – au scazut inca si mai mult in ultimele sase luni.
 
Developerii vand la pret de constructie
 
Andrei Muresanu, directorul executiv al agentiei Bulgaria Invest, vorbeste despre ultimele locuinte din cadrul complexului Sunny Beach 6, scoase la vanzare pentru 325 de euro pe metru patrat - fata de pretul standard practicat pana acum, de 640 de euro pe metru patrat.
 
Format din 22 de cladiri cu patru etaje, fiecare a cate 40 de apartamente, complexul a fost contractat pana acum in proportie de 90%. Discountul masiv propus de catre developer a adus o sporire semnificativa a interesului manifestat de cumparatori. Muresanu spune ca o cerere deosebit de mare au inregistrat in special garsonierele – la o suprafata de 25 de metri patrati, pretul final (cu TVA inclus) al acestora ajunge la 9.750 de euro. „Este ceea ce ai putea cumpara in Mamaia cu 50.000-60.000 de euro”, crede reprezentantul Bulgaria Invest.
 
Datorita unor astfel de discounturi, valoarea vanzarilor agentiei imobiliare a crescut semnificativ, chiar si pe timp de criza. Muresanu spune ca, de la inceputul anului, Bulgaria Invest a vandut romanilor peste 30 de apartamente, cu o valoare totala de putin peste un milion de euro. Spre comparatie, pe intregul parcurs al anului trecut, vanzarile s-au ridicat la un numar de 115 de unitati locative in ansambluri situate pe litoralul bulgaresc, valoarea acestora ridicandu-se la aproximativ 4,5 milioane de euro.
 
Investitorii renunta la profit
 
Strategia scaderii pretului este adoptata si de catre cei care au cumparat pana acum locuinte – end-useri sau nu. „Exista multi investitori aflati in dificultate acum, care, pentru a-si salva proprietatea principala, sunt dispusi sa vanda chiar si cu pierderi de 20%”, spune Jinal Shah, managing directorul Sheen Properties din Bulgaria, agentie care are in oferta si locuinte la pretul de 350 de euro pe metru patrat. Astfel, o garsoniera de 30 de metri patrati, situata la marginea statiunii Sunny Beach, costa 10.500 de euro.
 
Shah spune ca maratonul scaderilor masive de preturi a inceput anul trecut. De atunci, o buna parte dintre cei care achizitionasera locuinte in urma cu doi-trei ani nu si-au mai permis sa astepte ca valoarea proprietatilor sa creasca pentru a obtine profiturile pe care mizau initial. „Nu multi vand la aesemenea preturi, ci doar cei care au ipoteci si nu-si mai pot permite sa le plateasca.
 
Acestea sunt bune oportunitati de a cumpara o casa, insa sunt foarte rare”, spune Anatoli Mvindov, manager in cadrul agentiei Bulgarian Property Advisors. A profita de chilipirurile oferite in momentul de fata de piata bulgareasca nu este chiar floare la ureche. „Trebuie sa fii sigur, sa studiezi contractul cu atentie, cu ajutorul unui avocat”, avertizeaza Mvindov.
 
Trend imobiliar
 
Pretul standard (fara discounturi) al unei locuinte in Bulgaria difera in functie de regiune. In Sunny Beach, acesta se situeaza intre 800 si 900 de euro pe metru patrat, in statiunile montane este de 900-1000 euro pe metru patrat, in cele balneare ajunge la 1.000 de euro, in timp ce in Sofia se ridica la 1.400 de euro ep metru patrat.
 
Per ansamblu, preturile locuintelor bulgaresti au scazut anul trecut cu 5%-10%, potrivit estimarii Bulgarian Property Advisors.
 
20% este pierderea maxima acceptata de vanzatori pe timp de criza.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aproape nicio sansa pentru cei tineri Aproape nicio sansa pentru cei tineri
Chiriile locuintelor de stat ar putea ajunge la pretul pietei Chiriile locuintelor de stat ar putea ajunge la pretul pietei
Credite imobiliare pe 40 de ani Credite imobiliare pe 40 de ani
Masa de Craciun, livrata acasa de firme specializate Masa de Craciun, livrata acasa de firme specializate
Preturile locuintelor noi cresc usor din toamna Preturile locuintelor noi cresc usor din toamna
Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10% Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10%

Vezi mai multe articole