Mallul, templu comercial nascut din \"circul foamei\"

30 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mallurile din Capitala, ridicate pe fostele constructii ceausiste, au 85.000 de clienti pe zi.
 
De dragul bucurestenilor si al capitalismului, in Capitala isi impart clientela patru malluri ca-n filmele americane. Si inca doua sunt pe val: cel mai mare mall al tarii, Sun Plaza, va fi gazduit cu mandrie de sectorul 4 incepand cu primavara europeana, iar Liberty Center va face ochi in sectorul lui Vanghelie, la sfarsitul lui 2007.
 
„Ultimul mohican”, la Delfinului si Unirii
 
In sectorul 2, langa Piata Delfinului, se ridica falnic unul dintre cele doua „circuri ale foamei” pe care le-a finalizat „nea Nicu”. Fatada, scorojita si innegrita de vremea rea, poarta inca denumirea initiala: „Complexul comercial agroalimentar”. Marfa e variata, de la chiloti la carpete sau cratite, dar, cu exceptia catorva ore din zi, sunt mai multi vanzatorii decat musteriii. La fel stau lucrurile si la „circul” de la Unirii. Deocamdata, niciunul dintre ele nu se face frate cu mallul.  
 
La inceput a fost Vitan
 
Cel dintai mall al romanilor a fost in Vitan. In centrul comercial deschis in 1999, Bucuresti Mall, puteti colinda astazi peste 100 de magazine, un supermarket si un electrocomplex. Orele in care nu aveti ce face in timpul liber nu mai au nicio scuza in fata ofertei variate - le puteti umple cu bowling, jocuri de noroc si filme bune in cinematograful cu 15 sali.
 
La inceputul primului an european va fi inaugurata aici o noua cladire, pe patru niveluri. In plus, inca 500 de locuri de parcare. Motivul, numarul vizitatorilor este de aproximativ 35.000/ zi si cu 10.000 mai multi in weekend.
 
„Praslea cel voinic” si fratele dintre cimitire
 
In urma cu doi ani, i-au taiat motul fratelui mai mic al Bucurestiului, Mall - Plaza Romania. Brodat tot pe scheletul unui „circ” ceausist, Plaza are cam aceleasi facilitati ca mallul din Vitan - doar ambele apartin aceleiasi companii. Centrul din Drumul Taberei are o suprafata de doua ori mai mare, peste 150 de magazine si peste 2.000 de locuri de parcare.
 
Cel mai tanar in bransa e, momentan, City Mall, inaugurat in 2005, in sectorul 4. La fel ca si ceilalti, „mallul dintre cimitire” a crescut tot pe structura unui mastodont ceausist si are 38.000 mp si peste 150 de magazine. Frecvent sunt organizate aici lansari de colectii sau prezentari de moda ale designerilor romani. In primavara va fi inaugurata aici o cladire noua, cu 12 etaje, in care se va face accesul cu lifturi de mare viteza.
 
Cel mai mare si mai mare
 
Tot sectorul 4 se va putea lauda in scurt timp cu cel mai mare mall din tara, Sun Plaza. Centrul va avea peste 200.000 mp si patru niveluri, peste 170 de magazine, restaurante, cafenele si un cinematograf cu 15 sali.
 
Tot anul viitor, la final, va fi cosmetizat si al patrulea „circ”, la Trafic Greu, in sectorul 5. Deocamdata, se stie ca Liberty Center va avea in jur de 30.000 mp si peste 700 de locuri de parcare.
 
Select
 
Luxul din zona verde Baneasa
 
Cel de-al patrulea mall al Bucurestilor, Galleria Jolie Ville, e situat in zona verde Baneasa si, desi e deschis din octombrie 2004, e mai putin cunoscut in randul bucurestenilor cu venituri medii. Doar nu degeaba isi zice „singurul centru comercial de lux din Romania”, potrivit reprezentantilor Jollie Ville Invest, grupul ce detine mallul.
 
Suprafata centrului este de 14.500 mp, iar aici veti gasi ultimele colectii ale unor branduri internationale renumite. Iar daca cumparaturile devin prea obositoare, puteti lua masa intr-unul dintre restaurantele cu specific italian sau asiatic ori puteti savura o cafea la Jolie Cafe. In ceea ce priveste numarul de vizitatori, acesta ajunge la 15.000 pe luna si in jur de 180.000 pe an. 
 
Bucuresti Mall
Amplasament: Calea Vitan,
sector 3
Inaugurare: 1999
Suprafata: peste 50.000 mp
Numar de vizitatori: 35.000/zi
 
Plaza Romania
Amplasament: Bd. Timisoara, sector 6
Inaugurare: 2004
Suprafata: peste 100.000 mp
Numar de vizitatori: 35.000/zi
 
City Mall
Amplasament: Sos. Oltenitei, sector 4
Inaugurare: 2005
Suprafata: 38.000 mp
Numar de vizitatori: 15.000/zi
 
Jolie Ville Galleria
Amplasament: Voluntari, Ilfov
Inaugurare: 2004
Suprafata: 14.500 mp
Numar de vizitatori: 15.000/luna
 
Liberty Center
Amplasament: Calea Rahovei, sector 5
Inaugurare: toamna anului 2007
Suprafata: 30.000 mp
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gazele se vor scumpi cu 4% in aprilie si cu 7% in vara Gazele se vor scumpi cu 4% in aprilie si cu 7% in vara
Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi
Gazul se ieftineste cu 3% de la 1 mai, din "solidaritate" pe timp de criza - 21 Aprilie 2009 Gazul se ieftineste cu 3% de la 1 mai, din "solidaritate" pe timp de criza - 21 Aprilie 2009
JYSK inregistreaza rezultate record in Romania JYSK inregistreaza rezultate record in Romania
Acordul pentru debransare se cere de la toti vecinii Acordul pentru debransare se cere de la toti vecinii
Flanco ajunge la o rețea de 160 de magazine, în urma celor mai recente deschideri, în Arad și Bârlad Flanco ajunge la o rețea de 160 de magazine, în urma celor mai recente deschideri, în Arad și Bârlad

Vezi mai multe articole