Manastirea Mihai Voda

Manastirea Mihai Voda

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Manastirea cu hramul Sfantul Nicolae este ridicata pe Dealul Spirii. Istoria Manastirii Mihai Voda incepe insa intre anii 1589-1591, cand potrivit legendei in mai multe versiuni, Mihai, fiul lui Patrascu Voda cel Bun banuit ca

aspira la domnie si unelteste in acest scop, este prins din porunca lui Alexandru -Voda cel Rau si dus catre Piata Sf. Anton, locul de osanda intr-o iarna deosebit de aspra. 

Drumul trecand pe la Biserica Alba -Postavari de sub Dealul Spirei, cu ingaduinta paznicilor sai, el se opreste la Sfanta Liturghie si la icoana Sf. Nicolae, unde se roaga si face un legamant de a ridica o manastire pe dealul din apropiere de va scapa cu viata. 

El scapa ca prin minune de osanda, datorita chezasiei depusa de 12 boieri dupa o versiune, iar dupa alta - Banul Mihai ,,un barbat falnic si deosebit de aratos", este eliberat sub presiunea norodului strans in numar mare la locul de executie. Astfel Mihai Viteazul, ridica aceasta manastire, tinandu-si promisiunea in fata lui Dumnezeu. In 1813 era printre manastirile mari ale tarii.  

In 1984, Biserica manastirii a fost translatata 289m, iar constructiile aferente au fost in mare parte dinamitate sau doborate cu buldozerul. 

Biserica este distincta nu numai prin valentele istorice, cat si prin constructia propriu-zisa: anexele altarului au fost gandite ca niste mici capele independente, fiecare cu turnul sau. Arhitectura peretilor din caramida, fatada impartita in doua prin clopotul median sunt elemente specifice  monumentelor religioase apartinand secolului al XVI-lea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Biedermeier - un loc in modernitate Biedermeier - un loc in modernitate
Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta Design-ul geometric, cea mai la moda sursa de inspiratie pentru casa ta
Claritate de cristal Claritate de cristal
CUM ALEGI DESIGNERUL DE INTERIOR POTRIVIT PENTRU PROIECTUL TAU CUM ALEGI DESIGNERUL DE INTERIOR POTRIVIT PENTRU PROIECTUL TAU
Grand Hyatt - cel mai inalt hotel Grand Hyatt - cel mai inalt hotel
O suta de ani de "zgarie nori" O suta de ani de "zgarie nori"

Vezi mai multe articole