Levitatia - noua sursa de inspiratie in arhitectura

26 august, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
In ultimii ani arhitectura moderna a inceput sa se orienteze tot mai mult catre abordarile futuriste. Crearea iluziei optice de levitatie a starnit creativitatea multor arhitecti care au incercat si au reusit sa puna in practica proiecte spectaculoase. Un astfel de proiect este cel creat de Architektur Steinbacher Thierrichter in orasul austriac Murau, o asociere incredibila intre clasic si modern.
 
Oriunde in lume, integrarea unui spatiu modern intr-o cladire cu arhitectura veche, traditionala presupune abordari delicate. Ingeniozitatea arhitectilor si constructorilor este pusa la incercare in astfel de cazuri si nu de putine ori proiectele raman la stadiul de schite, asteptand noi solutii tehnice care sa le scoata la lumina. Nu la fel s-a intamplat cu proiectul initiat de Architektur Steinbacher Thierrichter care ofera astazi o panorama incredibila asupra frumosului oras Murau, cu aer teuton. Aflat la aproximativ 160 km de Viena si 132 km de Graz, orasul Murau pastreaza mult din farmecul timpurilor medievale, fiind creat la poalele unui deal strajuit de un castel si o catedrala de unde coboara coboara radial stradute pavate, flancate de cladiri vechi la parterul carora localnicii au deschis magazine, resturante si cofetarii. In acesta imagine incremenita parca in timpuri de mult trecute, cu greu si-au facut loc constructiile moderne.
 
Extinderea unei cladiri existente, care dateaza din secolul al 13-lea a schimbat perspectiva asupra orasului. Noul proiect care integreaza un restaurant, bar si chiar spatii de cazare ofera vederi panoramice spectaculoase intr-un loc in care nu exista astfel de cladiri. Constructia a fost executata sub forma unei console neobisnuite din lemn pe structura de otel, astfel incat legatura cu peretii cladirii vechi sa nu o puna pe aceasta in pericol. Aceasta platforma pastreaza si la interior abordarea moderna pentru mobilier si decoratiuni dar si ca mod de impartire a spatiului a fost preferat conceputul open space. Senzatia oferita de noua terasa construita mai sus de raul Mur cu o lungime de 12 metri si inalta de noua metri pare ca pluteste deasupra orasului. 
Cu toate acestea, datorita amplasarii intr-un oras cu o cultura conservatorista, intergrarea acestui proiect intr-un context istoric nu este vazuta cu ochi buni.
.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea spatiului urban Amenajarea spatiului urban
Arhitectura moderna: 3 orase iconice Arhitectura moderna: 3 orase iconice
Cel mai mare pod din lume poate rezista unui atac cu bomba Cel mai mare pod din lume poate rezista unui atac cu bomba
Castigatori | A' Design Award & Competition Castigatori | A' Design Award & Competition
Casa Poporului Casa Poporului
5 idei trasnite pentru casa ta 5 idei trasnite pentru casa ta

Vezi mai multe articole