doi caini in casa - sanatatea casei cu animale

Mentinerea sanatoasa a casei chiar si cu animale de companie

04 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu exista nici o indoiala – animalutele de companie adauga bucurie si multumire intr-o casa. De fapt, numeroase studii arata ca oamenii care traiesc cu animale sunt mai fericiti si mai sanatosi decat cei care nu fac acest lucru.


Si totusi exista numerosi factori de sanatate de care trebuie sa tinem cont atunci cand tinem in casa prietenii cu blana – gestionarea puricilor, capuselor, accidentelor, parului, dar si a altor probleme pe care animalele le pot aduce in interiorul unei case.
Circa 10-15% din populatie este alergica la animale. Alergiile la pisici le depasesc pe cele ale cainilor 2-la-1. In realitate, nu exista nici un animal care sa nu fie subiectul unei alergii. Exista doar animale cu mai putin par. Blana si parul sunt principalele surse de alergii, la fel ca si urina si saliva.
Cu toate acestea, exista foarte multi oameni in Romania care decid sa beneficieze de compania unui animal in ciuda simptomelor de alergie. In asemenea cazuri, exista anumite masuri care pot fi luate pentru a minimiza reactia alergica.
Alergiile nu sunt insa singurul motiv prin care animalul de companie poate afecta “mediul” unei case. Mentinerea unei case curate este benefica pentru sanatate – indiferent ca vorbim de o alergie sau nu.

Ce putem face pentru o convietuire buna cu animalele de companie?

Limitarea accesului. Petrecem foarte mult timp in dormitor. Din acest motiv, limitarea accesului in camera in care dormim este esentiala, in special pentru cei cu alergii. Primul pas este tinerea usii dormitorului inchisa si invatarea animalutului sa doarma in alta parte.  Daca alergiile sunt severe, limitarea accesului trebuie sa fie in raport cu zonele necesare.

Podele fara covoare. Covoarele sunt extrem de confortabile, insa ele reprezinta un rai pentru firele de par, purici sau capuse si sunt, de asemenea, greu de curatat. Cea mai buna alegere pentru detinatorii de animale o reprezinta podelele din lemn de esenta tare, linoleumul sau gresia. Chiriasii sau cei care nu pot inlocui podeaua pot insa sa tina animalele departe de zonele cu mocheta. Pe langa asta, ele pot fi aspirate saptamanal si curatate cu aburi lunar – fiind o solutie excelenta pentru cei care nu pot suporta ideea unor podele dure.

Mobila usor de curatat. Detinatorii de animale de companie pot alege o mobila care se curata usor. Spre exemplu, pielea, lemnul sau plasticul nu se pateaza foarte usor si pot fi usor curatate de par. In acest caz, apa functioneaza excelent, fara sa fie necesare produse de curatare comerciale.

Aspirare frecventa. Aspirarea frecventa, cel putin o data pe saptamana, a covoarelor si suprafetelor tari este cheia catre eliminarea parului de pisica sau caine din casa. Cea mai buna alegere in acest caz o reprezinta un aspirator cu filtru HEPA (suprafata mare de filtrare, dar si performanta excelenta a filtrarii in combinatie cu fluxul de aer ciclonic).

Asigurarea unei ventilatii eficiente. De altfel, orice sistem de incalzire pe baza de aer sau ventilatie poate deveni un mod de transport pentru parul de animale. Instalarea unor filtre HEPA si inchiderea sistemelor de ventilatie in dormitoarele membrilor familiei cu alergii este cea mai buna metoda de prevenire.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea dezumidificatorului – Ghid practic Alegerea dezumidificatorului – Ghid practic
Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer
Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi
Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre
Imbunatatirea calitatii apei – avem nevoie de un purificator? Imbunatatirea calitatii apei – avem nevoie de un purificator?
Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru

Vezi mai multe articole