Merita sa cumperi o casa de vacanta in Romania?

11 martie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preturile acestor case au scazut la jumatate fata de perioada de boom, dar chiar si in acest context interesul clientilor nu este ridicat
Motivul: in tari cu potential turistic poti gasi case la preturi comparabile cu cele de la noi
Pot cumpara vile in strainatate si cei cu enituri medii, pentru ca in Portugalia sau
casa de vancata
Spania pretul poate porni de la 44.000 de euro
 
Oamenii cu venituri medii si mari sunt cei care urmaresc ofertele pentru achizitia unor case de vacanta, dar in ultimul an acestia nu au aratat un interes mare pentru astfel de tranzactii, chiar daca preturile acestora s-au injumatatit in ultimii doi ani. Multi aleg sa cumpere vile in strainatate pentru ca au preturi asemanatoare cu cele din Romania, iar in tari precum Spania, Portugalia, Grecia, Franta, beneficiezi si de peisaje spectaculoase pe care nu le poti regasi pe taramul autohton. "Interesul este destul de redus in randul achizitiilor de case de vacanta, de aceea au si scazut preturile foarte mult. Cele mai importante ajustari au avut loc in Brasov deoarece aici a existat o oferta foarte mare ", a declarat, pentru Curierul National, Daniel Crainic, Marketing Manager imobiliare.ro. Pretul caselor de vacanta din Romania a scazut cu pana la 52,4% de la inceputul anului 2008 pana in prezent, conform unei analize realizate de portalul de anunturi imobiliare.ro. Reducerile de pret au fost resimtite atat pe segmentul de top, cat si pe cel al caselor de vacanta ieftine. Cea mai mare scadere de pret in aceasta perioada a fost inregistrata de proprietatile de acest tip din judetul Brasov (-52,4%). Urmeaza cele din judetele Constanta (-38,4%), Prahova (-37,9%) si Ilfov (- 29,7). In ceea ce priveste interesul romanilor pentru ofertele din strainatate, acestia se orienteaza spre tari precum Spania, Portugalia, Grecia sau Franta. "In topul realizat de noi pentru cele mai scumpe vacante de lux pe locul trei se afla un conac boieresc renovat din localitatea Simand, judetul Arad la pretul de 1.700.000 euro, iar la acest pret iti poti cumpara o casa in sudul Frantei cu o panorama de invidiat si incomparabila cu zona Aradului“, a zis Daniel Crainic.
"Am mai vazut pe un site din Spania o proprietate la Malaga de 3.000 mp la pretul de 750.000 de euro", a mai spus Daniel Crainic.
In conditiile in care va doriti o locuinta de vacanta in Alicante (Spania), puteti cumpara o casa cu 1 dormitor, mobilata, piscina, gradina cu 44.000 de euro si cam de la acelasi pret pornesc si locuintele din Portugalia. La un pret de 45.000 de euro, negociabil, cei interesati pot achizitiona un studio in statiunea Yeroskipou din Cipru. Proprietatea are o suprafata de 52 de metri patrati, se afla intr-un bloc nou si beneficiaza de un loc de parcare inclus in pret. Mai mult, ea este dotata cu instalatie de climatizare, iar energia este asigurata, in aproape toate lunile anului, cu ajutorul panourilor solare. In Corfu, spre exemplu, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, care atrage anual zeci de mii de turisti din toata lumea, cu un buget de 55.000 de euro poate fi achizitionata o casa traditionala, construita in 1960, cu suprafata de 80 de metri patrati si un teren aferent de 320 de metri patrati. Proprietatea este situata in zona statiunii Acharavi si este compusa din doua dormitoare, living, camera pentru servit masa, bucatarie, baie si o camera de depozitare.
 
Cea mai scumpa casa: 3 mil. euro
 
Imobiliare.ro a realizat un top al celor mai scumpe case de vacanta locale, iar potrivit acestuia primul loc este ocupat de o vila cu doua etaje plus mansarda si o suprafata utila de 600 de metri patrati din Sinaia, judetul Prahova. Vila are 12 camere si reprezinta una din cele mai confortabile si luxoase constructii din Sinaia. Este pozitionata la iesirea din oras, pe drumul spre Cota 1.400. Pretul solicitat este de 3.000.000 de euro.
Locul doi in top este ocupat de o vila cu zece camere din Snagov. Vila este situata chiar pe malul lacului, in deschiderea mare a acestuia. La demisol are camera tehnica, spalatorie, living cu iesire catre terasa cu vedere la lac, piscina interioara de 100 metri patrati, sala de sport, crama, o baie si garaj cu doua locuri. Parterul este compus din bucatarie, dinning, living, un dormitor si doua bai, plus o terasa mare cu vedere la lac. La etaj se afla trei dormitoare, o baie si inca o terasa. Proprietatea mai detine si o casa de administratie de 80 metri patrati, ponton si garaj pentru barca. Pretul de 1.740.000 de euro include si o salupa.
Pe locul trei se situeaza un conac boieresc renovat din localitatea Simand, judetul Arad. Conacul a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Baronul Urban Petru de Monyoro. Are 16 camere si o suprafata utila de 640 de metri patrati. Terenul aferent are o suprafata de 11.800 de metri patrati. In anul 1994, conacul a fost complet renovat, fiind pastrate toate elementele originale. Are livada proprie si este inconjurat de un parc. Piscina de 50 de metri patrati poate fi amenajata pentru a beneficia de resursa de apa termala aflata la o adancime de 700 metri. Pretul solicitat de proprietar este de 1.700.000 euro.
Topul este continuat de o vila cu 16 camere din Rasnov, judetul Brasov. Vila are doua etaje plus mansarda, o suprafata utila de 520 metri patrati si un teren aferent de 7.400 metri patrati. A fost construita in 2007 din lemn de stejar. Imobilul este scos la vanzare pentru un pret de 1.700.000 de euro.
Topul celor mai scumpe case de vacanta este incheiat de un alt imobil din Snagov. Este vorba despre o vila cu 6 camere. Constructia a fost finalizata in 2008 si se afla in deschiderea mare a lacului. Dispune de ponton propriu, garaj barca si instalatie electrica pentru ridicarea barcii. La parter are o terasa mare cu vedere la lac, un living, un birou, bucatarie si un grup sanitar; la etaj se afla trei dormitoare, doua bai, un living, iar mansarda este open space. Vila se vinde mobilata si utilata pentru 1.500.000 de euro.
 
Cea mai accesibila locuinta pentru vacanta: 15.000 de euro
 
Primul loc in topul celor mai accesibile case de vacanta este ocupat de o casa cu trei camere din localitatea Luncoiu de Sus, judetul Hunedoara. Constructia este amplasata pe un teren de 2.800 de metri patrati. Are toate utilitatile si incalzire cu teracota. Pretul solicitat pentru acest imobil este de 15.000 de euro.
Locul doi in top este ocupat de o casa de vacanta din Poiana Campina, Zona Iedera, judetul Dambovita care este scoasa la vanzare la un pret de 19.500 de euro. Imobilul este construit din caramida, are 3 camere plus dependinte. Suprafata terenului este 1.558 mp. Casa are toate utilitatile, conexiune cablu TV si Internet. Zona este deluroasa imprejmuita de suprafete impadurite.
Pe locul trei se situeaza o casa din caramida din comuna Boldu, judetul Buzau. Imobilul are 5 camere si se vinde impreuna cu 5 arii de vita-de-vie si un teren agricol de 25.000 de metri patrati pentru 20.000 de euro. Principala atractie a zonei este un lac pe care se practica pescuitul.
Urmeaza o casa situata in Runcu, judetul Dambovita. Casa este compusa din trei camere, bucatarie si baie, ofera prin constructie posibilitatea extinderii pe verticala. Zona ofera o perspectiva asupra dealurilor din jur, dar si a paraului  Runcu, care curge in apropiere. Imobilul este racordat la sistemul de alimentare cu energie electrica, iar reteaua de gaze naturale este adusa pana la limita de proprietate. Pretul solicitat este de 22.000 de euro.
Topul celor mai ieftine case de vacanta este incheiat de o casa batraneasca bulgareasca in comuna Cornu, judetul Constanta. Casa are doua camere, baie si bucatarie si o suprafata utila de 100 de metri patrati. Terenul aferent cu o livada de pomi fructiferi are o suprafata de 1.080 de metri patrati. Are toate utilitatile si se afla la mai putin de 3.000 de metri de mare. Proprietarul solicita 23.000 de euro.
 
In ultimele douasprezece luni, insa, cel mai mult s-au ieftinit casele de vacanta din Ilfov (- 27,2%), urmate de cele din Prahova (-25,5%) si Brasov (-20,6%). La nivel national, cele mai multe oferte sunt in Constanta, Ilfov, Brasov, Prahova si Hunedoara. In Ilfov, majoritatea caselor de vacanta disponibile sunt situate in Snagov si Corbeanca si se inscriu in segmentul de top, la fel ca si cele din judetele Prahova si Brasov. In schimb, in zone turistice mai putin consacrate exista numeroase oferte pentru toate buzunarele.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti
Decizie finala Preturile gazelor raman nemodificate Decizie finala Preturile gazelor raman nemodificate
Wizmo.ro – primul portal imobiliar care poate fi gestionat impreuna cu agentii si dezvoltatori imobiliari Wizmo.ro – primul portal imobiliar care poate fi gestionat impreuna cu agentii si dezvoltatori imobiliari
Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle
Casa pentru doi dolari Casa pentru doi dolari
Cum va puteti monta centrala individuala Cum va puteti monta centrala individuala

Vezi mai multe articole