on

Mini-livada din gradina

11 octombrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fiecare iubitor de fructe si de umbra ar trebui sa aiba propria sa mini-livada. Asa ca, daca locuiesti la casa si ai o curte cat de mica, te sfatuim sa profiti de ea la maximum.

Pomii iti imbogatesc gradina si iti aduc numeroase beneficii, fara sa necesite foarte multa ingrijire.

Planteaza pomii fructiferi toamna pentru ca, de obicei, temperaturile nu sunt inca foarte scazute, insa precipitatiile sunt suficiente pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. In plus, in primavara urmatoare pomii vor beneficia de vegetatie, spre deosebire de cei plantati chiar atunci.

Alege sa pozitionezi pomii fructiferi in cele mai insorite zone ale gradinii pentru a te bucura de un rod bogat, dar si de umbra in timpul verii.
Iata ce trebuie sa faci. Cu ajutorul unei cazmale sapa o groapa suficient de mare pentru ca radacinile sa se poata dezvolta neingradite. Ai grija ca cea mai lunga radacina sa poata fi asezata fara sa necesite indoire. In mijlocul gropii formate lasa o ridicatura de pamat unde vei plasa radacina pomului. Astfel, apa cumulata in interior se va colecta pe margini, aproape de varfurile radacinilor si nu va inunda baza pomului.

Nu planta pomul prea adanc sau prea la suprafata. In prima situatie, vei priva radacinile de caldura si aerul necesare pentru a se dezvolta. In cea de a doua, radacinile nu vor putea ajunge sa extraga apa din sol si se vor usca in timpul secetei.

Peretii gropii trebuie putin afanati, pentru ca majoritatea radacinilor nu pot penetra un sol cu densitate mare. Dupa ce acoperi radacina, lasa un musuroi de pamant in jurul tulpinii, ce va impiedica apa sa se acumuleze la baza pomului si sa il “innece”. Foloseste putin ingrasamant natural, nu chimic, pentru ca pomul sa se acomodeze mai repede in noul mediu. Ambele tipuri de ingrasaminte in exces vor arde radacinile firave. Uda pamantul, lasa-l cateva ore pentru a se aseza si uda-l din nou.

Acum tot ce trebuie sa faci e sa ii urmaresti cum cresc si sa te bucuri de prima recolta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare
Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente
Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii
Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia
Leandrul: sfaturi de ingrijire si de inmultire Leandrul: sfaturi de ingrijire si de inmultire

Vezi mai multe articole