Gazon de toamna

Pregateste-ti gazonul pentru toamna

23 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna se apropie si factorii climaterici incep sa fie din ce in ce mai putin favorabili vegetatiei si, implicit, vor afecta si gazonul din fata casei. Exista insa cateva lucruri pe care le poti face pentru te asigura ca acest lucru nu se intampla.

 

Ca sa iti pregatesti gazonul pentru vremea rece trebuie sa urmezi cativa pasi:

Chiar daca gazonul se insamanteaza in general primavara, exista suficiente motive sa faci acest lucru si toamna. E adevarat, prinderea se face mai greu decat primavara, dar gazonul insamantat astfel este mai putin invadat de buruieni, iar daca este acoperit de un strat de zapada, semintele au mai multe sanse sa reziste frigului de iarna decat caldurii excesive din timpul verii.

Totusi, ai grija ca pentru insamantare sa alegi o perioada insorita, in care cel putin o saptamana sa fie temperaturi mai mari de 10 grade Celsius.

Umiditatea, temperaturile scazute si lumina redusa au un efect nefast asupra gazonului. De aceea, trebuie sa ai mai multa grija de el decat in timpul verii. Indeparteaza frunzele care cad pe gazon si nu le lasa sa putrezeasca printre firele de iarba. Frunzele cazute care nu sunt adunate vor impiedica lumina sa ajunga la firele de iarba. Astfel, vor aparea pete uscate de pamant. Cel mai eficient ar fi sa aduni frunzele uscate cu instrumente speciale, cum ar fi un aspirator cu sac colector care absoarbe materia vegetala si o toaca marunt, pentru o mai buna depozitare.

Trebuie sa ai grija sa nu tai iarba sub 5 cm, deoarece firul mai lung poate capta o cantitate mai mare de lumina, asigurandu-si astfel o rezistenta mai mare in fata factorilor exteriori nefavorabili.

De asemenea, se recomanda utilizarea unor fertilizatori speciali pentru toamna, care au un continut mai scazut de azot si un nivel mai mare de potasiu. Potasiul creste rezistenta ierbii la inghet. Fertilizatorii traditionali contin mult azot si determina gazonul sa creasca mai repede, facandu-l in acelasi timp si mai vulnerabil.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume
Amenajarea locului de joaca Amenajarea locului de joaca
Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci Bradul de Craciun: ce trebuie sa stii despre intretinerea si replantarea brazilor in ghiveci
LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II)
Cu ce pavam curtea? Cu ce pavam curtea?
Gradina ... loc de relaxare Gradina ... loc de relaxare

Vezi mai multe articole