Plante care tin tantarii la distanta

Plante care tin tantarii la distanta

10 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu venirea verii, posesorii de gradini au din ce in ce mai multe optiuni de a-si petrece timpul liber in gradina.

Uneori, daca gradina este suficient de incapatoare, ea se transforma in punctul de atractie al casei, devenind pe timpul verii bucataria si sufrageria casei dar si locul de joaca preferat al copiilor. Zilele toride, in special, urmate de seri cu temperaturi placute si mai usor de suportat, cheama toata familia in gradina, in jurul mesei, pe sezlong sub umbra racoroasa a copacilor sau, daca aveti si un iaz de gradina, in imediata apropiere a acestuia.

Multitudinea de frunze ale copacilor si florilor ascund insa inamici rapizi si galagiosi, care odata cu apropierea serii se vor autoinvita la petrecere, spre dezamagirea tuturor. Oricat de animata discutia, odata cu aparitia tantarilor, ea va fi inevitabil deturnata spre metode de aparare, in special a copiilor, care sunt mai sensibili la muscaturi. Un atac al tantarilor poate fi un cosmar pentru oricine insa, si va poate taia definitiv cheful de va petrece serile de vara in gradina.

Exista, bineinteles, solutii, sub forma de spray-uri si creme, sau, mai putin placut, materiale care atunci cand sunt aprinse, produc un fum pe care tantarii, si din pacate si noi oamenii, il gasim la fel de neplacut. La randul lor, spray-urile contin substante chimice care nu sunt total inofensive in contact cu oamenii. De exemplu, multe din ele contin DEET intr-o proportie de 2-5%, iar aceasta substanta este considerata periculoasa atunci cand este inhalata in cantitati mari de catre copii.

Exista insa o modalitate 100% naturala de a impiedica atacul de la asfintit : cresterea in gradina a unor plante cu capacitati uimitoare in a tine tantarii la distanta. Majoritatea lor, pe langa faptul ca sunt foarte decorative, degaja un parfum placut si pot fi folosite in gospodarie pentru ceaiuri si pentru gatit, proaspete sau uscate.

Plantele care pot fi folosite pentru ceaiuri au invariabil un parfum suav de citrice.

Acestea sunt Verbina, (Aloysia citrodora), Izma de camp (Mentha longifolia), Izma buna (Mentha piperita) Melisa (Melissa officinalis), Iarba-matei (Nepeta cataria), Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), Busuiocul (Ocimum basilicum) si Cimbrul (Satureja hortensis).

Plantele decorative care alunga tantarii includ Galbenelele (Calendula officinalis), Lamaita (Citronella), Ageratum (Ageratum hustonianum) si Levantica (Lavandula angustifolia).

Arbustii de Tuia, Mirt (Myrica cerifera) si diverse specii de Eucalipt au acelasi efect asupra acestor oaspeti nedoriti.

 

sursa foto: www.flickr.com
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I)
Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam
Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume
Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii Protejarea trandafirilor cataratori pe perioada iernii
Irigatii si agricultura in desert Irigatii si agricultura in desert

Vezi mai multe articole