Montarea spoturilor in plafon...

31 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

… dar si din lateral!
 
Sa facem lumina… in ale suspendarii obiectelor de plafon. Si asta pentru ca lumina joaca un rol major in decorarea interioarelor. Naturala sau artificiala, ea conditioneaza ambianta generala a caminului dumneavoastra. 

Inainte de toate trebuie sa stiti ca iluminarea este de trei tipuri: directa, indirecta si punctiforma. Cea directa este, pe langa cea mai simpla ditre toate, conferita de o lustra centrala. La suspendarea lustrei de tavan trebuie avut grija de tipul de plafon care acopera peretii casei. Daca plafonul e fals, acesta nu va rezista la sustinerea obiectelor grele, in acest caz solutia vine din suspendarea obiectului de un jug care se va sprijini pe structura planseului… stim cu totii ca lustrele sunt obiecte grele, datorita multitudinii de elemente si briz-brizuri care o compun, probabil pentru a “fura” ochiul privitorului. Lustrele nu mai sunt la moda, locul lor fiind luat de spoturi, insa moda e schimbatoare si nu se stie niciodata… oricum, confortul vizual in cazul iluminarii directe este mediocru in raport cu intensitatea luminoasa, pentru ca lustra sublinieaza zonele umbrite ale camerei si tavanul va parea astfel mai jos decat in realitate.

 
Iluminarea indirecta este atribuita becurilor ascunse privirii care lumineaza o anumita suprafata a camerei. Randamentul este mai mic, dar lumina va fi mai blanda si umbrele atenuate. Intr-o camera inalta puteti dirija lumina catre tavan cu ajutorul unor aplice murale, spoturi sau scafe. Daca plafonul este vopsit cu un lac deschis, cantitatea de lumina returnata va fi mai mare. In acest caz, nu va veti mai confrunta cu suspendarea surselor de iluminat de plafon, ci de perete. Oricum aceasta munca va trebui condusa si supravegheata de un specialist, electrician.
 
Corpurile de iluminat care dirijeaza fluxul de lumina asupra unui punct pe care doriti sa il puneti in valoare se concretizeaza in cel de-al treilea tip de iluminat: punctiform. Lumina puternica si contrastanta este adecvata pentru luminarea unui birou, a unui fololiu pentru lectura, a unui colt destinat lucrului manual sau pentru a pune in valoare un tablou ori obiect deosebit. Prin intermediul abajururilor si globurilor translucide si inchise veti putea obtine o iluminare punctiforma difuza care va contruibui in totalitate la crearea unei ambiante intime. In functie de natura suprafetei lor, peretii si plafonul reflecta sau absorb lumina intr-o masura mai mare sau mai mica.
 
Plafonul reprezinta aproximativ 30% din suprafata unei camere; daca este lacuit in  alb, el va reflecta pana la 90% din razele de lumina, in timp ce o pardoseala nu reflecta decat 10%. Puteti multiplica efectele posibile, ajutandu-va de alte surse luminoase, in special de lampadare si aplice echipate cu variatoare de intensitate. Corpurile de iluminat care mascheaza becurile sporesc confortul vizual.
 
Indiferent de preferintele dumneavoastra legate de corpurile de iluminat, trebuie sa tineti cont de greutatea obiectului de suspendat, de structura plafonului si de rezistenta materialului care trebuie gaurit. Cum mentionam, exista mai multe tipuri de plafoane carora le corespund metode de suspendare specifice. Examinarea lor cu atentie si efectuarea unui test de gaurire sunt operatiuni in prealabil indispensabile, care trebuie conduse de un specialist. Unde intervine rolul dumneavoastra aici? In solicitarea unui anumit tip de iluminat si suport.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru a-ti vopsi singur peretii Sfaturi pentru a-ti vopsi singur peretii
Cum combinam culorile finisajelor de la interior Cum combinam culorile finisajelor de la interior
Placarea peretilor la interior Placarea peretilor la interior
Ce trebuie sa stii despre pictura pe pereti Ce trebuie sa stii despre pictura pe pereti
Despre stickerele pentru pereti Despre stickerele pentru pereti
Lacuri si amorse ecologice Lacuri si amorse ecologice

Vezi mai multe articole