norme

21 octombrie, 2005

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Normele Bancii Nationale privind restrictionarea creditelor ipotecare au dus la scumpirea chiriilor cu 25%

 

Deficitul cronic de locuinte la care se adauga inasprirea conditiilor de creditare sunt principalele motive ale acestei scumpiri. Pentru viitorul apropiat, analistii imobiliari anticipeaza continuarea trendului crescator al chiriilor, nivel care va fi insa sub cel al pretului locuintelor.

 

Ultimele luni au fost atipice pentru piata chiriilor, unde scumpirea traditionala de "toamna" a fost amplificata de noile masuri de limitare a creditarii impuse de Banca Nationala. "De regula, toamna se produce o presiune pe piata chiriilor, generata de cererea studentilor din marile centre universitare. In acest an a fost o situatie speciala, pentru ca, in urma ultimelor masuri ale BNR de inasprire a conditiilor de creditare ipotecara si imobiliara, un anumit numar de persoane nu s-a mai putut califica pentru obtinerea creditului. Din aceasta cauza, aceasta categorie, care oricum trebuie sa-si rezolve problemele locative, s-a orientat pe piata chiriilor, unde s-a creat o presiune suplimentara", ne-a declarat analistul financiar, Radu Zilisteanu.

 

El spune ca, astfel, chiriile au crescut cu 20-25% de la inceputul anului, un nivel peste fiind consemnat la garsoniere si apartamentele cu doua camere, unde scumpirea chiriilor este de 25-30%. Dupa aparitia normelor BNR de limitare a creditarii, familiile cu venituri de sub 500 de euro nu pot contracta un imprumut mai mare de aproximativ 35.000 de euro, suma suficienta doar pentru cumpararea unei garsoniere.

 

Pentru cei care-si pun sperantele in reducerea chiriilor, viitorul nu da semne ca ar fi de bun augur, vestea buna fiind ca scumpirea acestora nu va mai fi la fel de pronuntata ca si cea consemnata pana acum. "La noi in tara, oricum raportul chirie/pretul de vanzare este mai avantajos pentru proprietar decat in tarile vestice. Astfel, daca in Romania o investitie in domeniu se recupereaza in 8-10 ani, in tarile vestice perioada de amortizare este de 15 pana la 20 de ani. Chiriile vor creste mai incet decat pretul de vanzare (al locuintelor - n.r.), avand in vedere ca cererea tot nu este satisfacuta de oferta", ne-a mai declarat Zilisteanu.

 

In Romania se construiesc anual aproximativ 30.000 de unitati locative, pentru acoperirea cererii fiind nevoie de circa 70-80.000 de noi locuinte in fiecare an. Ramanand la capitolul spatii noi pentru locuinte, analistul imobiliar spune ca investitorii se orienteaza spre constructia de blocuri, in defavoarea caselor unifamiliale, pentru obtinerea unor costuri, precum cele cu terenul si cu utilitatile, cat mai mici pe o unitate locativa. Aceasta cu atat mai mult cu cat, pentru 2006 cel putin, se anticipeaza o evolutie mai spectaculoasa a pretului terenurior.

 

(Gardianul)

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Limita de venit pentru locuinte sociale Limita de venit pentru locuinte sociale
Policolor lanseaza lacul lucios pe baza de apa Spor Villa Yacht 3 in 1 Policolor lanseaza lacul lucios pe baza de apa Spor Villa Yacht 3 in 1
Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009 Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009
Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator
Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an Chiriile vor creste cu pana la 20% in acest an
Cum sa te asiguri ca dosarul pentru Prima Casa va fi aprobat - 15 ianuarie 2010 Cum sa te asiguri ca dosarul pentru Prima Casa va fi aprobat - 15 ianuarie 2010

Vezi mai multe articole