Noutati

Foamea de lux duce pretul metrului patrat la 6.000 de euro

Foamea de lux duce pretul metrului patrat la 6.000 de euro

09 octombrie, 2007

4.000 de euro, venitul unei familii care aspira sa intre ... Reprezentantii marilor agentii imobiliare spun ca acest segment al pietei rezidentiale este inca la mana vanzatorilor Constructia de case destinate celor bogati, varful de lance al industriei imobiliare in Romania, intra intr-o noua etapa. Dupa ce ani de zile dezvoltatorii au construit la scara mica, proiectul gigant de la Baneasa este un semn de maturitate al pietei locale. Chiar si in acest nou context de piata, investitori si reprezentanti ai marilor agentii imobiliare afirma ca majorarile de pret vor fi de proportii, urmand trendul anilor anteriori. Bogdan Georgescu, directorul general Colliers International, avanseaza pentru anul viitor chiar un pret mediu pe metrul patrat de 6.000 de euro. "Piata rezidentiala de lux abia acum…

mai mult >
Evaluarea terenului incepe de la 200 de euro

Evaluarea terenului incepe de la 200 de euro

09 octombrie, 2007

Ca si in cazul locuintelor, cei care vor sa isi vinda terenul trebuie sa tina seama ce anume ia in calcul evaluatorul cind estimeaza valoarea acestuia. Evaluarea unui teren mic, pe care se construieste o casa unifamiliala, poate costa 150-200 de euro, iar daca este vorba de un teren de dezvoltare pentru mai multe case sau blocuri cu mai multe niveluri, taxa de evaluare poate varia intre 1.000 si 10.000 de euro. 30% dintre comenzi vizeaza terenurile, in crestere cu 20-30% fata de anul trecut, afirma Cristian Ungureanu, Managing Partner la compania de evaluare Executive Consulting. In contextul majorarii preturilor la apartamentele vechi, tot mai multi locatari in blocuri doresc sa se mute spre extremitatile oraselor. Astfel, bancile au inceput sa fie mai flexibile, acordind credite destinate…

mai mult >
Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp

Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp

03 octombrie, 2007

Cererea de spatii de locuit se ridica la circa 3,3 milioane de metri patrati pe piata romaneasca, in timp ce ponderea spatiilor moderne in totalul locuintelor este "neglijabila" in Bucuresti, potrivit unui raport al Erste Bank.Spre exemplu, in Praga si in Varsovia ponderea spatiilor moderne de locuit se ridica la circa 12%, respectiv 8%, in timp ce in Sofia este foarte redusa, dar deasupra nivelului din Romania. Dezvoltarea capitalelor din statele central si est-europene este sustinuta de cresterea populatiei, in detrimentul altor zone, potrivit analistilor Erste. In ceea ce priveste spatiile comerciale, Erste Bank considera ca potentialul de crestere a chiriilor din Romania si Rusia si cel de construire a unor noi unitati de acest tip este extrem de ridicat pe termen mediu. Sursa: Ziarul…

mai mult >
Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta

Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta

03 octombrie, 2007

Unele credite in euro au inceput sa se scumpeasca din cauza majorarii costurilor bancare cu refinantarile externe. Economistii spun ca turbulentele financiare internationale urmeaza sa-si arate coltii si in Romania, franand creditarea. Bancile invoca schimbarile majore de pe piata monetara si le trimit clientilor noile grafice de rambursare a ratelor. Unele banci, precum Volksbank, au inceput sa le trimita notificari clientilor privitoare la majorarea ratelor la creditele in euro, precum si noile grafice de rambursare. Alte banci, precum Banca Transilvania, au scumpit creditele in lei. Bancherii sustin ca decizia lor are drept cauza cresterea costurilor de refinantare.Teoretic, ratele pot reveni la normalLa Volksbank, pentru un credit ipotecar de 36.000 de euro, pe 240 de luni, rata s-a majorat…

mai mult >
Locuintele noi concureaza la vinzari imobilele Epocii de Aur

Locuintele noi concureaza la vinzari imobilele Epocii de Aur

03 octombrie, 2007

Analistii imobiliari apreciaza ca, peste cel mult doi ani, numarul apartamentelor noi tranzactionate il va depasi pe cel al apartamentelor vechi vindute. Un studiu realizat de Alpha Bank arata ca numarul locuintelor noi vindute anul trecut in Capitala se apropie de cel al locuintelor vechi tranzactionate in acelasi interval. Din cele 20.000 de case vindute anul trecut, 8.000 au fost imobile noi si 12.000 locuinte vechi, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la un seminar economic, citat de MEDIAFAX. Conform aceleiasi surse, in prima jumatate a anului s-au vindut 14.000 de locuinte. Analistii imobiliari considera ca ponderea locuintelor noi va creste in conditiile in care va creste oferta, iar antecontractele incheiate de dezvoltatori cu cumparatorii se vor transforma in contracte.…

mai mult >