Numarul locuintelor care vor fi finalizate pana in 2015 este de aproape 70.000 de unitati

28 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Valoarea investitiilor anuntate anul trecut a fost de aproximativ 20 de miliarde de euro
 
Proiecte rezidentiale de 14 miliarde de euro in prima jumatate a acestui an
 
 
Nu mai e de mult o noutate faptul ca ritmul de lansare a noilor proiecte rezidentiale este mult mai alert decat cel al livrarilor, pe o piata unde deficitul de locuinte la nivel national este estimat de analisti ca fiind de un milion de unitati.
 
In ceea ce priveste atractivitatea pietei imobiliare romanesti, si studiile marilor companii de consultanta, precum PricewaterhouseCoopers, arata ca investitorii nu au fugit inca, chiar daca unii dintre ei se confrunta cu probleme la nivel international, afirmand ca proiectele din Romania nu vor fi afectate. Si nici nu au de gand sa fuga. Dovada este ca in prima jumatate a acestui an au fost anuntate investitii de 14 miliarde de euro pe segmentul rezidential la nivel national, dupa identificarea proiectelor anuntate in presa. Din totalul investitiilor anuntate, fara a le lua in calcul si pe cele de anul trecut, care au fost de aproximativ 20 de miliarde de euro, la nivelul Bucurestiului valoarea acestora este de 10 miliarde de euro.
 
In ceea ce priveste numarul unitatilor care vor fi construite, numarul total la nivel national este de aproape 70.000 de locuinte, dintre care 1.842 de case si vile. Aproape jumatate dintre acestea sunt anuntate in provincie, in orase precum Sibiu, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Oradea, dar si in statiunile montane si de pe litoralul Marii Negre. Zonele din Bucuresti in care au fost anuntate viitoarele ansambluri rezidentiale sunt centru, sud, Titan, Politehnica, Prelungirea Ghencea, Aviatiei, Parcul Tineretului, in apropierea lacului Baneasa, zona Viilor, Pipera si Vitan. Dupa spusele dezvoltatorilor, si in localitatile din apropierea Capitalei vor fi constructii de proiecte rezidentiale: Voluntari, Balotesti, Tancabesti, Afumati, Sabareni si Fundeni-Dobroesti.  
 
Dezvoltatorii s-au orientat si spre orasele din tara
 
O mare parte din proiectele anuntate au ca termen de finalizare anul 2010, iar cele mai mari dintre ele vor necesita o perioada de construire de pana in 2015. Proiectele de locuinte, combinate cu hoteluri, centre comerciale sau spatii de birouri, nu au lipsit nici in acest an de la lansare.
 
Unii dezvoltatori si-au aratat disponibilitatea de a investi atat in Bucuresti cat si in alte orase din tara. Spre exemplu, compania spaniola Azora a anuntat un buget de investitii de maximum 500 de milioane de euro pentru constructia mai multor ansambluri rezidentiale in Capitala, Cluj-Napoca, Oradea, Brasov si Timisoara, iar in luna mai a acestui an negocia intrarea intr-un proiect de 700 de locuinte in Capitala. De asemenea, dezvoltatorul Carmel Investments Group, controlat de investitori israelieni, anunta in urma cu o luna ca va investi in urmatorii cinci ani 400 de milioane de euro pentru constructia a aproximativ 3.000 de apartamente si 50 de vile in Cluj-Napoca si Bucuresti, primul dintre proiecte urmand sa fie realizat in zona Pipera.
 
Un numar mare de locuinte intentioneaza sa construiasca si compania Future Group in urmatorii trei ani: 5.000. Orasele vizate sunt Bucuresti, Sinaia, Campina si Brasov, investitia totala fiind estimata la circa 350 de milioane de euro. Si compania Euromall s-a orientat spre construirea unui ansamblu mixt, la Oradea, impreuna cu firma Bador care detine terenul si care va investi 500 de milioane de euro.
 
Tiriac - investitii de peste un miliard de euro
 
Totodata, in prima jumatate a acestui an au fost anuntate si proiecte cu valori totale de un miliard de euro si peste. Astfel, omul de afaceri Ion Tiriac doreste ca pana in anul 2010 valoarea totala a investitiilor proprii pe piata imobiliara romanesca sa ajunga la un miliard de euro. Un alt exemplu este compania European Future Group, care a anuntat ca va dezvolta in urmatorii sapte ani proiecte imobiliare in valoare totala de 2,5 miliarde de euro, unul dintre cele mai mari proiecte fiind miniorasul de langa Buftea care va avea 6.500 de locuinte si pentru care investitia necesara se ridica la suma de 1,9 miliarde de euro, avand ca termen de finalizare anul 2015. Ramane de vazut insa cate dintre acestea vor deveni realitate, in conditiile in care, cel putin in acest moment normele de creditare sunt foarte aspre la nivel international.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Prima Casa" nu opreste ieftinirea apartamentelor - 11 August 2009
Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti
Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura Bucurestiul va avea o noua gura de tocat bani: o institutie ce isi da cu parerea despre caldura
Greii imobiliari intra in Romania in a doua parte a anului Greii imobiliari intra in Romania in a doua parte a anului
Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta! Sarbatoarea Gustului la a VII-a editie! Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta!
Comunitatea #CronicariDigitali isi da intalnire in offline Comunitatea #CronicariDigitali isi da intalnire in offline

Vezi mai multe articole