O sapa "inteligenta"

17 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Turnarea unei sape obisnuite, „specialitatea casei“, pregatite dupa metoda clasica din ciment, pietris sau nisip si apa, implica uneori o serie de neajunsuri in ceea ce priveste
 
planeitatea, rapiditatea executiei, timpul de intarire si durabilitatea acoperirii rezultate. Pentru a va ajuta in acest sens, prezentam o noua varianta de sapa, adoptata cu entuziasm de tot mai multi meseriasi: cea autonivelanta. O preparati doar combinand produsul cu apa, dupa care varsati, pur si simplu, amestecul pe suprafata destinata acoperirii. Apoi o nivelati usor si o lasati „de capul ei“, pentru ca stie ce face.
 
Cele mai importante calitati ale sapelor autonivelante sunt capacitatea de a rectifica imperfectiunile unei pardoseli si de a obtine, datorita fluiditatii ridicate a amestecului, o suprafata plana fara lucrari suplimentare. Sunt folosite ca suport pentru acoperirile cu gresie, mocheta, PVC sau parchet, fiind recomandate spatiilor interioare, ferite de temperaturi extreme.
 
Datorita rezistentei deosebite la trafic, lovituri si sarcini mari, ele sunt potrivite chiar si pentru depozite, pivnite si magazii. De regula, sunt utilizate la corectarea planeitatii unei suprafete din beton, dar pot fi aplicate si peste placi ceramice, piatra si chiar lemn. Ca tendinta „de ultima ora“, mentionam sapa autonivelanta folosita la realizarea sistemelor de incalzire in pardoseala. Atentie: aplicarea peste tabla din metal, ca si pe materiale supuse constant umezelii sunt sortite esecului!
Analizati necesitatile!
Pentru a obtine calitatea prevazuta de fabricant, trebuie sa respectati normele de punere in opera, altfel instabilitatea acoperirii va avea drept rezultat fisurarea, aparitia gaurilor, deficiente in rezistenta la compresiune si frecare. De asemenea, daca executati lucrari de dimensiuni mari, trebuie sa delimitati suprafete de aproximativ 50 mp prin mici rosturi de dilatatie.
 
In functie de produs, stratul de sapa poate avea grosimi de pana la 30 mm. Insa cele mai utilizate ofera o acoperire de buna calitate si la 5, 10 sau 15 mm. Deoarece daca le turnati prea subtiri cedeaza usor, prospectul trebuie sa contina informatii in acest sens. Obtinerea unuia mai gros decat cel prevazut de producator e realizata prin adaos de nisip
 
sau pietris.
 
Intrebati de la inceput daca aceasta varianta e posibila si care e procentul maxim admis!
Suprafata destinata acoperirii trebuie sa fie stabila la variatii de temperatura si umiditate, fara urme de praf, vopsea, ceara, uleiuri, rugina sau ghips. Orice substrat absorbant (pulverulent) sau moale va fi indepartat sau prelucrat pentru a obtine o suprafata rigida, iar fisurile si crapaturile existente trebuie astupate. Tot in aceasta etapa a prelucrarii suportului sapei va fi analizata necesitatea unei amorse, destinata atat ariilor lucioase cu o aderenta slaba, cat si celor poroase, mari „consumatoare“ de lichide.
 
Obtinerea si aplicarea
In compozitia sapelor autonivelante gasim, alaturi de un tip special de ciment, diferite rasini si adezivi. Uneori sunt deja adaugate fibre scurte pentru armare, nisip si chiar pietris selectionat, cu diametrul de pana la 7-8 mm. Ambalat in saci de hartie, materialul trebuie amestecat cu apa curata, obtinandu-se un mortar usor de prelucrat, cu intarire rapida. Preparata cu un mixer, compozitia va fi aplicata manual sau cu pompa pentru tencuieli. In privinta momentului in care sapa devine suficient de rigida pentru a fi placata, nu va bazati doar pe ce scrie pe etichete. Asigurati-va o marja de eroare si verificati-i mai intai duritatea, astfel incat sa nu stricati ceea ce tocmai ati realizat cu succes.
 
Uneori, recomandarile fabricantului sunt mai greu de pus in practica, de aceea rezultatele pot intarzia sa apara, fiind determinate de grosimea de turnare, temperatura si umiditatea ambientului. Chiar daca suprafata poate fi utilizata sau prelucrata dupa cateva ore, uscarea completa dureaza uneori cateva saptamani, timp in care trebuie sa o protejati cat de cat de socuri. Documentatia producatorului trebuie sa contina si cantitatea de material necesar unui metru patrat de sapa (la 1 mm grosime). Avand in vedere ca este greu de facut o estimare a consumului (ganditi-va ca aveti de acoperit o suprafata denivelata!), riscul de a ramane „in pana“ este destul de mare daca nu sunteti prevazator.
 
Citeste si articolul Pardoseala din chirpici

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare
Pardoselile flotante - detalii generale Pardoselile flotante - detalii generale
Despre linoleum Despre linoleum
Pardoseala: 3 variante pentru toate buzunarele Pardoseala: 3 variante pentru toate buzunarele
3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie 3 motive sa alegi parchet rezistent la apa pentru baie si bucatarie
Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari

Vezi mai multe articole