O scara potrivita unui interior cu stil

O scara potrivita unui interior cu stil

03 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiectarea unei scari interioare presupune obligatoriu consultarea unui specialist care poate oferi solutiile cele mai potrivite in functie de spatiu disponibil, forma scarii si materialele utilizate in designul final. In primul rand, o scara trebuie sa ofere sentimentul de siguranta pentru cel care paseste pe ea. Este important ca ea sa nu fie prea lunga dar nici cu trepte prea inalte, pentru a nu transmite senzatia ca este prea obositor de urcat.  In cazul unui proiect clasic, diagonala unui dreptunghi va da
scara de interior
scari interioare
planul inclinat virtual care va "sprijini" scara, dar daca vorbim de un spatiu ingust, recomandarea specialistilor este pentru o scara spiralata. Pornind de la impartirea lungimii totale, la lungimea unei trepte recomandata de 40-50 cm putem calcula numarul de trepte necesare. Valorile obtinute insa, trebuie analizate atat din punct de vedere al avantajelor cat si al dezavantajelor, fie alegem mai multe trepte de scara dar cu inaltime mica sau varianta cu mai putine trepte dar cu distanta mai mare intre ele.
 
Dupa stabilirea tuturor detaliilor tehnice, un alt pas important este alegerea finisajelor. O scara clasica este facuta din scanduri de lemn masiv, specifica in special pentru cabanele de munte, dar variantele moderne au adus in atentie scarile din fier-beton acoperite cu lemn, marmura sau gresie antiderapanta. Daca mergem spre categoria de lux, deja vorbim in ordine crescatoare despre scarile cu balustrade din inox, fier forjat, trepte din cristal si geamuri securizate de dimensiuni impresionante, in loc de balustrade de protectie.  Designerii de interior recomada pastrarea unei armonii intre nuanta scarii interioare, piesele de mobilier si pardoseala casei. In general, in interioarele traditionale, clasice, merg bine culorile inchise, iar pentru spatiile moderne, contemporane, specialistii recomanda culorile deschise.
 
Si la capitolul lumina regula se respecta, astfel incat se folosesc nuante deschise, naturale pentru spatiile cu lumina putina (alb, fag natur, stejar natur, cires) iar acolo unde lumina scalda interiorul prin ferestre largi sunt preferate culorile si texturile inchise, precum nucul sau mahonul. In cazul unor scari ce au in compozitie lemn si metal, designerii de interior recomanda utilizarea unor culori contrastante, de exemplu: metal negru in combinatie cu fag, alb- transparent cu cires, metal gri in armonie cu nuc sau mahon. Indiferent de modelul, forma sau finisajele alese, nu uitati ca scara interioara poate fi punctul de atractie al casei prin design si culoare, oferind mai multa personalitate si originalitate interiorului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara
Cum construim corect o scara – partea 1 Cum construim corect o scara – partea 1
Placarea scarilor interioare – Gresie sau lemn? Placarea scarilor interioare – Gresie sau lemn?
Cum construim corect o scara – partea 2 Cum construim corect o scara – partea 2
Arta designului pentru scarile de interior Arta designului pentru scarile de interior
Configurarea unei scari din lemn in cativa pasi simpli Configurarea unei scari din lemn in cativa pasi simpli

Vezi mai multe articole