Scara interioara

Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara

08 iulie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Scara este un element important al unei case care are cel putin doua niveluri. Ea este, in acelasi timp, si element de legatura intre cele doua etaje, si element decorativ. Asta inseamna ca alegerea scarii nu este doar o chestiune de estetica, ci si de rezistenta.

O scara trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:

- sa asigure confortul circulatiei.  Aceasta inseamna ca, atunci cand urci scara, trebuie sa depui un efort minim pentru a parcurge diferenta de nivel. Pe de alta parte, atunci cand circuli pe scara, trebuie sa ai senzatia de siguranta. O scara pe care ai in permanenta impresia ca te impiedici nu este deloc confortabila;
- sa aiba rezistenta si stabilitate. Trebuie sa faca fata tuturor solicitarilor la care este supusa: la greutatea oamenilor care circula pe ea, la greutatea propriilor elemente componente, la cutremure si la tensiunile determinate de „asezarea casei”, tensiuni ce apar la casele nou construite.

Din punct de vedere al rampei, avem urmatoarele tipuri de scari:

- scara intr-o singura rampa. Acest model are avantajul de a fi cel mai comod de urcat, dar si dezavantajul de a fi cel mai putin economic.
- scara in doua rampe;
- scara in trei rampe;
- scara in patru rampe. Acest model are avantajul de a fi cel mai economic din punct de vedere al spatiului.
Scara intr-o singura rampa poate fi dreapta, balansata sau in forma de spirala. Scara in spirala este, incontestabil, vedeta spatiilor mici si inguste. Ea te duce mereu cu gandul la turnurile castelelor medievale.

Ca regula de baza, in cazul scarii dintr-o cladire de locuit, latimea si inaltimea treptelor, latimea rampei si a podestelor trebuie sa fie aceleasi pe toate nivelurile scarii, de la parter pana la ultimul etaj. Nu uita ca o scara trebuie sa fie suficient de lata incat sa permita transportarea pieselor de mobilier, a electronicelor si electrocasnicelor, precum si evacuarea rapida a membrilor familiei in caz de pericol.

Iti recomandam totodata sa citesti si cum trebuie construita corect o scara, partea 1 si partea 2

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum se placheaza o structura din beton cu trepte din lemn masiv? Cum se placheaza o structura din beton cu trepte din lemn masiv?
Scari interioare din lemn – Rezistenta si Durabilitate Scari interioare din lemn – Rezistenta si Durabilitate
Ce lemn folosesti pentru realizarea unei scari interioare Ce lemn folosesti pentru realizarea unei scari interioare
10 modele de scari interioare 10 modele de scari interioare
Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton
Scara si balustrada... Scara si balustrada...

Vezi mai multe articole