Oras de vanzare. Localitatea spaniola care a trecut de la cele mai multe masini de lux pe cap de locuitor la cel mai mare somaj din UE

24 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
 Masinile Audi si BMW, parcate pe marginile strazilor din Benalup inca mai aduc aminte de perioada in care micul orasel din Andaluzia era in expansiune si avea cel mai mare numar de masini de lux pe cap de locuitor din sud-vestul provinciei Cadiz. Acum singurul record pe care il mai bate localitatea este ca are cea mai mare rata a somajului din toata Uniunea Europeana, scrie The Guardian.
 
“Nu stiu daca se mai poate rezolva ceva”, spune Juan Carlos Gutiérrez, de 19 ani, unul dintre miile de tineri care au terminat scoala si acum nu-si gasesc decat munci sezoniere si prost platite. “Am cules asparagus si am lucrat si intr-o fabrica, dar nimic nu este de durata. Viitorul este sumbru”, explica tanarul.
 
“Toti cei de varsta noastra sunt someri”, explica si Nora Pérez, de 22 de ani. “Tatal meu a mumncit in Germania cand era tanar. Acelasi lucru l-as putea face si eu, mai ales ca multi dintre tpietenii mei au emigrat.”
 
 “Multi s-au indatorat atunci vremurile erau bune, si-au cumparat case, masini si si-au intemeiat o familie”, explica Ricardo Jiménez, care conduce o asociatie caritabila. “Familiile sunt foarte apropiate intre ele si se ajuta reciproc, dar noi deja ajutam 80 de familii si de la luna la luna numarul acestora creste. Unii dintre parinti ne roaga sa-i ajutam sa-si hraneasca copiii”, spune Jimenez.
 
 Altii primesc ajutoare sociale de la primarie sau sunt angajati temporar pe joburi pe care autoritatile locale le creeaza special pentru ei. “Daca vrem sa sapam un sant, preferam s-o facem manual, nu cu o masina, pentru a angaja cat mai multi oameni”, spune consilierul local Manuel Moguel.
 
 Insa si banii de la stat sunt pe terminate. In conditiile in care costurile de imprumut ale Spaniei au atins maxime istorice, iar Uniunea Europeana ii cere sa taie din cheltuielile publice, oamenii fara loc de munca se vor trezi fara niciun ajutor de la stat.
 
"Nu mai este absolut nimic de lucru in Spania". Tragedia romanilor nevoiti sa se intoarca in tara VIDEO
 
 Cea mai mare problema a cetatenilor spanioli, in acest moment, sunt datoriile pe care le au la banci, in urma creditelor facute in anii anteriori, pe care acum nu-si mai permit sa le achite.
 
 In timpul boom-ului imobiliar, in Benalup s-au construit sute de mii de locuinte, 700.000 dintre ele ramanad nevandute. Pana in 2004, mai mult de 80% in forta de munca din localitate lucra in constructii pe coasta Mediteranei.
 
 “Tinerii au parasit scoala la 16 ani, pentru ca puteau castiga 3.000 de euro pe luna si munceau doar trei saptamani”, explica Manuel Moguel. “Absolventii de facultate care lucrau in compania mea castigau mai putin de atat.”
 
 Si pe masura ce buzunarele localnicilor se umpleau cu bani, numarul bancilor din oras s-a dublat. “Tinerii isi cumparau case si masini cu credit. Iar cei care aveau o casa isi mai cumparau una”, explica Moguel.
 
 Acum tot orasul este impanzit cu anunturi “De vanzare”, puse de banci pe imobilele pe care proprietarii nu si le-au mai putut achita si au fost confiscate, dar pe care tot trebuie sa le plateasca.
 
 “Nu este corect. Nu se poate ca banca sa evalueze un apartament la 180.000 de euro, sa-mi impumute banii astia, dupa care sa-l ia inapoi si sa-l vanda la jumatate de pret”, spune Moguel, vizibil deranjat de capitalismul speculativ care a luat amploare in timpul premierului Jose Luis Rodríguez Zapatero.
 
Sursa: Incont.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier, investeste intr-o franciza RE/MAX in Bucuresti Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier, investeste intr-o franciza RE/MAX in Bucuresti
Romania si zona sudica a Alpilor, principalele \ Romania si zona sudica a Alpilor, principalele \"puncte fierbinti\" pentru investitorii imobiliari
Primul targ imobiliar virtual: Stai acasa, iti bei cafeaua si vorbesti pe chat cu dezvoltatorii! Cum ti se pare? Primul targ imobiliar virtual: Stai acasa, iti bei cafeaua si vorbesti pe chat cu dezvoltatorii! Cum ti se pare?
Ambient mai deschide trei centre comerciale Ambient mai deschide trei centre comerciale
Casa Rusu lanseaz​a magazinul online casarusu.ro Casa Rusu lanseaz​a magazinul online casarusu.ro
Case din polistiren Case din polistiren

Vezi mai multe articole