Orasele isi tin singure de cald

14 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministerul Administratiei si Internelor a centralizat lista cu tarifele locale ale gigacaloriei, care vor inlocui pretul national de referinta, folosit pina acum la calculul intretinerii.
 
Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 RON pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), in colaborare cu administratiile locale. Masura a fost luata in urma directivelor europene, care prevad reducerea la 0, pina la 1 ianuarie 2007, a subventiei de la bugetul central pentru gigacalorie.
 
„Preturile de referinta ale energiei termice au fost trimise la toate Consiliile Locale. Tarifele au fost stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei“, ne-a declarat Mircea Nicu Toader, secretar de stat pe primarii din cadrul MAI.
 
Scump la Sebis, ieftin la Turceni
 
Locuitorii orasului aradean Sebis ar putea plati factura cea mai scumpa pentru incalzirea centralizata la iarna, pretul local al energiei termice fiind de 280 RON pentru o gigacalorie. „Valoarea medie a unei gigacalorii, la nivelul tarii, este intre 110 si 150 RON. Putine localitati trec de 220 RON“, ne-a explicat secretarul de stat.
 
Cele mai scumpe orase sint Suceava, 213 RON/gigacaloria, Zalau cu 203 RON si Vaslui cu 216 RON. Pe de alta parte, autoritatile locale au dreptul sa mareasca pretul gigacaloriei, stabilit de ANRE si MAI, daca au un program de modernizare a retelei termice, potrivit unui ordin al autoritatii de reglementare care va fi publicat in jurul datei de 15 septembrie.
 
La polul opus se situeaza Turceni, 107 RON/gigacaloria, Constanta, 112 RON, Bucuresti si Cluj, cu 114 RON. In Capitala, de exemplu, directorul RADET, Virgil Ramba, estimeaza ca, in aceasta iarna, populatia va plati facturi cu maximum 20% mai mari decit in precedentul sezon rece.
 
Tariful local se poate mari cu maximum 7%
 
Autoritatile locale trebuie sa se hotarasca pina in data de 1 noiembrie cu privire la pretul final al gigacaloriei.
 
„Autoritatile au dreptul sa mareasca pretul stabilit de MAI si ANRE cu maximum 7%. Daca pina la inceputul lunii nu se hotarasc sau maresc cu mai mult de 7%, locuitorii vor plati pretul national de referinta al energiei termice, adica de 107,5 RON. Diferenta, pina la pretul local de referinta, va fi suportata de catre autoritatile locale“, a declarat Mircea Nicu Toader.
 
Subventie locala
 
Pina in prezent, consumatorii plateau doar 107,5 RON, indiferent de costul de productie a
gigacaloriei, care poate ajunge pina la 450 RON. Acum vor plati preturile locale, rezultate din diferenta dintre pretul de productie si unele subventii din partea statului.
 
Astfel, bugetul central va suporta, in urmatorii patru ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice. Totodata, autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
 
„Pretul local al gigacaloriei este mai mic cu 55%, in urma ajutorului acordat de stat si de  autoritatea locala“, a explicat secretarul de stat.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Muncitorii scumpesc piata imobiliara Muncitorii scumpesc piata imobiliara
Greii imobiliari intra in Romania in a doua parte a anului Greii imobiliari intra in Romania in a doua parte a anului
Cladirile cu Cladirile cu "bulina rosie" ar putea fi ocolite de asigurarea obligatorie - 24 August 2009
Peste 500 mil. euro, costul racordarii unui milion de romani la apa potabila Peste 500 mil. euro, costul racordarii unui milion de romani la apa potabila
Incepe curatenia de Paste cu aspiratorul fara sac Rowenta Silence Force Cyclonic 4A Incepe curatenia de Paste cu aspiratorul fara sac Rowenta Silence Force Cyclonic 4A
Peste 40% din business-ul Symmetrica, sustinut de proiectele private Peste 40% din business-ul Symmetrica, sustinut de proiectele private

Vezi mai multe articole