Orientul sub picioarele tale

24 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamanile trecute v-am vorbit despre detaliile de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti un covor si despre traditia covoarelor romanesti. Dar pe piata de profil exista si nenumarate modele de covoare importate din toate colturile lumii. Asa ca ni s-a parut normal sa va spunem in acest articol care sunt particularitatile covoarelor in functie de zona in care sunt produse.
Cea mai mare industrie de fabricare a covoarelor este dezvoltata in Orient, unde inca este folosita teserea cu noduri, cunoscuta din antichitate.
Motivele dominante sunt cele linistite, geometrice (simbolizand cele patru elemente principale ale naturii: soarele, pamantul, apa si aerul) pentru covoarele din Asia Centrala, cele florale (reprezentari cat mai aproape de natural) pentru covoarele persane, si cele figurative pentru covoarele indiene si cele din Extremul Orient.
Covoarele din Orientul Mijlociu sunt caracterizate printr-o imbinare reusita de culori a fondului rosu inchis cu motivele ornamentale de nuante rosu inchis si bleumarin. Confectionate din lana de calitate superioara cu un pronuntat luciu manual, ele sunt tesute foarte des. Se remarca covoarele indiene cu motive figurative si cele de tip Kerman, Kesan, Tebriz, Ispahan (lucrate foarte fin si avand 3000-4000 noduri pe dm partat), Meset. Urzeala si batatura la aceste covoare sunt executate din bumbac, iar plusul din cea mai fina lana de oaie.
In Iran se produc peste 4.000 de tipuri diferite. Covoarele persane se bucura de cea mai buna reputatie fiind innodate sau tesute din materiale de cea mai inalta calitate (lana, bumbac, matase) si cu imbinari ingenioase si originale de motive (flori, pasari, frunze si copaci stilizati) si culori. Cele mai sofisticate si opulente interioare, mobile clasice, tablouri vechi, sunt excelent completate de imbinarile elaborate de culori si desene ale unui covor persan clasic.
Gama coloristica evolueaza de la delicate tonuri de bej si albastru deschis pana la intense nuante de rosu rubiniu combinate cu nuante mai calde.
Dintre covoarele din Extremul Orient, se remarca in mod special covoarele chinezesti, care formeaza o grupa aparte, stilul lor deosebindu-se fundamental de stilul covoarelor din alte tari. Caracteristica principala a acestor covoare consta in impresia de relief pe care ti-o da modelul, datorita faptului ca marginile dinspre fond ale motivelor sunt taiate mai scurt decat restul, iar culorile au tonuri calde, alaturate in degradeuri reusite.
Covoarele caucaziene sunt decorate, de obicei, cu motive geometrice, iar cele florale sau animale sunt stilizate la maximum (covoarele din Sirvan au 1500-3000 noduri pe cm patrat).
In Afganistan, Rusia, Turkmenistan covoarele au culori mai adanci, mai sobre si modele geometrice. Ele pot fi asortate fie unui mobilier clasic, fie unor piese de design modern, pentru a contrabalansa simplitatea liniilor.
In lume sunt peste 20 de regiuni unde se produc manual covoare, dar cele mai importante se pot clasifica in 6 grupuri: Persia, Turcia, Rusia, India, China si nordul Africii. Meseria teserii covoarelor in aceste zone este ridicata la rang de arta si a evoluat de-a lungul timpului pana la perfectiune. Dar despre cum s-a nascut acest mestesug si cum s-a dezvoltat vom vorbi saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie
Primul pas catre Craciun - decorarea casei Primul pas catre Craciun - decorarea casei
Alegerea bradului de Craciun: artificial, natural taiat sau in ghiveci? Alegerea bradului de Craciun: artificial, natural taiat sau in ghiveci?
Alegerea bradului de Craciun Alegerea bradului de Craciun
Vine sezonul rece, vin si grijile despre ce pilote de calitate sa alegem Vine sezonul rece, vin si grijile despre ce pilote de calitate sa alegem
Decorati cu ajutorul luminii! Decorati cu ajutorul luminii!

Vezi mai multe articole