Particularii scad pretul apartamentelor in Capitala ca sa scape de ele

09 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele de patru camere - cu 12.000 euro
 
Cea mai mare crestere a ofertei este pe segmentul garsonierelor
 
Cuvantul zilei pe piata apartamentelor din Capitala este “panica”. Dupa ce in primele luni ale anului proprietarii persoane fizice au asteptat sa vada daca mai cumpara cineva la preturile de atunci, si au vazut ca nu se mai fac tranzactii, in ultimele doua luni au inceput sa fie scoase la vanzare din ce in ce mai multe apartamente, la preturi din ce in ce mai mici.
 
Astfel, in luna iunie, oferta totala de apartamente scoase la vanzare de proprietari persoane fizice (deci fara a lua in calcul agentiile imobiliare) a fost imbogatita cu circa 1.500 de apartamente in Capitala, cu peste 45% mai mult decat in luna precedenta, conform datelor firmei de servicii imobiliare Agentie.net, care monitorizeaza numai anunturile de vanzare facute de persoane fizice. Oferta totala disponibila in Capitala din partea persoanelor fizice este de peste 5.400 de locuinte si terenuri. “Este normal ca numarul de oferte sa creasca. Cumparatorul bucurestean nu se mai grabeste sa cumpere.
 
Din contra, el asteapta sa vada cat de jos pot merge preturile. Daca pana acum se mergea pe –cumpara azi ca maine va fi mai scump-, in acest moment fenomenul este de –asteapta sa vezi cat se mai ieftineste-. Aceasta tendinta generala de ieftinire va mai dura 6-12 luni”, a declarat pentru Gandul Ruxandra Cleciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). In Capitala, oferta totala de locuinte este de circa 50.000 de unitati, dupa cum estimeaza Cleciu.
 
In asteptarea preturilor mici
 
Desi nu poate fi vorba despre o prabusire a pietei apartamentelor bucurestene, ci despre o recorelare a preturilor cu cererea de pe piata, preturile sunt in continua scadere. In numai o luna, pretul mediu cerut pentru o garsoniera in Bucuresti a scazut cu 5,2%, pana la un nivel de 72.000 de euro.
 
Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere, respectiv cu 6,2% fata de luna mai, pretul mediu cerut de proprietari fiind acum de 180.000 euro, de la 192.000 de euro. In cazul apartamentelor de doua camere, ieftinirea a fost de 1,7%, respectiv un pret mediu cerut de 114.000 de euro, in timp ce locuintele cu trei camere au ajuns la o medie de 148.000 de euro, in scadere cu 2,6% fata de luna precedenta.
 
Pe viitor va avea loc o inversare de trend, cumparatorii care au fugit pana acum de apartamentele vechi, uneori mai scumpe decat cele noi, si s-au indreptat spre blocurile nou construite vor reveni la cele vechi. “Cumparatorii vor urmari pretul. Apartamentele vechi se vor ieftini. Ele ar putea fi chiar cu 30% mai ieftine peste un an, in timp ce locuintele noi vor mentine aceleasi preturi. Presiunea se va intoarce astfel din nou spre apartamentele vechi”, a explicat Cleciu.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noaptea de Ajun ne aduce zapada Noaptea de Ajun ne aduce zapada
Cine sunt expozantii celui mai mare targ de mobila din Romania - BIFE-SIM 2013 Cine sunt expozantii celui mai mare targ de mobila din Romania - BIFE-SIM 2013
12-19 noiembrie: Black Friday la PIATRAONLINE 12-19 noiembrie: Black Friday la PIATRAONLINE
Romanii sunt interesati in continuare sa-si cumpere o locuinta Romanii sunt interesati in continuare sa-si cumpere o locuinta
Iarna ne scumpeste traiul la bloc Iarna ne scumpeste traiul la bloc
BCR si BRD primesc partea leului din BCR si BRD primesc partea leului din "Prima casa" - 05 martie 2010

Vezi mai multe articole