PRO BCA

Pe ce sugereaza PRO BCA sa se focuseze Guvernul in perioada imediat urmatoare

04 august, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, constata cu ingrijorare o diminuare a activitatii Guvernului in directia rezolvarii reale a problemelor economice prioritare pe termen scurt. In acest context, consideram ca actualul Guvern trebuie sa se focuseze, in perioada ramasa pana la expirarea mandatului, pe urmatoarele 4 obiective prioritare:

1. Finalizarea si aprobarea de catre Guvern pana la data de 30 septembrie a bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2017

In spiritul transparentei decizionale si in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, PRO BCA solicita Prim-Ministrului si Ministrului de finante comunicarea, in cel mai scurt timp, catre mediul de afaceri a unor date importante si a premiselor pentru bugetul de anul urmator: data la care este planificata aprobarea de catre Guvern a bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2017, data la care este planificata prezentarea spre aprobare a celor doua bugete in Parlament, cursul valutar mediu euro/leu avut in vedere pentru fundamentarea bugetelor, salariul minim brut pe economie si politicile legate de acesta in anul urmator,  valoarea fondurilor europene estimate a fi atrase in anul urmator, precum si valoarea investitiilor publice si proiectele care sunt luate in considerare.

2. Atragerea de fonduri europene

In acest moment, conform datelor publice, rata de absorbtie a fondurilor europene este aproape 0. Guvernul trebuie sa se focuseze si sa comunice saptamanal masurile luate pentru deblocarea acestei situatii si progresele inregistrate.

3. Rezolvarea situatiei de criza din piata ambalajelor reciclabile, in special in ceea ce priveste lemnul

Din pacate, constatam ca Guvernul nu a facut aproape nimic in aceasta problema, completarea prin OG 38 si 39 a Legii 249/2015 nerezolvand criza existenta. In conditiile dezechilibrului dintre cererea si oferta de pe aceasta piata, tarifele au crescut de 11 ori fata de cele din trimestrul IV 2015, fara ca procesul colectarii si reciclarii sa se imbunatateasca. Este usor de inteles ca niciun producator nu poate avea capacitatea de a transfera aceasta majorare de costuri in preturile de vanzare ale produselor puse pe piata.
In consecinta, solicitam din nou Prim-Ministrului sa aprobe in regim de urgenta reducerea de la 2 lei/kg la 0.5 lei/kg a valorii taxei solicitate de Administratia Fondului pentru Mediu, reprezentand contributia valorica calculata pe  diferenta dintre cantitatea de ambalaje scoase pe piata de producator si cantitatea reciclata conform obiectivelor nationale reglementate.
Atragem din nou atentia ca utilizarea sistemului depozit, extrem de popular in timpul regimului Ceausescu, nu este aplicabil in industria materialelor de constructii, legea fiind in continuare confuza in legatura cu acest aspect. De aceea, procedura de implementare prevazuta in noua ordonanta, OG 38/28.06.2016, trebuie sa prevada clar sintagma “orice procedeu de colectare a materialelor reciclabile din piata”.

4. Aprobarea Master Planului General de Transport si urgentarea finalizarii lucrarilor de autostrazi incepute.

PRO BCA – Organizatia Patronala a  Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.


Presedinte PRO BCA            Director General PRO BCA
Presedinte CELCO SA          Director General MACON SRL
Niculae Dusu                          Marius Marin

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima scadere de pret la locuintele noi Prima scadere de pret la locuintele noi
Patru din zece romani vor o locuinta veche Patru din zece romani vor o locuinta veche
70% din sistemele smart de siguranta a casei sunt destinate locuintelor noi 70% din sistemele smart de siguranta a casei sunt destinate locuintelor noi
Costurile ascunse ale blocurilor noi Costurile ascunse ale blocurilor noi
Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare
Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010 Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010

Vezi mai multe articole