Pereti din beton prin care trece lumina

04 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Betonul a fost mereu considerat un material rigid si mai putin estetic. Cine ar fi crezut ca intr-o zi se va inventa un material pentru construirea peretilor, la fel de dur, dar cu un efect deosebit pentru casele moderne.
pereti transparenti
 
Compania Litracon si-a propus sa schimbe reputatia cunoscutului beton folosit doar ca material de constructii nu si in scop decarativ si au patentat asa numitul beton transparent care permite trecerea luminii prin perete, spre interior. Din pacate, rolul sau se rezuma doar la efectul pe care il transmite in amenajarile de interior, capacitatea sa de izolare termica fiind foarte redusa. Materialul a fost inventat de arhitectul maghiar Aron Losonczi in 2001, insa nu a inregistrat succesul la care se
 
beton transparent
astepta din cauza pretului ridicat de productie.
 
Pentru prima data betonul transparent a fost pus in practica la constructia unei alei in Stockholm, o lucrare care a atras atentia specialistilor din domeniu. Aleea arata normal in timpul zilei, insa noaptea devine unica prin faptul ca este iluminata din spatele bucatilor de beton. Primele betoane translucide au fost realizate din fibra de sticla in amestec cu ciment, apa si pietris, aplicand o metoda folosita de secole pentru producerea de materiale de constructii.
 
Nemtii au preluat si ei procedeul si s-au specializat in fabricarea de blocuri transparente de beton, iar in 2010 italienii au fost cei care au construit la Shanghai un pavilion pentru Expozitia Mondiala, dintr-un material asemanator cu care spera sa revolutioneze lumea materialelor de constructii. Ungurii si nemtii au folosit un ciment intarit cu fibra optica, iar italienii au inlocuit fibra cu rasina obtinand un material nou pe care intentioneaza sa-l foloseasca inclusiv la construirea  ambasadei din Bangkok. Pretul unei placi de beton transparent depaseste 300 de euro pentru un metru patrat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

“Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?” “Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?”
Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare
Cum placam corect faianta? Cum placam corect faianta?
Montarea spoturilor in plafon... Montarea spoturilor in plafon...
Tapet vs vopsea lavabila Tapet vs vopsea lavabila
Despre lambriuri Despre lambriuri

Vezi mai multe articole