Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut

27 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi pretul acestui tip de locuinte a scazut, anunturile de vanzare raman mai mult timp printre ofertele imobiliare
 
Apartamentele mari cu trei si patru camere domina oferta imobiliara, in momentul de fata ajungand sa reprezinte jumatate din oferta existenta, iar procentul este in crestere, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro.
Acest trend poate fi explicat prin faptul ca aceasta categorie de locuinte are inca un pret destul de ridicat, cu toate ca in ultimele 9 luni a fost observat un declin accentuat, iar tranzactiile cu apartamentele mari sunt mai greu de incheiat, in contextul economic actual.
Prin urmare, fiind dificil de vandut, apartamente cu 3 sau 4 camere scoase la vanzare raman mai mult timp printre ofertele imobiliare.
Conform imobiliare.ro, tendinta se manifesta in special in orasele mari si se reflecta in pret. Raportat la metrul patrat, apartamentele mari sunt din ce in ce mai ieftine, in comparatie cu cele mici.
"Ponderea apartamentelor mari in ansamblul ofertei din piata a crescut cu peste 10% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acum un an, in prezent, numarul apartamentelor cu patru si mai multe camere scoase la vanzare il depaseste pe cel al garsonierelor in Bucuresti, Timisoara si Constanta, in timp ce in Cluj-Napoca, Iasi si Brasov diferenta s-a redus considerabil", a declarat Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.
Daca, in urma cu un an, apartamentele cu trei si patru camere reprezentau putin peste 40% din totalul anunturilor, in prezent, la nivel national, aceste categorii imobiliare reprezinta 50% din oferta din piata. La nivel national, 37.9% din oferta reprezinta apartamente cu doua camere, 35.8% apartamente cu trei camere, 14.2% apartamente cu patru camere, respectiv 12.1% garsoniere.
Tendinta este mai accentuata in Capitala, unde ponderea apartamentelor mari este de 53.4% din oferta.
Cele mai multe apartamente scoase la vanzare in Bucuresti sunt cele cu trei camere care reprezinta 37.1%, fata de 34.9% cat reprezinta ponderea apartamentelor cu 2 camere. In acelasi timp, apartamentele cu 4 camere reprezinta 16.3% din numarul total de anunturi al caror obiect este vanzarea de apartamente, fata de 11.7%, procentul aferent garsonierelor.
 
Tendinta se reflecta si in pret
 
Conform Indicelui imobiliare.ro, apartamentele mari sunt cele care au suferit cea mai mare scadere de pret in primele 9 luni ale anului.
In Capitala, in primele 9 luni ale anului, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere, cu 13.8%, iar cel mai putin cele cu doua camere, categoria pentru care exista cea mai mare cerere, declinul fiind de 9.5%.
De altfel, in toate cele sase mari orase analizate, pretul cerut pe metrul patrat util pentru apartamentele cu una si doua camere este considerabil mai mare decat pretul solicitat pentru apartamentele cu trei si patru camere. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru ultima luna analizata indica faptul ca in Bucuresti (1.216 euro/mp), Constanta (980 euro/mp), Iasi (932 euro/mp) si Timisoara (908 euro/mp) cele mai scumpe sunt garsonierele, in timp ce apartamentele cu doua camere conduc topul in Brasov (922 euro/mp) si in Cluj-Napoca (1.052 euro/mp).
Orientarea spre apartamente mici este specifica perioadelor de criza si se reflecta si in domeniul constructiei de apartamente noi, unde asistam la dezvoltarea unor proiecte imobiliare cu apartamente mici sau chiar la recompartimentari, conform portalului de imobiliare.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009 7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009
Topul celor mai scumpe apartamente scoase la vanzare in Romania Topul celor mai scumpe apartamente scoase la vanzare in Romania
Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010 Usa deschisa pentru taxarea vanzarilor imobiliare cu 16% - 19 februarie 2010
Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008 Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008
Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate

Vezi mai multe articole