Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

17 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O treime din cele trei milioane de noi locuinte construite ...
De teama pierderilor, bancile spaniole acorda tot mai greu credite ipotecare, in timp ce si cererea consumatorilor scade
 
Economia Spaniei duduie mai incet. Piata imobiliara din Peninsula Iberica se resimte tot mai mult dupa ce criza creditelor care a lovit SUA si-a facut simtite efectele si in restul lumii.
 
Prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare a provocat pierderi colaterale in Spania, o tara a carei economie a profitat in ultimii ani de un boom imobiliar.
 
Ca sa se pazeasca de devalorizarea activelor, bancile spaniole le-au depasit pe cele europene inasprindu-si conditiile de acordare a creditelor atat de mult incat insusi premierul spaniol Jose Luis Rodriguez le-a cerut acestora sa nu stranguleze cresterea economica a tarii.
 
Si asta pentru ca miza este mare, iar caderea pietei imobiliare spaniole se poate rasfrange asupra intregii Europe. In ultimii doi ani, tara a produs o treime din posturile de munca nou-create in cele 13 tari din zona euro, iar Lombard Street Research, din Londra, estimeaza ca Spania a dus la o crestere a cererii de forta de munca din regiune cu 22 de procente. A depasit astfel Germania, o economie tripla fata de cea a Spaniei.
 
Scade cererea de noi locuinte
 
Anul acesta, economia spaniola va intrece, pentru al treisprezecelea an consecutiv, celelalte economii din zona euro, deoarece pretul tot mai mare al proprietatilor imobiliare a dus la o crestere a consumului.
 
Gradul de indatorare al consumatorilor spanioli a ajuns in luna iunie anul acesta la 130%, cu 50% mai mult decat in 2000. In acelasi timp, din 2000 pana in prezent, valoarea proprietatilor imobiliare a crescut in Spania cu 176%, iar o cincime din noile locuri de munca au fost create de sectorul constructiilor. Acum insa, analistii spun ca racirea economiei spaniole va reverbera in intreaga regiune.
 
Pentru anul 2008, FMI estimeaza ca PIB-ul Spaniei va creste cu 2,7%, dupa ce anul acesta va atinge o crestere de 3,8%. Va fi pentru prima data din 2003 si pana acum cand ritmul de crestere economica va fi sub 3%. Anul 2008 va aduce insa si sfarsitul unui boom al creditelor.
 
In ultimii cinci ani, in Spania s-au construit trei milioane de noi locuinte, dar, dupa estimari, un milion au ramas nevandute. Spaniolii cu credite ipotecare, majoritatea cu dobanzi ajustabile, sunt acum stramtorati, dupa ce dobanzile de referinta au fost majorate. Si cum se tem acum si de devalorizarea proprietatilor, multi opteaza pentru case vechi.
 
Economia Spaniei risca sa intre intr-o "perioada prelungita de crestere economica slaba. Trebuie sa-si echilibreze balanta de cheltuieli si sa reduca sectorul constructiilor", considera Stephan Deo, economist-sef la UBS, din Londra.
 
Creditele ipotecare, tot mai greu de obtinut
 
Alti analisti nu sunt insa la fel de pesimisti si spun ca imigrantii din Spania vor continua sa alimenteze cererea de noi locuinte, in timp ce investitiile corporatiste vor stimula productivitatea, iar companiile spaniole se vor extinde in strainatate.
 
Si cu toate acestea, Spania se pregateste sa stranga cureaua. Potrivit Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, bancile spaniole, spre deosebire de alte astfel de institutii financiare din UE, au resurse de patru ori mai mari pentru a se apara de devalorizarea activelor. Dar protejarea capitalului constrange creditarea.
 
Analistul Fernando Rodriguez de Acuna, de la o firma spaniola de cercetare in domeniul imobiliar, estimeaza ca trei sferturi din cele 60.000 de companii imobiliare din Spania ar putea da faliment. "Au fost prinse la mijloc, intre problema cererii si cea a lichiditatilor. Toata lumea va avea probleme", spune analistul citat de Bloomberg.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un cub, mai multe posibilitati Un cub, mai multe posibilitati
Industria mobilei merge pe mana francizelor Industria mobilei merge pe mana francizelor
Tarife - Plata gazelor la kWh Tarife - Plata gazelor la kWh
Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala
Flanco își continuă strategia de extindere - Noi magazine în Sibiu și Roșiorii de Vede Flanco își continuă strategia de extindere - Noi magazine în Sibiu și Roșiorii de Vede
Tendinte in amenajarea locuintei - Hornbach propune patru noi stiluri de amenajare Tendinte in amenajarea locuintei - Hornbach propune patru noi stiluri de amenajare

Vezi mai multe articole