on

PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile

26 mai, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Industria globală a construcțiilor utilizează în prezent 40% din aprovizionarea cu energie la nivel mondial, ceea ce îi face pe dezvoltatorii imobiliari să exploreze din ce în ce mai mult modul în care pot fi construite locuințe "verzi": durabile, la prețuri accesibile.

 

Principiile de proiectare durabilă sunt esențiale pentru punerea în aplicare a practicilor de construcție ecologice. Cu alte cuvinte, vorbim despre un proces de proiectare care acordă prioritate sustenabilitățîi și utilizează resurse naturale. Simplificând, durabilitatea înseamnă reducerea la minimum a impactului asupra mediului înconjurător al tuturor aspectelor construcției, inclusiv a materialelor, a consumului de apă, a gestionării șantierului, a consumului de energie în uz al clădirii și a eliminării deșeurilor.

 

Clădirile care respectă principiile de proiectare durabilă sunt adesea numite „case ecologice”. Proiectarea acestora urmărește să îmbunătățească eficiența energetică și calitatea mediului interior pentru locuitori.

 

În România, interesul pentru casele ecologice începe să ia proportii in ultimii ani.  Obosiți de pandemie, traffic, praf și zgomot, românii se reorientareaza către un stil de viață mai sănătos pentru ei și familiile lor, iar casele ecologice sunt o alegere la îndemână.

 

 ***

Unde se construiesc în mod ideal locuințe durabile?

 

Atunci când se construiește o locuință sustenabilă, este preferabil să se folosească un teren dezafectat în detrimentul unui teren viran verde. Un teren dezafectat este o zonă care a fost anterior dezvoltată, dar care a fost abandonată, în timp ce pe terenurile virane verde nu s-a construit nimic în prealabil. În ciuda faptului că zonele verzi face ca procesul de construcție să fie simplu, impactul asupra mediului al dezvoltării pe un astfel de teren este semnificativ, contribuind la o calitate mai slabă a aerului, la poluarea habitatelor naturale și la creșterea expansiunii urbane.

 

Alegerea materialelor potrivite

 

Amprenta de carbon a proiectelor de construcție începe cu mult înainte de începerea construcției, de aceea planificarea și gestionarea cât mai eficientă a resurselor sunt esențiale. Utilizarea principiilor de proiectare durabilă înseamnă o comanda de material de care este nevoie. Aprovizionarea, extragerea materialelor și transportul acestora până la amplasament sunt și ei factori care vor influența gradul de sustenabilitate al clădirilor.

 

Un bun punct de plecare este principiul denumit „de la leagăn la leagăn” – care se referă la ciclul de viață al materialelor folosit? Care este etapa cu cel mai mare consum de energie și cum poate fi redus impactul?

 

Practici eficiente de construcție

 

În mod evident, fiecare utilizare ineficientă a energiei, a materialelor sau a timpului contribuie la deteriorarea mediului înconjurător. De aceea, practicile de construire eficiente sunt o parte importantă a atenuării daunelor cauzate de construcții mediului înconjurător. Stabilirea unui grup de lucru organizat și a unui program clar este o modalitate ușoară de a evita înțârzierile proiectului și problemele de întreținere.

 

Utilizarea resurselor pre-existente este o altă modalitate de a reduce risipa de resurse și de a stimula durabilitatea. Casele ecologice sunt proiectate pentru a lucra împreună cu mediul înconjurător, astfel încât se poate profita de schimbările de vânț și de temperatură pentru a reduce consumul de energie al casei. De exemplu, prevenirea scurgerilor de aer, instalarea de pompe de căldură solare sau geotermale și utilizarea izolației termice sunt toate modalități rentabile de a stimula sustenabilitatea în timpul construcției.

 

La final, îndepărtarea și transportul deșeurilor reprezintă ultimul pas în construirea unei case durabile și verzi. Dacă strategia de eliminare a deșeurilor este responsabilă, se va reduce semnificativ riscul de a continuă deteriorarea mediului, la contaminarea sau poluarea apei după finalizarea proiectului.

 

Cum poate ajuta PlanRadar la construirea de locuințe durabile?

 

PlanRadar facilitează comunicarea și practicile eficiente pe șantier, contribuind astfel la reducerea viciilor și a greșelilor pe amplasament. Aceste practici duc la reducerea cantitatii de deșeuri și asigură eficientă în cheltuirea resurselor și a energiei implicate.

 

Platforma online de gestionare a sarcinilor sincronizează automat modificările și pune informațiile la dispoziția membrilor echipei în timp real și pe toate dispozitivele. Funcțiile de gestionare a sarcinilor de la PlanRadar oferă o imagine de ansamblu completă a tuturor sarcinilor, a stadiului de finalizare a acestora și a termenelor de predare.

 

PlanRadar facilitează, de asemenea, transferurile digitale ale proiectelor, astfel încât să se poată asigura că documentele sunt conforme cu reglementările în materie de construcțîi, cu cerințele contractuale și cu procedurile companiei. De asemenea, se poate standardiza introducerea datelor în aplicăție, lucru care facilitează efectuarea inspecțiilor și întocmirea rapoartelor. Comunicarea clară este esențială pentru evitarea erorilor; cu un transfer eficient al proiectelor, se reduce riscul de risipă de resurse și crește optimizarea șantierului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei 4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei
Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii
Functionalitatea casei (I) Functionalitatea casei (I)
Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate Primatech | Inovatie, Siguranta si Calitate
Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc
Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate

Vezi mai multe articole